自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

ahpoo 發表於 20-9-28 08:18
其實如果任何時候也是高風險組合,假設股市跌到七彩,d資金會唔會蝕左好多?我自己cake住左係呢個位,所以 ...

跌市時, 可以買入更多, 到回升時, 金額就㑹加大
當然在大跌市時, 不要拿取 MPF

珍珠宮

咁一個月供30% 你會嗎?

都不保證一定賺的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無眼睇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tkl1016 發表於 20-9-28 07:53
你有冇睇過自己啲組合,老實講句,真係幾少。

我識好多人強積金戶口過咗50萬+

Exactly. 做得有返10多2O年,mpf有100萬大有人在。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

真係算少喎,你長期係保本基金?咁好難有大增長

珍珠宮

@必理痛@ 發表於 20-9-27 23:51
我工作左15年 人工keep住15K到左今時今日強積金都系得左30萬 計過條數就算做到60歲都系得70萬左右 得咁小 ...

你唔係except 月供果千五蚊(各5%),退休會俾到每月五萬蚊你嘆吔?

都要睇下自己input幾多嘅~

琥珀宮

我工作左15年 人工keep住15K到左今時今日強積金都系得左30萬 計過條數就算做到60歲都系得70萬左右 得咁小 ...

有好多人無論搵幾多都好,佢退休時都係可以冇儲蓄,唔好話70萬,應該7萬都冇,到時候一退休就攞綜援,政府最怕係呢班人

水晶宮

timandy 發表於 20-9-28 08:48
無眼睇

X2

子爵府

Fishqqma 發表於 20-9-28 08:49
Exactly. 做得有返10多2O年,mpf有100萬大有人在。

之前積金局都有相關資料,香港有6萬幾個過咗7位數的戶口

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你又想拎返出黎
但同時又想退休後有保障
咁即係點啊

伯爵府

推強積金的已因貪污受賄入牢。。。。。你可以想像到!

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

TOMATOO 發表於 20-9-28 09:21
推強積金的已因貪污受賄入牢。。。。。你可以想像到!

條死肥龍,益曬班基金佬
人哋新加坡強積金幫人買樓
香港,唉

男爵府

如果你話拎就拎 , 咁點儲錢 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ahpoo 發表於 20-9-28 08:21
請教一下如果大跌市前走唔到貨,d資金唔係會流失咩?我成日聽人講放曬高風險唔使轉,但我就怕未撈到底就蝕 ...

強積金係長線投資,一日未放一日都未算蝕,冇人會預測到幾時係最高幾時係最低,唔好貪心撈唔撈到底,更加唔好怕損失跌市時急急去做轉換,升跌係一個週期好正常,應該跟自己能承受風險嘅能力去揀,積金局亦建議市民大约一年左右可以睇下自己戶口同市況,有须要可做下轉換。

男爵府

儲得少係因為你供得少 , 同唔識轉換組合 , 明嗎 ?

子爵府

其實無MPF, 大家真係會乖乖儲$退休? 我舊同事又係成日怨MPF, 自己又唔管理, 而自己每個月一個仙都用晒, 咁其實想點? 宜家佢40歲, MPF都有50萬, 好過退休無$掛..........

男爵府

如果無 mpf , 我諗好多人退休生活好慘 , 到時又要政府幫

樓主既思圍就係呢類人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

puinamto 發表於 20-9-28 09:25
點儲都唔會夠退休囉

當然除了mpf, 自己都要儲$啦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至