自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200929/bkn-20200929154220129-0929_00822_001.html?refer=hn2

新冠肺炎疫情持續,不少派對房間(Party room)疑為增加收入,減價吸引年輕一族光顧租用,當中不乏情侶,惟萬萬沒有想到,有人在房間內裝設閉路電視鏡頭,將租用者的一舉一動拍攝下來,甚至將有關影片放上互聯網「公諸於世」。

據了解,近期多對情侶租用油麻地一間派對房間,有客人在房內進行各種親密行為,但親熱場面被拍下並上傳至互聯網,部分更涉及裸露不雅鏡頭,至少4對情侶的親熱場面的錄影片段被上載互聯網公開。

事件曝光後,有受害人感到憤怒,懷疑派對房間的負責人為疑犯,並稱會報警處理,而涉事派對房間的社交媒體專頁則暫時關閉,警方表示暫未有受害人報案。

涉事派對房間負責人黃小姐接受訪問表示,派對房間由其姓林男友與她負責,於今年初開業時已在房間內安裝明顯的閉路電視鏡頭,而並非隱蔽鏡頭,房間內亦貼有「閉路電視運行中」的告示,而有關錄影片段會保存至少一個月,目的為保障自己,當房間內有物品損毀時可向客人追討賠償。

對於有人指林為影片發放人,黃小姐稱男友沒有將涉事影片及相片公開分享,只分享予另一名友人「輝仔」,惟林先生與「輝仔」其後因錢財問題發生爭執,有人疑深深不岔,遂將有關影片及相片公開,藉此誣衊黃小姐及男友。黃又說,他們亦有另一名姓袁友人任職保險經紀,男友曾向對方購買保險,故將身份證、地址等個人資料轉交對方。她懷疑有人因金錢問題,將男友的個人資料發布上網,黃已就事件向警方報案,但警方並未到派對房間調查。

黃小姐亦指,派對房間現已停業,未知何時重新開業,對事件覺得受委屈。她亦稱事件曝光後,沒有客人作出投訴,反而提點負責人要小心,稍後可能會安裝更明顯的閉路電視鏡頭,並在鏡頭附近張貼更多告示,亦會提醒客人不要做出過分親熱行為,若情況嚴重,會向客人傳送訊息作提點。

姓袁保險經紀則反駁,指早前與林因金錢問題鬧翻,兩人由今年3月開始沒有聯絡,他其後得知有人將涉事影片及相片在WhatsApp群組中發放,並否認將林的個人資料於網上公開。

負責人黃小姐展示閉路電視鏡頭位置。(劉子文攝)

黃小姐已就個人資料被公開及受滋擾向警方報案。(劉子文攝)

房間設有閉路電視鏡頭(紅圈示)。(劉子文攝)

涉事派對房間今日暫停營業。(吳鎮興攝)

房間內貼有「閉路電視運行中」的告示。(劉子文攝)

公爵府

mickeyeva 發表於 20-9-29 20:41
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200929/bkn-20200929154220129-0929_00822_001.html?refer=h ...

其實party room同卡拉ok房都預左有cctv,要親熱應該租酒店房啦!

子爵府

回覆樓主:

果位林生將影片分享友人係咪都犯法呢?

珍珠宮

littledot 發表於 20-9-29 20:54
其實party room同卡拉ok房都預左有cctv,要親熱應該租酒店房啦!

Exactly

Love and Kindness are never wasted.

公爵府

回覆樓主:

呢啲地方多數都有cctv,個幾對情侶太唔小心,但嗰個負責人話「沒有將涉事影片及相片公開分享,只分享予另一名友人」,咁咪即係已經分享咗,有分別嗎?

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

估唔到d 人鐘意做直播

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

就算人地無放片,呢啲公開地方,都唔係俾你搞野嫁啦
前腳後腳咁多人去過,大把人可以加裝暗鏡頭。
之前都有報道指租住單位廁所有暗鏡頭,上手住客都有 嫌疑
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200929/bkn-20200929154220129-0929_00822_001.html?refer=h ...

侯爵府

個幾對情侶無腦,而張梳化好污糟

wcpcelia    發表於 20-9-30 11:48

珍珠宮

我真心怕離開屋企係一個room做親熱動作,有好多人去旅行會揀靚酒店開心下,我去親都淨瞓怕有人影,沖涼都驚

男爵府

牛年勳章

林生要負責任, 如果佢冇send俾朋友, 影片就唔會被公開

男爵府

牛年勳章

iamiam 發表於 20-9-29 22:04
我真心怕離開屋企係一個room做親熱動作,有好多人去旅行會揀靚酒店開心下,我去親都淨瞓怕有人影,沖涼都驚 ...
我去酒店都驚...除咗一入酒店房熄燈睇下有冇奇怪閃光燈, 仲可以點保障自己

伯爵府

牛年勳章

之前的士果單都係比人擺上網,仲要比人起晒底,今次呢類partyroom 又比人影晒,擺上網。
香港其實都無咩私隱可言。

男爵府

Partyroom唔係俾你爆房用架嘛...有閉路好正常
不過佢公開條片都有問題

子爵府

人地貼晒話比你聽有CCTV, 你仲做埋呢啲野, 會唔會係佢地自己有問題???

珍珠宮

star_skn 發表於 20-9-29 22:08
我去酒店都驚...除咗一入酒店房熄燈睇下有冇奇怪閃光燈, 仲可以點保障自己
...

有心裝好難,而家講果度咁大個cam,我真怕好細粒裝咗都唔知

子爵府

應該貪party room平

別墅

sandypink 發表於 20-9-29 22:19
應該貪party room平

(emoji)真係平好多??

珍珠宮

有cctv,代表可以咁樣隨便公開客人嘅影片?

首頁

尾頁

跳至