自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

karshing 發表於 20-9-28 07:59
你講起,我發覺兩年無飲過魚湯,因無用姐姐兩年

我同c6都好鍾意飲湯,身痕就會去買料
我99從未買過新鮮響螺,有次我媽煲,c6驚為天人從此不能自拔,所以我有時就要去海鮮檔「淘寶」
今次唔見響螺,見石祟,都殺

有時會買魚翅瓜,金華火腿,野葛菜,就係為左啖湯。工人唔識買呢d

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我成日煲魚湯烏冬,不過只用红衫。 cheap cheap

珍珠宮

2020勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 12:06
我99從未買過新鮮響螺,有次我媽煲,c6驚為天人從此不能自拔 ...

魚翅瓜邊度買到? 好多街市都唔見有

伯爵府

2020勳章

好正

別墅

Charlotte_mom 發表於 20-9-27 23:12
果日放工本來想去買cake,買唔到遊左去超市唸住買生果,點知見到石祟寶寶
忍唔住手買左一堆,煲蕃 ...
請問用d咩魚煲湯會甜d?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

上星期, 荃灣街市買7/兩, 不過細條D

男爵府

2020勳章 月餅勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 07:39
當蕃茄薯仔老火湯咁煲

我上次煲45分條魚仍然完整,係咪浪費左,應該煲到爛,因為唔太鮮甜

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 20-9-28 12:16
我成日煲魚湯烏冬,不過只用红衫。 cheap cheap

你好有心機呀
我懶到用雞粉

子爵府

2020勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 12:06
我99從未買過新鮮響螺,有次我媽煲,c6驚為天人從此不能自拔 ...

南區買魚好方便

超級版主

baby_yee 發表於 20-9-28 12:19
魚翅瓜邊度買到? 好多街市都唔見有

我要搵到本地有機菜店,要訂,佢地話今年雨水多,收成唔好,所以來貨好唔穩定

超級版主

popcorn111 發表於 20-9-28 12:26
請問用d咩魚煲湯會甜d?

我覺得牛秋都ok,石狗公都得,媽媽煲過木棉冬瓜都唔錯

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

超級版主

SKLH 發表於 20-9-28 14:15
南區買魚好方便

我唔係住南區架,不過有時會滾過去
上次買白倉俾人呃,壞嘅!嘥左我三舊水,激氣

別墅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

thx

男爵府

Acaciacacia 發表於 20-9-27 23:18
咁啱嘅,我今日都買咗石崇

係米好難買

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

我買紅檀魚煲湯.

侯爵府

2020勳章

lemonlemoncc 發表於 20-9-28 14:43
係米好難買

唔算難,奧運果間Market Place 成日都見有得賣。

超級版主

lemonlemoncc 發表於 20-9-28 14:43
係米好難買

少難,石崇係海魚,有時想搵都無貨返,而且相傳石崇有療效。唔少人手術後會特登去搵黎補身

超級版主

Sumyeema1 發表於 20-9-28 14:44
我買紅檀魚煲湯.

上網搵左個樣,一直唔識煮佢

子爵府

2020勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 14:33
我唔係住南區架,不過有時會滾過去
上次買白倉俾人呃,壞嘅!嘥左我三舊水,激氣
...

三舊水真係慘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊