自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Up

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

hippoo 發表於 20-9-30 09:20
Up

我考慮緊CSL
因為之前用香港寬頻成日接收唔到網絡
有無人知CSL網絡係咪接收得幾好?
佢個plan$128 10G 4G

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

rebecca0113 發表於 20-9-30 09:32
我考慮緊CSL
因為之前用香港寬頻成日接收唔到網絡
有無人知CSL網絡係咪接收得幾好?

問過香港寬頻係用中移動網絡。
其實中移動唔差,我同屋企人都用緊,4.5G, 如果收到的地方,網速都ok, 有雜誌做過測試對比其他,係好好tim. 但問題係,佢有d 商場或地區係收得差d, 甚至會直頭收唔到。好似一去到黃埔奇趣就直頭收唔到,係連電話打入都搵唔到你。康怡廣場會跳落3G, 甚至冇網。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

peaceaa1122 發表於 20-9-30 10:33
其實中移動唔差,我同屋企人都用緊,4.5G, 如果收到的地方,網速都ok, 有雜 ...

我就係最怕係咁
所以聽人講CSL同Smartone係接收得最好,
不過Smartone個月費我睇過唔平,最basic都要$2xx

珍珠宮

ernniechow 發表於 20-9-29 15:27
抵用嗎?之前108/6G ,好快用完後限速到開 alipay都開唔到!

用緊,剛續約4.5G, $128包埋隧道費, 12G, 都ok, 有d 問題在樓上一個post 講左。 佢有個app 計住用量,同我手機計都差不多,對比CXL, 中移睇得到用量,算係好均真。

CXL 成日放工時間, 人多地鐵就完全上唔到網,所以轉中移動,已經用咗兩年。

珍珠宮

rebecca0113 發表於 20-9-30 10:36
我就係最怕係咁
所以聽人講CSL同Smartone係接收得最好,
不過Smartone個月費我睇過唔平,最basic都要$2xx

都唔係架,我之前用CxL 用咗好多年,但一放工,地鐵就完全收唔到,企係到,人地就上網睇嘢,我就得個load 字。同埋佢都有d 地方收唔到,當時月費都唔平(我月費$2百尾架), 所以先轉。

珍珠宮

peaceaa1122 發表於 20-9-30 10:33
其實中移動唔差,我同屋企人都用緊,4.5G, 如果收到的地方,網速都ok, 有雜 ...

其實係咪出面好平果的月費plan既電訊公司都係出面買其他電訊公司網絡,所以接收咁差?

珍珠宮

rebecca0113 發表於 20-9-30 10:43
其實係咪出面好平果的月費plan既電訊公司都係出面買其他電訊公司網絡,所以接收咁差?
...

咁唔知,最好問一問。

好似寬頻咁,sxxxtone 用幾家網絡,佢有用香x寬頻/和x 寬頻/仲有一家唔記得名,佢講過e+有時有d 平價,係offer 後兩個網絡,所以問價或開plan 前要問清楚。

大宅

bettykung189 發表於 20-9-29 18:52
其實如果支援雙卡,就咁係深水埗買多張上網卡平d

Yes 我都覺比上台更平

禁止訪問

複式洋房

cmhk同3HK我都用過,接收方面前者真係一般般

子爵府

owen2012 發表於 20-9-29 19:49
建議你check番邊個app用你咁多data,可能你有啲自動load嘅你唔知,如fb自動播片。我都係中移動,都係唔睇片 ...

請教如Facebook 有這問題可以點樣做?

水晶宮

moshelle 發表於 20-9-30 13:15
cmhk同3HK我都用過,接收方面前者真係一般般

係非常差,打電話都會冇訊號,或講講下斷線.
佢個4.5G同之前用數記3G,快DDDD.
我用IP嘅

簽咗24個月合約冇幾耐,有排嘆

大宅

loolooloo 發表於 20-9-29 19:24
回樓主.
我用左幾個月,我好少好少睇短片,絕大部份係上網睇文字,佢個個月,一開始計約5日、1個星期就話用 ...

有同感
我之前都係中移動另一個PLAN, 仲少DATA, 都好小話用爆。UPGRADE 左之後情況同你一樣, 問佢公司永遠都會話叫你自己留意下係咪自己用左唔覺點點點.....

男爵府

我由CSL $3xx/12G 完約轉中移動 $198/ 30G, 暫時好滿意

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ernniechow 發表於 20-9-29 15:27
抵用嗎?之前108/6G ,好快用完後限速到開 alipay都開唔到!
我都係新轉過去

水晶宮

Etcetc 發表於 20-9-30 13:43
有同感
我之前都係中移動另一個PLAN, 仲少DATA, 都好小話用爆。UPGRADE 左之後情況同你一樣, 問佢公司永 ...

所以咪冇晒信心

男爵府

回覆樓主:

中移動有個好大好處,有埋大陸實名電話號碼,1卡2號,仲要每個月都送大陸數據,果時有得番大陸玩1/2日,過關連卡都唔洗換。

大陸開戶,買火車飛,滴滴,微信大陸錢包。。好方便,又唔洗養多個電話號碼

接收/網速一般,都合格既,起碼好過3既

珍珠宮

Geisha 發表於 20-9-30 13:02
咁你不如用3HK有個21MB無限plan,同價錢貴小小only

其實係咪3HK最好?我本來用緊呢個plan可惜續約加價....就嚟到期

首頁

尾頁

跳至