網購天地

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

同一間舖買嘅野係拼多多平好多
有d兩個網都有舖,太平直頭冇放係淘寶賣
但拼多多要有大陸銀行戶口先買到野

翡翠宮

回覆樓主:

係呀,淘寶睇中,截圖去拼多多一搜,隨時慳一筆;有位鍾意地攤貨嘅同事,我直接叫佢去拼多多選購。付款係未有香港方式……

琥珀宮

lyh80115 發表於 20-9-27 10:44
係呀,淘寶睇中,截圖去拼多多一搜,隨時慳一筆;有位鍾意地攤貨嘅同事,我直接叫佢去拼多多選購。付款係未 ...

冇,只有大陸付款方式

翡翠宮

mandy952 發表於 20-9-27 11:14
冇,只有大陸付款方式

係,所以大多jm玩唔到。

其實除咗京東,蘇寧易購、微店、唯品會、小米官網……等等都用到雲閃付+香港銀聯信用卡畀錢!

大宅

回覆樓主:

其實淘寶另外有一個apps叫做淘寶特價版 。有點像拼多多,都是賣特價貨的。

別墅

mandy952 發表於 20-9-27 08:09
同一間舖買嘅野係拼多多平好多
有d兩個網都有舖,太平直頭冇放係淘寶賣
但拼多多要有大陸銀行戶口先買到野

我冇大陸銀行戶口,只係wechat hk做咗實名後成功開埋wechat大陸帳户,link咗tap and go master上個月試過喺拼多多成功買電筒寄集運

翡翠宮

99819925 發表於 20-10-1 13:50
我冇大陸銀行戶口,只係wechat hk做咗實名後成功開埋wechat大陸帳户,link咗tap and go master上個月試過 ...

而家開大陸錢包容易咗?早前有段時間要綁大陸卡實名……

琥珀宮

lyh80115 發表於 20-10-1 18:34

但大陸wechat仲未綁到銀聯,反而綁到master?定係香港實名左都ok?

琥珀宮

99819925 發表於 20-10-1 13:50
我冇大陸銀行戶口,只係wechat hk做咗實名後成功開埋wechat大陸帳户,link咗tap and go master上個月試過 ...

你意思係大陸wechat綁左master? 匯率都貴

翡翠宮

mandy952 發表於 20-10-1 20:49

但大陸wechat仲未綁到銀聯,反而綁到master?定係香港實名 ...

大陸錢包應該綁唔到香港銀聯卡,但一向綁到香港Mastercard、VISA。

我有個賬號只喺香港錢包綁咗卡,剛剛發現真係可以直接切換到大陸版錢包;以前要收人民幣及綁大陸卡的,似乎最近又方便咗。

翡翠宮

mandy952 發表於 20-10-1 20:50

主要差在銀行收2%兌換手續費,八達通嗰張mastercard唔收,唔知綁唔綁到;Aeon收少啲,1%,呢幾日又有2.8%以上回贈;而有啲卡有4~5%回贈都用得過。

琥珀宮

lyh80115 發表於 20-10-1 20:56
大陸錢包應該綁唔到香港銀聯卡,但一向綁到香港Mastercard、VISA。

我有個賬號只喺香港錢包綁咗卡,剛剛 ...

咁都好嘅,其實香港實名左未一樣
不過碌人民幣一定係銀聯最抵,而家中銀張銀聯icard網上簽賬有4%回贈,12月底前又有10倍積分

公爵府

lyh80115 發表於 20-10-1 20:56

我有個賬號只喺香港錢包綁咗卡,剛剛 ...

大陸錢包邊個位可以綁信用卡 ,我只係見到佢寫新增銀行卡

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 20-10-2 01:19
大陸錢包邊個位可以綁信用卡 ,我只係見到佢寫新增銀行卡
...

已經切換到大陸錢包?就新增卡填卡號,香港Mastercard、VISA、AE、Diner、JCB、Discover……等等都得。

公爵府

lyh80115 發表於 20-10-2 10:00
已經切換到大陸錢包?就新增卡填卡號,香港Mastercard、VISA、AE、Diner、JCB、Discover……等等都得。
...

香港錢包有寫新增信用卡或銀行賬戶,但係大錢包只有新增銀行卡,係咪大陸錢包喺銀行卡個位照填信用卡落去

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 20-10-2 11:14
香港錢包有寫新增信用卡或銀行賬戶,但係大錢包只有新增銀行卡,係咪大陸錢包喺銀行卡個位照填信用卡落去 ...

係呀,照填信用卡

公爵府

lyh80115 發表於 20-10-2 15:49
係呀,照填信用卡

試咗八達通mastercard唔得,八達通真失敗

別墅

mandy952 發表於 20-10-1 20:50

啱啱喺拼多多買咗保護貼11.9人仔,tap & go收13.58港幣,不過要再加0.27港幣稅

別墅

lyh80115 發表於 20-10-1 18:34

咁就真係唔知,之前實名後無聊裝咗小程式乘車碼就自動開咗大陸錢包,跟住再用回鄉證做埋實名影大頭相就搞掂…

翡翠宮

99819925 發表於 20-10-2 23:30
咁就真係唔知,之前實名後無聊裝咗小程式乘車碼就自動開咗大陸錢包,跟住再用回鄉證做埋實名影大頭相就搞 ...

唔洗綁大陸卡,算容易咗

首頁

尾頁

跳至