自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

晨早返到公司,同事問,咩聲咁嘈
我話葵花鸚鵡囉(屋企附近平時有見到但都好遠)
一擰轉頭,嘩!估唔到就在窗外,即刻拎電話先
佢「陪」左我幾分鐘,心情都靚晒

為免各位擔心,加多張圖
香港係有野生葵花的

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 09:16
一擰轉頭,嘩!估唔到就在 ...

應該係走咗,不如po去fb啦,例如走失鳥,香港鸚鵡區果啲

禁止訪問

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

honeydeer 發表於 20-9-28 09:21

香港有野生葵花架,我屋企樓下果堆近30隻,一早一晚開趴地
公司果堆就細d

https://www.greenpower.org.hk/html5/chi/ws_127.shtml

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

H~E~L~L~O~

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章

honeydeer 發表於 20-9-28 09:21

據我所知, 葵花鸚鵡有野生.

禁止訪問

王國長老

Phoebechan702 發表於 20-9-28 09:29
唔講真係唔知,原來香港都有野生鸚鵡

佔全球野生1/10添
我覺得佢地好叻叻,竟然在香港呢個石屎森林開枝散葉

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 09:27
香港有野生葵花架,我屋企樓下果堆近30隻,一早一晚開趴地
公司果堆就細d

長知識,介唔介意講下見到佢地嘅區域?

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

honeydeer 發表於 20-9-28 09:32
長知識,介唔介意講下見到佢地嘅區域?

最易遇見係港島北,大公園如香港公園、動植物公園、維園都有
我發現佢地飛開果棵就果棵,日日準時出現,一早(5、6點,或旁晚6、:30-7:00),風雨不改。如果想見,黃昏時間香港公園應穩陣

goldpiglet    發表於 20-9-28 15:51

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

好靚仔靚女呀原來香港有野生葵花鸚鵡,希望我都有機會睇下

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 09:35
我發現佢地飛開果棵就果棵,日日準時出現,一 ...

thx

王國長老

howingwinghome 發表於 20-9-28 09:33
係咪有人走失咗

放心啦,我有入fb雀谷,間中有人po「走失葵花」,雀友都回應是野生的
我知公司附近有一群,我成日聽到佢地叫,不過飛到咁近就第一次

禁止訪問

伯爵府

育兒性格勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 09:35
我發現佢地飛開果棵就果棵,日日準時出現,一 ...

曾經住過嗰頭,早上傍晚一定會知佢哋飛咗响附近,因為佢哋會叫得好大聲。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-9-28 09:16
一擰轉頭,嘩!估唔到就在 ...

我見維園近小童遊樂場果邊有好多

首頁
12345...8

尾頁

跳至