單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

D人成日話依家呢個年代好多人離婚,好多單親家庭,但我成日見到街果d全部都一家大細好溫馨,成班親戚朋友入面都無一個係離過婚,跟住諗到自己甘,再望下個仔就覺得好心痛,好難捱

大宅

kayanmama 發表於 20-9-27 23:53
D人成日話依家呢個年代好多人離婚,好多單親家庭,但我成日見到街果d全部都一家大細好溫馨,成班親戚朋友入 ...

真心好多同路人
有咩可以傾呀

別墅

D人成日話依家呢個年代好多人離婚,好多單親家庭,但我成日見到街果d全部都一家大細好溫馨,成班親戚朋友入 ...

從另一方面睇,可能小朋友會比係一個唔開心既家庭長大更好呢,開頭我都會擔心你呢個問題,但見個女習慣得好好,就唔需要太內疚

珍珠宮

我唔同意,我初時唔多覺...到我離時,發現好多..有好多家庭睇似好SWEET,內裡不是這樣的,睇你追求咩..有些為仔女己不離婚...一直到而家..其實你可以去一些FB 打些單親字眼,有好多網彈出來的,你可以同佢地TALK下...

我也是這樣,識到好多單爸媽...佢地疫情前常搞活動,好似某些好節日又搞,私下搞又有...時間會沖淡你的傷痕..真的,我當時以為過不到,原來放下就好EASY了...目前你可以主力安排仔女,同工作,唔好諗其他了...不過多向朋友呻下係好好多,也是好事...

別墅

chujai127 發表於 20-9-28 02:18
真心好多同路人
有咩可以傾呀

好孤獨,特別係夜晚,佢已經兩三星期無返屋企,加上最近又幫兄弟姊妹籌備婚禮,真係有苦自己知

別墅

mikelui929 發表於 20-9-28 08:11
從另一方面睇,可能小朋友會比係一個唔開心既家庭長大更好呢,開頭我都會擔心你呢個問題,但見個女習慣得 ...

我都唔知呀,總係覺得對唔住佢

別墅

Macusmama 發表於 20-9-28 10:32
我唔同意,我初時唔多覺...到我離時,發現好多..有好多家庭睇似好SWEET,內裡不是這樣的,睇你追求咩..有些為仔 ...

我無返工,一向都係ftm,朋友唔多,朋友全部都係十全十美家庭,無同道中人,佢已經三星期無返屋企,當日佢出門口好狠甘講一句佢以後都唔返黎,離婚,我真係唔知可以點做

珍珠宮

kayanmama 發表於 20-9-28 12:35
我無返工,一向都係ftm,朋友唔多,朋友全部都係十全十美家庭,無同道中人,佢已經三星期無返屋企,當日佢 ...
有時真係唔好睇表面,家家有難念的經...

我睇我的朋友也是好似十全十美,靚+2個仔女+好老公+有錢...是否好PERFECT,我也好善MO,怎知20年後,又係出面有小三一隻...我朋友都唔知...

而家咪又係離婚..
而家你仔女係前夫湊?如果係,你揾一份PT工先...之後安定自己的住處等才識下朋友仔...

男爵府

有D無離婚係因為有年幼子女,我係偽單親...老公爛賭不斷欠落財務公司錢,入紙申請緊破產。
我係香港無人無物,為左個女利益為前題,最終都無離婚。
偽單親媽媽一名

別墅

Macusmama 發表於 20-9-28 14:23
有時真係唔好睇表面,家家有難念的經...

我睇我的朋友也是好似十全十美,靚+2個仔女+好老公+有錢...是否好PE ...

我自己湊,小朋友7歲,甘多年黎我都係自己一個湊,佢好少時間陪我地,對小朋友黎講佢可有可無

別墅

kaman0617 發表於 20-9-28 16:26
有D無離婚係因為有年幼子女,我係偽單親...老公爛賭不斷欠落財務公司錢,入紙申請緊破產。
我係香港無人無 ...

我都算係偽單親,不過我仔7歲,甘多年黎,係所以親朋戚友眼中我係一個單親媽媽,因為每次家庭聚會佢必定唔會出席,又成日話我,煮少一餐飯都話我,有時煮得多都想偷雞一次半次唔煮,唉.......總之咩都係我錯

男爵府

kayanmama 發表於 20-9-28 16:58
我都算係偽單親,不過我仔7歲,甘多年黎,係所以親朋戚友眼中我係一個單親媽媽,因為每次家庭聚會佢必定唔 ...

咁你老公真係好衰,我老公性格比較 懦弱,我性格比較強勢同火爆,賭錢賭到比我踢出街瞓,其實間屋係佢媽,唔知以為住係我地頭 咁惡死踢人地個仔出街。
一切以阿仔利益為大前題,計過度過先決定離婚簽紙,其實要簽紙離婚好容易,只係有好多顧慮...住屋,收入,小朋友心理健康,都係我考慮因素。

別墅

kaman0617 發表於 20-9-28 17:57
咁你老公真係好衰,我老公性格比較 懦弱,我性格比較強勢同火爆,賭錢賭到比我踢出街瞓,其實間屋係佢媽, ...

係,要考慮的因素有好多,所以要好好計劃

民房

kayanmama 發表於 20-9-28 16:58
我都算係偽單親,不過我仔7歲,甘多年黎,係所以親朋戚友眼中我係一個單親媽媽,因為每次家庭聚會佢必定唔 ...

我都算係偽爸爸,小朋友11歲。
同太太關係唔太好,見到面大家都無咩野講,最多講下小朋友點。
連瞓都大家分床瞓。家庭聚會又係唔肯出現。連新年同親戚食團年飯都唔肯去。
但小朋友又好痴我地。因為我地同我屋企人住。佢又無工返,所以佢根本無能力搬出去住。大家唯有繼續一齊,平日係小朋友面前要扮到無事。
但一到自己一個既時候,或夜晚就會好想搵人傾計,呻下。
所以我都好明白你個種孤獨感。

複式洋房

y852258 發表於 20-12-19 12:39
我都算係偽爸爸,小朋友11歲。
同太太關係唔太好,見到面大家都無咩野講,最多講下小朋友點。
連瞓都大家 ...

原來呢度都有好多偽爸爸媽媽。我諗我都可能係偽媽媽,我個女未出世,但佢就成日返工,我都係得自己一個,又會懷疑佢,我唔想諗太多,成日到夜晚就自己一個喊,好辛苦。自己一個好孤獨!

民房

yumy1021 發表於 21-1-3 23:05
原來呢度都有好多偽爸爸媽媽。我諗我都可能係偽媽媽,我個女未出世,但佢就成日返工,我都係得自己一個, ...

好多人覺得為左子女去忍,或者係天經地義。
但個種有等於無既孤單,又有幾多人會明。。。

首頁

尾頁

跳至