自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

@必理痛@ 發表於 20-9-27 23:51
我工作左15年 人工keep住15K到左今時今日強積金都系得左30萬 計過條數就算做到60歲都系得70萬左右 得咁小 ...

你好似真係少咗啲,我都供左15年,最近五年冇工作,戶口都有四十幾萬。

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我工作左15年 人工keep住15K到左今時今日強積金都系得左30萬 計過條數就算做到60歲都系得70萬左右 得咁小 ...

如果你唔揀高增長, 明顯係得個吉!

大宅

回覆樓主:

其實到退休時有返幾十萬,好過乜都無掛

有啲人真係月月清架

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 09:19
你又想拎返出黎
但同時又想退休後有保障
咁即係點啊

唔想供得多, 又唔願有升跌, 又想夠錢退休, 最好中途仲可以提取

侯爵府

2020勳章

ahpoo 發表於 20-9-28 08:18
其實如果任何時候也是高風險組合,假設股市跌到七彩,d資金會唔會蝕左好多?我自己cake住左係呢個位,所以 ...

除非你已退左休或唔再供款。否則跌市時你供嘅錢又會買多左單位啫, 所謂平均成本法。

長線嘅投資(如基金/强積金之類), 切忌成日調來調去,除非你係投資高手,調去調去除左蝕手續費外,一般結果都會變左高買低賣。

所以我嘅最佳策略係買恒指,然後唔理佢,反正都要65歲後先有有攞。

WChan    發表於 20-9-28 12:56

男爵府

咁你又少得可憐嘅,我返香港20年未夠,做兩間公司都重組,拎咗兩次長服,而家戶都唔只30萬喎。你用邊間呀,我以前公司用中資大行,做保本,年年蝕,之後公司用永*金融年年賺,而家用緊大笨象做咗一啲北美基金,年中嗰期都係賺緊錢喎!
無聊閒在家

男爵府

係咪揀錯咗組合呀?

男爵府

Amy47 發表於 20-9-28 09:57
咁你又少得可憐嘅,我返香港20年未夠,做兩間公司都重組,拎咗兩次長服,而家戶都唔只30萬喎。你用邊間呀 ...

我想講岩岩幾日前喺匯豐轉北美基金,兩三日已經蝕左我4萬,太過份了

男爵府

好在有呢個scheme, 我先儲到7位數字.

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-28 10:59

珊瑚宮

2020勳章 大廚勳章

做咗15年野先至有300,000?你係供得好少定係揀晒佢最穩陣嗰隻最少回報嘅基金啊?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

2020勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

揀咩PLAN 係要做吓功課,雖然選擇唔多,但總有合心水嘅

長年揀保本或利息基金就一定冇乜錢賺,但就唔會蝕囉,不過好大可能追唔到通脹

子爵府

2020勳章

似乎失敗嗰個係你唔係強積金喎, 如果你想份強積金夠你退休用, 你應該好好管理, 定期檢視返供款額, 基金組合同回報率, 如果你乜都冇做就唔關制度事

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-28 11:08

複式洋房

2020勳章

簡直係世紀大諞局!

大宅

D..D 發表於 20-9-28 00:22
強積金係要黎益金融機構架乍嘛
我當冇左D錢架喇
咁灰

大宅

lojo11 發表於 20-9-28 08:22
我都儲得唔多,我當自己都未必儲到,依家叫有個少少都好過無
咁似我

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

政府話冇錢派,亦唔會比你班人攞錢,因為我要養住班基金佬,比班基金佬蝕晒d 錢就得(佢地會講:都冇辦法)…等死啦你地
60歲後,mpf拎住100萬都冇食過世,卜要好慳好慳先得

公爵府

2020勳章

ahpoo 發表於 20-9-28 08:21
請教一下如果大跌市前走唔到貨,d資金唔係會流失咩?我成日聽人講放曬高風險唔使轉,但我就怕未撈到底就蝕 ...

呢樣我冇研究,供咁耐,只轉走過幾個月,後覺得自己又唔係股神,又唔多識睇幾時係最高最低(港股試過由30000點跌低到13000)(剛呢個疫情下,好多人都以為會大跌20000以下,又暫時跌唔倒),橫掂退休後先有得攞,買高風險港股亞太區就算,13000至依家20000多點一樣有進賬。我有同事只有買保本 10幾年後,聽我講開有不少進賬,先發現自己笨咗,只有幾萬。

當然我學唔掂不少jm咁叻 [/smile。] ,保障現有又能趁低再吸。

公爵府

2020勳章

whyyou 發表於 20-9-28 10:25
似乎失敗嗰個係你唔係強積金喎, 如果你想份強積金夠你退休用, 你應該好好管理, 定期檢視返供款額, 基金組合 ...

,可能係間強積金公司投資策略有問題,可唔可以轉過另一間,如果係自己公司指定就冇法啦!

複式洋房

mpf攪笨嫁la...

子爵府

回覆樓主:

如果揀保守嗰隻,真係重衰過擺係銀行,重要每年比管理費

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊