自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2020勳章

大臭臭 發表於 20-9-30 00:56

咁可唔可以比小學生有多點喘息嘅時間呢?要知道學習不止在書 ...

有人選擇讀書,有人選擇其他,為何一定要一樣呢?
你也沒有包容不同的意見呀,還手指指呢?

侯爵府

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

贊成

伯爵府

2020勳章

無話可說 發表於 20-9-29 17:49
係,唔知點解轉全日

民主黨張文光當年因出生率下降好多學校要殺校,為保教師飯碗他強迫政府接受由原本半日轉全日制

d學生就慘了但就令教師人人有工開又少左一半學生要處理工作量大減

男爵府

bybewong 發表於 20-9-30 01:02

補習係個人選擇,唔係硬性規定,但返全日係硬性規定。補習 ...

好贊成,番半日,明顯小朋友時間係鬆動左,例如,番全日同半日都要默書,番半日,小朋友做完功課,温完默書都仲有時間玩下,睇下電視

男爵府

bybewong 發表於 20-9-29 17:44
宜家半日制我覺得時間先岩岩夠用,中午放學1點到屋企,之後食完飯2點開始做功課到3-4點。係屋企玩一陣或者 ...

agree

大宅

小學生返半日小朋友同大人先有返d 生活;返全日時間壓迫到大家都唞唔到氣。

大宅

2020勳章

angelist 發表於 20-9-29 17:46
讚成, 半日小朋友有時間輕鬆下, 有番童年

唔洗啱攰

大宅

katrinamama 發表於 20-9-29 22:59
我們的學校返全日只是上午上堂,下午是興趣班eg 童軍,棋藝,學器,朗誦訓練,合唱團訓練等。。。唔參加的 ...

咁好嘅
好似印象中港大同學會小學係咁樣安排

大宅

frozen2005 發表於 20-9-30 07:31
小學生返半日小朋友同大人先有返d 生活;返全日時間壓迫到大家都唞唔到氣。
...

其實即使返全日,返屋企後唔使做功課或者只係剩返一兩樣,已經好好多

男爵府

2020勳章

goosy83 發表於 20-9-29 18:59
中學以前食完飯連上三堂同一科簡直係惡夢

係呀。完全係眼瞓呀

子爵府

2020勳章

bechan168 發表於 20-9-30 07:52
係呀。完全係眼瞓呀

對,中學時番全日都辛苦,何況小學。同埋當日小學半日轉全日,個背景完全係因為想教師繼續有工開,而唔係學生的真正需要

男爵府

2020勳章

alicego62 發表於 20-9-30 08:06
對,中學時番全日都辛苦,何況小學。同埋當日小學半日轉全日,個背景完全係因為想教師繼續有工開,而唔係 ...

係為教師而改, 令到學生辛苦。我地既年代都係上,下午班都教到書。真係令人難明白。

子爵府

2020勳章

bechan168 發表於 20-9-30 08:09
係為教師而改, 令到學生辛苦。我地既年代都係上,下午班都教到書。真係令人難明白。
...

學生辛唔辛苦我覺得反而唔係重點,而係,咁樣半日改咗全日之後,對於學生嘅學習有幾大嘅增值?成半效益如何?如果效益係低嘅,咁不如轉返半日啦,唔使咁多時間喺學校。至於嗰啲雙職家長點搞?對唔住,你自己諗。

大宅

2020勳章

回覆樓主:

係啦我哋細個嗰陣都係半日, 開心好多

大宅

bybewong 發表於 20-9-29 17:44
宜家半日制我覺得時間先岩岩夠用,中午放學1點到屋企,之後食完飯2點開始做功課到3-4點。係屋企玩一陣或者 ...

我小朋友學校轉唔轉半日都好似係教半日書,午餐後只有功課堂or視藝or成長課。

男爵府

贊成半日,或全日但小朋友下午課上做功課,咁番到屋企可以休息玩樂,需要補習可繼續補習,但至少慳左做功課既時間。

宜家本地教育俾我感覺係白忙一場,咁辛苦唔知為左d乜

複式洋房

回覆樓主:

有無得發起聯署信反映?等教局知道有一班家長有半日制需要,唔好一刀切變曬全日制,俾我地有得揀。

而家d小朋友訓都唔夠時間,只會令佢地討厭返學,變左長大諗埋一邊,怨恨深。講真就算全日都係放3,4點,媽媽未又係返唔到全職

伯爵府

2020勳章

Elenalan 發表於 20-9-30 00:36
有分別架! 返半日可以補多幾個鐘,做多幾份練習! 做到心都實哂,幾咁充實!
根本冇愉快學習係家長 ...

芬蘭,美國,英國,澳洲,都係返全日制,點解人地得?我地吾得?

亞洲家長就係唔得!

讀國際學校又得喎!
係咪應該諗下個源頭喺邊度呢?

男爵府

回覆樓主:

放3、4點起碼唔駛諗午餐先,可以搵其他家長幫手湊一陣,都可以返工,但半日真係長貧難顧,除非請工人,雖然我都好讚成返半日,但真係要搵錢呢,如果可返半日,課後可留校做功課同午餐就完美
未經本人許可, 不得轉載

男爵府

heilongmama 發表於 20-9-30 00:54
回覆 showman 的帖子

你唔係雙職當然唔明(雖然我都唔係)

認同,全職媽媽會希望半日,但要搵錢幫補家計嘅就好難捱
未經本人許可, 不得轉載

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊