自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

擔心小媽媽 發表於 20-9-28 09:05
咁最後係點呀

最後,佢咪再斷約囉! 我忍咗佢三個月, 本來我一直都畀機會佢, 導火線係有一日我發現唔見曬啲洗面毛巾, 我周圍搵都搵唔到, 跟住我問佢擺咗喺邊, 因為平時我喺其他地方都搵得番, 佢竟然答我啲毛巾太舊佢掉曬. 後來我發覺啲毛巾喺我個仔嘅床下底搵到.

大宅

擔心小媽媽 發表於 20-9-27 21:58
請個時, 就會話咩私人原因,舊僱主移民返大陸又話再前僱主叫佢去第二個屋企幫手所以辭職。。。。 總之每次 ...

我上個工人斷約請,最後一樣斷我約,原來借咗大耳窿走佬。

wcpcelia    發表於 20-9-28 09:59

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

擔心小媽媽 發表於 20-9-28 08:10
有d 都好好
完約的係真係好過斷約。我個個仲要係連斷兩次。一次話employer 移民返大陸, 一次又話僱主唔 ...

我屋企剛剛走個件完約賓咪又係垃圾一件,只不過忍到佢完約咋,好彩我細路大,之後唔洗請再受氣。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

尤其是而家, 工人求過於供, 請一個工人閒閒哋一萬幾千, 如果唔係太差我惗僱主唔會貿貿然炒工人

大宅

2024年龍年勳章

靚靚C9 發表於 20-9-28 09:13
我屋企剛剛走個件完約賓咪又係垃圾一件,只不過忍到佢完約咋,好彩我細路大,之後唔洗請再受氣。 :igiveup ...

我都捱到我最細嗰個上中學, 唔再請工人, 都唔知幾開心.

伯爵府

我個friend最近請咗個完約工人
佢話好滿意
我初頭都覺得佢好冒險
但佢話舊工人吾得,搏一搏希望e個好
比佢搏到

伯爵府

遲啲印傭連佢地果邊嘅培訓費agent費都要香港僱主比埋仲大鑊, 到時佢地更加零成本玩嘢.... 希望香港政府唔好就範, 好似台灣同新加坡政府強硬唔批

別墅

marcus_hclee 發表於 20-9-28 09:26
佢話好滿意
我初頭都覺得佢好冒險

咁你個frd 的姐姐有冇朋友介紹(emoji)(emoji)

禁止訪問

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

請個時, 就會話咩私人原因,舊僱主移民返大陸又話再前僱主叫佢去第二個屋企幫手所以辭職。。。。 總之每次 ...

同意

有朋友請過兩次 兩次都請咗個公主返黎 小朋友唔理 對腳24小時污糟都話同左佢哋沖涼及有清潔地下 有cam見住佢大部分時間坐喺度 好識坐喺cam 死角位影得唔清楚
珍惜 感恩
You got this!!

子爵府

擔心小媽媽 發表於 20-9-28 08:40
我好慘,好想喊

寫信入境處投訴工人,叫入境處如再收到工人work visa application ,希望入境處慎重考慮,如果唔係咁做,你可能會变咗個唔俾工人瞓,冇俾飽飯佢食的無良僱主

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

AGENT會教佢地講斷約理由...

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wannabe118 發表於 20-9-28 06:57
都唔一定呀 因為有d僱主真係變態的

係,我姐姐有時都會講佢同鄉啲慘況有變態工人,同樣有變態僱主

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Cheddar85ang 發表於 20-9-28 07:26
我身邊啲朋友又好少有差工人,上嚟呢度先有同感

Me too! 好多同事朋友有工人,只有極少數請到差嘅姐姐

公爵府

我也中過伏,中途被炒九成九冇好野,個個洗了萬幾蚊等幾個月請過嚟.。一定踩晒底線,先至會被炒

水晶宮

marcus_hclee 發表於 20-9-28 09:26
佢話好滿意
我初頭都覺得佢好冒險

我開頭個個工人都好!
2-3個月就現形喇,然後就不斷試我條底線囉。
祝你朋友好運!最重要係夾得到又用得著,其他嘢當睇唔到算了

別墅

vivibabyvivi 發表於 20-9-28 10:06

可否幫忙問下有冇現成介紹(emoji)(emoji)

象牙宮

工人辭職不用成本。
雇主 雇人+ 炒人 需要成本
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 20-9-28 10:06

我嗰班讚工人的朋友,本身都唔多做家務及唔識煮嘢,總之係唔願做家務嘅人,細路又唔湊只玩,而且工又有啲困身嘅。
一係就出多糧俾工人嘅,長期又唔喺屋企。

水晶宮

我嗰班讚工人的朋友,本身都唔多做家務及唔識煮嘢,總之係唔願做家務嘅人,細路又唔湊只玩,而且工又有啲困身嘅。
一係就出多糧俾工人嘅,長期又唔喺屋企。

首頁

尾頁

跳至