自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

冇放...隨拎隨食...
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

別墅

我會放

珍珠宮

廷廷媽 發表於 20-9-28 13:35
要放, 奶黃好易變壞, 如果唔使放都唔壞即係落左勁多防腐劑....

一般未開前不用放雪櫃(除非包裝寫要,各生產商不同配方)

糖(或塩) 夠多,水活性(water activity)夠低(不是水份moisture 喎),保存期就extend 到 (e.g., 煉奶,糖冬瓜,塩漬食物)

前提當然是在衛生環境ok 的地方生産

所以呢,市面買到的較甜

如自己新鮮做,並快速吃完,就可整D冇咁甜嘅嘞 (但我懶),好鐘意食㗎我

水晶宮

J.ELLE 發表於 20-9-28 14:31
我用氣炸3-4分鐘。我老公連隊2個流心

我屋企長開冷氣,所以冇放雪櫃,都唔流心,一定要焗熱先流心。

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 20-9-28 12:39
第1年收到,平時即日食,今次收到1盒幾個!

我會, 食時叮翻熱

伯爵府

岩岩去東海堂拎,佢話未開封前放陰涼地方,開左要放雪櫃

wcpcelia    發表於 20-9-28 16:10

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

次次都成個食晒
所以無放

男爵府

love2talk 發表於 20-9-28 14:53
我屋企長開冷氣,所以冇放雪櫃,都唔流心,一定要焗熱先流心。

我都冇放雪櫃,食嗰時就拎去氣炸,流晒啲奶黃出黎

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

隻隻唔同, 包裝有說明的.

象牙宮

青春九十後 發表於 20-9-28 13:34
個日公司送左盒月餅 一人一件都無左 得4個
奶王 通常細細個3.4啖食完 諗下諗下都幾好商機 ...

平時收普通月餅我都唔食
時節產品永遠都係最賺錢

象牙宮

winnielong 發表於 20-9-28 13:39
你睇下店舖幾百盒有冇擺雪櫃裡面二啖食完一個啦

我都無留意,以前送美心傳統就知無放,我唔食月餅既

子爵府

love2talk 發表於 20-9-28 14:13
佢唔叮熱都流心?

淨係中間軟、想流但流唔出咁
要做到金城安拎住果個流心月餅shot應該要加熱先做到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

無,奇華個盒印住放陰涼乾爽處。

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

間間唔同
九龍酒店要放雪櫃

伯爵府

回覆樓主:

我冇擺

我見餅店都冇擺

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主: