自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

fadgare 發表於 20-9-27 15:22
好犀利,黑帶3段

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1568570356668360&id=186040714921338

變性做女人但行為依然係男人,都唔知變嚟做乜

侯爵府

nownowma 發表於 20-9-27 11:48
但試衫同試bra 好大分別喎
Bra 要光脫脫
而試衫你唔會連最底嗰件都除埋掛

對我黎講冇乜分別,因為試衫我都唔預有人睇我除剩個bra
所以試身室間隔好就得

大宅

我係正常女人,睇到呢件事之後,我盡量唔會去fitting room試衫, 或者網購算,麻麻煩煩,又話歧視又話呢樣嗰樣。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

咁佢連身分證上都係女人 咁有乜理由唔比佢入?
咁gay既都唔入得?雖然佢女人但因為係gay?
個樣生得男人D又唔得 剪個男人頭又唔得?
把聲衰D又唔得?

到底係歧視人地定歧視緊自己

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果個店舖比佢試內衣,我會即走,跟本是男人樣。成日話人岐視,重投訴店員,又唔照下自己個樣,重去攪D bra,好恐怖喎。

wcpcelia    發表於 20-9-30 16:18

男爵府

小豬澄 發表於 20-9-27 15:56
個樣生得男人D又 ...

講得好,連有身分證都可以講話唔係大曬都係果句,針唔拮到肉唔會知痛,以前無線播過呢啲鏗鏘集,講跨性別,見佢地同家人都要受好大壓力同折磨,唔係一年兩年,好多長達十年,多數誇性人士好多經歷過自我否定,自殺,各方面嘅治療,去到最後真係接受唔到自己性別先會做手術。

同埋做手術風險都好大,性別重置,唔係話一定要認同,但應該尊重。

如果個sales覺得會令其他客人不安,可以解釋下介唔介意等其他人試完再幫佢?我信唔會搞到上新聞

男爵府

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

痴線

走個男扮女裝入黎會影響其他客

佢識投訴,店內其他女人都可以投訴

點知佢走入黎更衣室做啲咩, 職員要保障其他顧客

伯爵府

bobo05 發表於 20-9-27 16:06
如果個店舖比佢試內衣,我會即走,跟本是男人樣。成日話人岐視,重投訴店員,又唔照下自己個樣,重去攪D br ...

我都會即走

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

小豬澄 發表於 20-9-27 15:56
個樣生得男人D又 ...

其他女顧客可以看佢身份證?做完手術就大曬可以去店舖嚇人?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

嘩呢件響我隔離試身我都會驚喎!好似男扮女!仲男人聲!比我係客都走啦!
今次我撐店長!佢叫佢有唔啱可以返去換!

侯爵府

agree! 仲要講下,又話要打人/投訴人。

====
邊忽似女人啊?可怕。

====
有一天,內衣試身室,也是這堆吾男吾女的人。惡鬼晒左試右試。

====
我們真女人回家試bra。又幾公平?

*變性,變得衰過人。恐嚇啊?
*我是變性人金星fans 。她從沒如此"失禮"。那麼令人反感。

珍珠宮

MKma 發表於 20-9-27 08:37
我睇過佢訪問,神高神大,雖然是長髮加女性打扮,但把聲仲係好“男人”,假如我去試bra見到呢位人士在試身 ...

你講得啱呀。如果嗰日我有份試身,我一係嚇到走。唔係嘅話,都會投訴 點解畀個男人試,所以 職員 畀佢試又死唔畀又死。

珍珠宮

sandra28 發表於 20-9-27 16:47
嘩呢件響我隔離試身我都會驚喎!好似男扮女!仲男人聲!比我係客都走啦!
今次我撐店長!佢叫佢有 ...

真係呀,我都唔會畀佢試呀。 好心佢哋變性變得唔夠女人嘅,就避忌下啦,正常女人都畀佢嚇死

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

bobo05 發表於 20-9-27 16:46
其他女顧客可以看佢身份證?做完手術就大曬可以去店舖嚇人?

咩叫去人地鋪頭嚇人?
佢只係入去消費
如果其他顧客有問題係可以向店員提出
店員有問題可以問番顧客 顧客連身分證都出埋係女性 咁有咩問題要迫人走?
即係咁 如果佢唔係變性人 而真真正正係個女人
係佢媽生得佢似個男人 咁又如何
女生男相唔係咩咁小見既野
大家係消費者 你可以選擇唔係到消費 但唔應該去強迫人地唔可以係到消費
嚇人?難道生得樣衰走去買野都可以係嚇人?
又咁講 今日你入去買野 只要人地覺得你唔係女人 就叫你走唔做你生意 就算你証明自己係女人又如何 唔信就唔信 咁張身分證上面個性別要黎做咩

侯爵府

小豬澄 發表於 20-9-27 17:17
身分證都出埋係女性 咁有咩問題要迫人走?

冇迫走播,冇阻佢入,冇唔比買,只係冇得試!

你講到唔比佢入,係錯,並非事實!

子爵府

佢好大隻,根本着唔着到?

禁止訪問

大宅

每件事都有正反兩面,當事人覺得受不公平待遇可向該公司投訴丫,何必攪上報連累店員被炒。
見其他網友話跨性別既人好慘,但呢條路係佢哋自己選擇,過程中要面對d咩事,亦應該一早已諗到,同埋點樣去面對。

男爵府

Mandy2005 發表於 20-9-27 17:28
每件事都有正反兩面,當事人覺得受不公平待遇可向該公司投訴丫,何必攪上報連累店員被炒。
見其他網友話跨 ...

去平機會投訴就是許小姐面對這些事的方法,冇違法冇暴力吖,法律賦予她現在是女性身份,身份證都出示咋冇理由唔比試。我認同店舖處理方法不太妥當。

首頁
45678...9

尾頁

跳至