自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

lauretta 發表於 20-9-30 19:19
我有次去痕生幫公司入數,大約十零萬現金左右,佢又問我啲錢點嚟,我忍唔住寸佢:診所賺嫁囉(我做診所) ...

係要問架喎,金管局對金融機構有咁既要求,要入電腦作紀錄for防止洗黑錢,唔係話你係公司戶口就唔使理,下次可以問下職員先咁勞氣既

伯爵府

pillarfung 發表於 20-9-30 19:42
睇留言就知道,乜嘢叫見識少。

金管局而家對洗黑錢、同埋金錢詐騙對銀行係有守則嘅,佢哋會對提取及存入一 ...

係囉
其實間銀行做野好正路wo

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

laiman1002 發表於 20-9-30 20:05
係要問架喎,金管局對金融機構有咁既要求,要入電腦作紀錄for防止洗黑錢,唔係話你係公司戶口就唔使理,下 ...

如果係有咁嘅要求,點解唔係次次都問,我入多過呢個數同入少過呢個數都試過,未試過問過囉

珍珠宮

金管局而家對洗黑錢、同埋金錢詐騙對銀行係有守則嘅,佢哋會對提取及存入一 ...

可能佢唔係做銀行或留意報導啫。
我睇新聞,網上講去counter拎、存錢會問,知道好多年啦。十年前陪媽媽出20萬本票,teller都問,係咁望我,問我係邊個,同戶主的關係。怕我係壞人呃錢囉。我唔覺煩,多謝佢哋添,幫客人把一把關。
存錢都係,來源係要問架。HKMA要求。
其實現在好多用網上、手機轉數,有需要銀行可以追查。提存現金銀行查唔到所以先咁緊張。佢哋都唔想,好得閒無事做專登為難啲客咩!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

laiman1002 發表於 20-9-30 20:05
係要問架喎,金管局對金融機構有咁既要求,要入電腦作紀錄for防止洗黑錢,唔係話你係公司戶口就唔使理,下 ...

我都唔想同佢勞氣,最幣係佢審犯咁嘅語氣,然後又話要影身分證,數錢用機數幾次,人手再數幾次,然後再叫坐後面嘅嚟睇,又再數多2次,入果次數我排咗1個鐘再搞咗起碼半個鐘
重點:乜十鬆萬對一間公司嚟講係好多?多到要問響邊度嚟十幾萬?咁點解入廿幾萬果陣又唔問?咁下次我入三四十萬要唔要招呼我入房坐低慢慢查?

瑪瑙宮

mandy3316 發表於 20-9-30 18:47
去恒生提款一肚氣,首先輪籌等21先到我,提$50000要問你羅咁多$有咩用,簽名要簽3次,跟住又要叫經理來 ...

上次无簿仔都唔比你提款

珍珠宮

5萬蚊咋喔

伯爵府

牛年勳章

我試過, 密碼器冇電, 要換個新的, 唔計排隊, 都要搞半個鐘

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔好話攞錢啦,我試過去中銀入5萬,櫃檯一樣問我點解入咁多錢

伯爵府

我有次响貓仔銀行,隔離counter有個伯伯入兩萬定三萬現金,職員問佢資金來源,佢無答, 職員拒絕幫佢入錢,跟住走咗

珍珠宮

lauretta 發表於 20-9-30 20:18

我都唔想同佢勞氣,最幣係佢審犯咁嘅語氣,然後又話要影身 ...

佢哋現在的等候時間同程序係好煩。一般排一個鐘係平常
排到,Teller做完,又要搵supervisor覆檢或endorse(我估)。去幾次都要叫人望,簽個名or碌張卡咁。唔知現在的程序係咁定新人多唔熟,總之就係慢。我cut哂所有戶口,信用卡都cut埋。CS問原因,我話我唔想再去你哋銀行被罰企。行山有啲服務一定要去行做,一聽到要落行就怕!

子爵府

虎到金來勳章

mandy3316 發表於 20-9-30 18:47
去恒生提款一肚氣,首先輪籌等21先到我,提$50000要問你羅咁多$有咩用,簽名要簽3次,跟住又要叫經理來 ...

銀行守則, 你估個職員想問你咁多咩。sf 騙案到今時今日都有人中招, 年中銀行都幫手阻止唔少騙案。

我試過個staff 同我講數, 叫我攞少d現金, 講講下, 比佢說服左開本票 。出左門口, 心唸, 開本票, 不如自己開支票, 駛鬼排隊, 但費時個職員難做。無事少去分行排隊

水晶宮

Leehoarmama 發表於 20-9-30 19:34
分三日禁冇咁嬲

宜家好多人都有兩三個戶口,用轉數快轉部份錢去其實銀行,提款卡提出嚟,一日就可以提晒5萬啦

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

咪就係... 我屋企人都做銀行, 日日番屋企都會同我「分享」香港地真係好多「west 客」, 全部既對答都同以上留言鬧人問得多既一模一樣 所以我屋企人都話, 你唔想人問, 你咪唔好黎銀行, 黎得又唔守規矩配合, 好似欠左你咁 , 你估人地好想問你咁多問題?

Jw0703    發表於 20-9-30 21:15

男爵府

ddkaka 發表於 20-9-30 20:57
宜家好多人都有兩三個戶口,用轉數快轉部份錢去其實銀行,提款卡提出嚟,一日就可以提晒5萬啦
...

又係辦法

大宅

waterlilymonet 發表於 20-9-30 19:04
行山櫃枱流程效率吾係一般的差,已經吾係呢幾年的事了。

系啦,我去開美金戶口連支票簿,等左一個月都冇寄比我,原來冇幫我申請

水晶宮

雖然你有時講嘢好 鬼mean,不過事實係咁

侯爵府

人地咁做緊有佢地原因啦, 你唔係銀行職員知鬼咩

男爵府

圓圓2017 發表於 20-9-30 21:04
系啦,我去開美金戶口連支票簿,等左一個月都冇寄比我,原來冇幫我申請
...

唔係嘛?係咪KYC過唔到?邊間?

水晶宮

回覆樓主:

話說有一間銀行既信用卡,十年前我去親外國旅行都碌唔到 有次順便問點解,佢話無通知佢哋去外國使用唔會過到數,我即刻讚賞佢哋保障容戶 而張附屬卡每次阿媽大額碌佢哋都會立即打電話比我確認,有d人覺得銀行麻煩,我真心覺得佢哋保障到客戶

happylife28    發表於 20-10-2 03:52

首頁
12345...11

尾頁

跳至