自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

IamChuChu 發表於 20-9-26 21:39
歷時幾十年

我亞媽

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ppeace 發表於 20-9-27 13:03
最憎去男家吃飯,做節一定要去吃,年,真心不想去

飛咗個男朋友,佢屋企人咪以後唔使乞你憎囉

男爵府

yurijm 發表於 20-9-27 12:49
有,不過我屋企人同我地講明係扶貧
被扶貧果家人都識做
啲仔女、子孫平日都會幫下忙

咁識做可以嘅話我唔介意比埋

伯爵府

梗有啦,仲要老馮厚面皮講多謝,廿年冇諗過夾返錢

wcpcelia    發表於 20-9-28 10:11

公爵府

chbch 發表於 20-9-27 12:45
每次跟老公姨媽一家人吃飯, 那個表哥都在老公把錢放到帳單上才急急要侍應換上他的信用卡....擾攘一兩句又迅 ...

咁點解要擾攘?

公爵府

有! 佢地話有大食大禾, 好似老馮咁, 次次都係我老豆俾晒. (注: 我老豆係大仔)
所以我同佢地都無往來的.

Astra00    發表於 20-9-27 17:33

公爵府

chbch 發表於 20-9-27 12:45
每次跟老公姨媽一家人吃飯, 那個表哥都在老公把錢放到帳單上才急急要侍應換上他的信用卡....擾攘一兩句又迅 ...

下次開聲串佢嘛
呢D親友吾見也吧

公爵府

回覆樓主:

我男家果邊長期係我哋埋單,不過呢兩年睇開左,加上姑9無比咁多說話我聽,比得舒服左,自己有能力就唔好計較咁多。

男爵府

回覆 rean_chau 的帖子

自己有能力唔代表要永遠縱容佢哋行為.

Astra00    發表於 20-9-27 23:00

大宅

我有朋友ftm,老公搵錢亦唔多,但一到過時過節,就要出去同成班親戚食飯,食親都幾千蚊埋單,一年有10次8次呢類親戚飯食,佢地平時出街食60蚊快餐店都唔捨得,真係好討厭呢d過節出黎食飯。

所以,唔比錢果d親戚,可能根本都唔想出黎食咁貴嘅過節飯,都係被迫黎食,所以亦唔多願比錢。

男爵府

回覆 SylaiFong 的帖子

[reply]回覆 SylaiFong 的帖子[/reply]

啱呀,咁永遠唔比錢嗰啲已經係成年人好耐, 佢哋覺得被迫都要理別人感受.唔通你覺得交稅係被迫就唔交稅咩, 咁佢老闆唔想出糧俾佢唔通詐詐諦唔出咩?做人要有廉恥

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

一定有啦,每次家庭聚餐,長輩一定唔收啦,但同輩都有啲側側膊唔比,仲要全家出晒嚟

大宅

yurijm 發表於 20-9-27 12:49
有,不過我屋企人同我地講明係扶貧
被扶貧果家人都識做
啲仔女、子孫平日都會幫下忙

咁ok, 如果佢地真係環境比較差,但又識做人,請埋佢都順氣d, 當齊人開心下。

Astra00    發表於 20-9-27 23:01

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女家多數除家庭 無所謂 自己人 如果我齊人人多 我會買外賣餸叉燒燒肉 雪糕雪條
男家 以前多數 有大食大 咁少見啲 其實大家搵錢差不多 近年細的都識做 輪流比吓 就好啲多咗見面

Astra00    發表於 20-9-27 23:02

公爵府

C6個妹,未嫁時帶埋男友嚟白食,嫁咗就帶老公嚟白食,就算滿月入伙利是仔都冇封,嚟到食免費自助餐任食任拎果隻....

大宅

梗係有啦。從來都唔比,重要一大排人。

wcpcelia    發表於 20-9-28 10:12

大宅

我仲攪笑,屋企聚餐我細佬老婆一定帶埋佢家姐同佢家姐仔,痴飲痴食袋利是,仲要好融入我屋企咁,同我啲親戚social , 次次同我弟婦坐主家位,我地長輩都未坐,真係無家教!

男爵府

馬交妹妹 發表於 20-9-27 19:46
咁ok, 如果佢地真係環境比較差,但又識做人,請埋佢都順氣d, 當齊人開心下。
...

係,環境差就唔畀我都覺得ok, 但依頭同你講環境差,轉頭一年去三四次旅行

男爵府

Astra00 發表於 20-9-27 12:53
你放心,毒姑好叻計數,佢人數多就一定選除家庭,佢人數少就會叫除人頭。

上次佢想試免費自己個份食自助餐 ...

係呀,我啲姑仔,姑奶食飯啲費用 徐每房人人就冚家出嚟, 佢啲仔廿幾歲 都跟住阿媽周圍去, 但如果要去飲, 就是得姑奶,姑仔自己出, 因要做人情吖嘛

水晶宮

happy44 發表於 20-9-27 21:19
係呀,我啲姑仔,姑奶食飯啲費用 徐每房人人就冚家出嚟, 佢啲仔廿幾歲 都跟住阿媽周圍去, 但如果要去飲 ...
我留意左呢個現象好耐啦,以前隻毒姑拍拖時,大時大節食飯佢男朋友(而家老公)係好少出席,凡係酒樓要夾錢出席就點都話公司ot而缺席。然後個餐飯必定除人頭。因為當時佢阿哥家姐結左婚係家庭有埋仔女,佢點都爭取人頭計。

之後到佢有家庭,又出席呢類聚會啦,佢就會好齊人出席,連工人都帶埋,然後就話除家庭啦,方死吃虧咁。有一次仲厚面皮到,明明每家庭夾一千,我們呢邊已是包底比最多的,佢夠膽死話只比500元,因為our budget.真係經典。你budget有限不早出聲!可以約其他日子食平點,改另一間店食都得架。點解又要貴價日子食又要食貴野食完又要咁厚面皮找不足數?

一年有幾多次咁節日?所以真係比面兩老先去食。兩老拜拜後,我必定不會同佢哋來往。

首頁

尾頁

跳至