自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200928/bkn-20200928154314670-0928_00822_001.html?refer=hn2

第三波疫情下多個街市出現爆疫!港大一個團隊上周四(24日)走訪多個街市,發現不少街市魚檔會將毛巾懸掛於攤位,供顧客在挑選鮮魚後抹手。香港大學微生物學系講座教授袁國勇認為,此舉有交叉感染的風險,建議魚檔提供一次性紙巾,並提醒市民盡量不要直接接觸街市海鮮。

《港大抗疫最前線》團隊上周四走訪中西區、油尖旺區和葵青區4間街市的魚檔,發現其中3個街市的大部分魚販,會提供共用毛巾,大多數顧客直接用手接觸魚身挑選,部分人順手拿共用毛巾擦手。雖然只是上午時分,毛巾已被多人使用,有污漬附著,有些已經發黑。在青衣的一間街市,更有攤販不戴口罩,為顧客揀魚。

油尖旺一間街市的魚檔檔主劉太表示,經營魚檔十幾年,一直認為共用毛巾被很多顧客使用,有很多菌。有時毛巾跌在地下,又撿起來繼續給客人用,十分污糟,所以她的攤位從不提供,並勸喻顧客不要接觸魚,或者自備毛巾。

袁國勇指出,魚檔應該提供一次性紙巾給顧客擦手,減少交叉感染,而不是提供共用毛巾,「最好是不要觸摸海鮮」。他強調,在食用之前一定要將魚徹底煮熟,並注意生食和熟食以及廚具之間的交叉感染。

袁國勇表示共用毛巾擦手,有交叉感染的風險。

不少街市魚檔將毛巾懸掛於攤位,讓顧客揀魚後抺手。(港大提供)

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

從未用過

珍珠宮

回覆樓主:

唔會用

子爵府

依家去街市都自己準備消毒濕紙巾

wcpcelia    發表於 20-9-30 12:08

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

檔主從來都唔俾客掂未俾錢既魚,阿猿教授你有沒有去過魚檔親手示範呢?

水晶宮

從來唔用

侯爵府

從來唔用

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

袁生發現有塊布以為乜嘢開心大發現頂

男爵府

我一向手指指下,唔會用手掂,百家布唔會用喇!

大宅

回覆樓主:

根本乜都有可能成為傳染媒介 最緊要自己洗手!

wcpcelia    發表於 20-9-30 12:08

子爵府

我唔會用,不過見過有部分c9婆婆會用,同埋佢地簡魚係會掀開個鰓黎睇
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

公爵府

zhouzhouBB 發表於 20-9-28 19:10
檔主從來都唔俾客掂未俾錢既魚,阿猿教授你有沒有去過魚檔親手示範呢?
...

好難講,我在美孚街市,親眼見過一個c9, 用隻手反完條魚,然後再將幾隻手指插入去將近融緊有水的一碟蝦到.....個老細鬧都鬧吾切......其實呢檔海鮮,隔離已經有洗手盆....如果去開美孚街市,大約知道我講邊檔......一定有部份害群之馬⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mickeyeva 發表於 20-9-28 18:33
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200928/bkn-20200928154314670-0928_00822_001.html?ref ...

我唸冇乜人會用呢條巾

水晶宮

回覆樓主:

好多婆婆同大嬸會用!見過

男爵府

zhouzhouBB 發表於 20-9-28 19:10
...

屋企附近街市有4檔咸水魚檔,4檔都係要自己落手揀完比檔主㗎喎,原來其他街市唔比揀㗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我唔會用

伯爵府

happyjoey 發表於 20-9-29 13:37
屋企附近街市有4檔咸水魚檔,4檔都係要自己落手揀完比檔主㗎喎,原來其他街市唔比揀㗎?
...

其實好多檔都唔俾架,因為人人都用手點佢又唔唔買,D檔主會鬧架,生果檔都系架。

首頁

尾頁

跳至