自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

由冿轉私、如40網轉港青基信小學、e+學校頭卅名內!分精英班、竟爭好大呢排我小朋友壓力大到訓唔到、
我哋原本都打算中學派得唔好就去去外國的

侯爵府

有去外國準備就唔怕啦

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

castle100 發表於 20-9-26 18:29
由冿轉私、如40網轉港青基信小學、e+學校頭卅名內!分精英班、竟爭好大呢排我小朋友壓力大到訓唔到、
我哋 ...

咁去到私校,壓力會細d嗎?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

中學都去外國,讀咩都無所謂啦,唔駛再追逐名次

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

小朋友壓力大就要轉

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔3 年班轉過,無問題好快適應

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

牛年勳章

壓力大如果一直唔處理真係會好大件事㗎,睇翻樓主舊post,仔仔係咪由寶校轉咗宜家間津校?
港青基信小學同東涌間書院係咪一條龍?有龍校壓力無咁大

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆 C.Humphrey 的帖子

唔係、我見朋友個女讀緊幾好、冇壓力、所以想去、

公爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

活動教學、小朋友讀得開心、冇乜功課!

公爵府

回覆 howingwinghome 的帖子

呢間私校活動教學、小朋友開心!冇乜功課、我朋友個女讀緊、

公爵府

我哋學校精英班D家長好緊張呀、搞到我都好緊張:我小朋友仲緊張、e+出現少少聲音抽動症(即係不自覺個喉嚨發出哼哼聲好低沉的)!我帶佢睇過醫生、醫生叫佢放鬆、反而越來越嚴重!

子爵府

健康出現問題,要轉喇

珍珠宮

回覆樓主:

由谷嘅學校轉去活動教學學校,問題不大,調轉就話難適應。
分得精英班預咗大壓力,間間學校如是。我都間中見到讀精英班學生要見心理學家。
我仔小五時由津校轉津校都無問題,所以有需要就轉啦

男爵府

回覆樓主:

我大仔4年班轉,冇問題呀!好快適應

子爵府

castle100 發表於 20-9-26 22:07

我哋學校精英班D家長好緊張呀、搞到我都好緊張:我小朋友仲緊張、e+出現少少聲音 ...

有無帶佢睇中醫,或者有同睇法,因為我仔都試過呢種聲音,唔理就越黎越嚴重,食左中藥就無事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

castle100 發表於 20-9-26 22:01
回覆 C.Humphrey 的帖子

唔係、我見朋友個女讀緊幾好、冇壓力、所以想去、

人人唔同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

castle100 發表於 20-9-26 22:03
回覆 howingwinghome 的帖子

呢間私校活動教學、小朋友開心!冇乜功課、我朋友個女讀緊、 ...

好多名校生,前嗰堆,有啲都會讀得好開心 係中游先大壓力。所以人哋輕鬆開心,唔可以代表自己小朋友

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

castle100 發表於 20-9-26 22:07

我哋學校精英班D家長好緊張呀、搞到我都好緊張:我小朋友仲緊張、e+出現少少聲音 ...

首先,你個仔鐘唔鐘意轉?

佢點解咁緊張,佢驚乜野? 係父母有否俾壓力佢?
有需要要看心理醫生,冇野比小朋友身體和心理健康更重要。

首頁
12345...9

尾頁

跳至