烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請指教 今曰試做基本款三次都失敗 請問大家用邊隻麵粉,邊隻酵母 邊隻牛油 邊個食譜 原來都唔易整

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 ohnowhat 的帖子

你POST 你個食譜出來先知道點答你....
要用高筋粉, 牛油, 酵母, 你可查一下係咪"生"

先一杯暖, 加少少糖, 再加酵母, 等15分鐘, 如果似似啤酒就可用.....
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

複式洋房

Manwah 發表於 20-9-29 14:27

你POST 你個食譜出來先知道點答你....

我跟機果個食譜 mode1

麵粉.....250g 隨機送既果盒
牛油.....10g 無鹽牛油
砂糖......18g
奶粉.......6g bb既1號奶粉
食鹽.......5g. 礦物鹽
水 .........190g. 雪左一陣
酵母.....3g. 有機酵母

唔知關唔關個水事呢 水的温度?
我用mode1 基本面包 做左兩次都唔成功
係咪鹽要用普通鹽呢

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

我唔識你部機, 但好似水份唔夠, 仲有發酵時間不足啦...
你手動停一下, 延長個發酵時間...

水, 室温水就可以, 太凍D酵母會瞓覺, 個包咪唔想LAW.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

ohnowhat 發表於 20-9-29 14:35

我自己係用舊款P仔機, 基本上未試過失敗, 除左唔記得放酵母個次, 我記得幾年前有聽人講, 用隨機送的粉整唔到, 你試下係出面買韓國粉(啡色個隻) , 份量: 250g 高粉 , 2大匙糖, 1小匙鹽, 我覺得用粗幼鹽都有分別, 用幼鹽好d , 牛油20g , 水:170-180ml , 奶粉用2匙, 我之前都係用bb 奶粉...酵母1小匙, 匙係講隨機個個, 我覺得好方便, 唔駛成日去量幾多g , 祝你成功

大宅

隨機附送那盒是預拌粉,本身已經有salt and sugar. 唔洗再另加。

洋房

我跟依幾個食譜,好成功,推薦你試吓

子爵府

水不用雪.雪左酵母點發酵.同呢排涼涼地

大宅

ohnowhat 發表於 20-9-28 21:34
請指教 今曰試做基本款三次都失敗 請問大家用邊隻麵粉,邊隻酵母 邊隻牛油 邊個食譜 原來都唔易整

...

我用GrandaZ機,試左以下食譜,岀來效果好正,好軟熟,你可以試下:

材料:
高筋粉375g
無鹽牛油30g
白砂糖23g
鹽6g
酵母4.5g(我用普通的乾酵母)
北海道牛奶255ml。

使用: mode1 基本面包,750g,淺燒色

首頁

尾頁

跳至