論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人話湊過bb,原來係湊8個月大bb,完全唔識照顧初生bb,無樣野做得好,包括家務,我未坐滿月,應否炒她?

用凍水沖奶,每次餵奶都餵剩1至2安(bb飲3安),每次佢餵完都嘔奶,bb屁股濕就著尿片,bb爛屁股,用尿片包住臍帶,肚臍發炎,唔識抹bb面,重複一塊濕紙巾抹成塊面……每次我外出佢都話bb飲晒奶,我一喺屋企就永無飲晒奶,仲要次次餵成個鐘,佢只係一日餵3次,我就餵5次,連我老公餵都次次飲晒,懷疑佢將奶樽蓋扭好實,等bb難吮奶,飲得慢,咁佢就慢慢坐梳化嘆冷氣,唔洗做野,餵我大仔又係要成個鐘……

男爵府

ChanChanAgnes 發表於 20-9-30 18:56
工人話湊過bb,原來係湊8個月大bb,完全唔識照顧初生bb,無樣野做得好,包括家務,我未坐滿月,應否炒她?

...

你如果諗住姐姐唔使教就識湊BB 既話我怕你換十個都唔掂。
工人係要教,所以好多人請陪月就係咁既原因。而家唯有自己教。你想換既話,本地既唔湊初生,海外既唔知幾時黎。你自己諗吓...

水晶宮

回覆樓主:

似乎你冇監察工人湊B的手勢, 冇即時糾正佢錯誤。
工人係要教的。千祈不要以為可以唔洗教工人而佢又會做得合你心, 呢個機率近乎零

侯爵府

ChanChanAgnes 發表於 20-9-30 18:56

...

姐姐始終文化/要求同我地唔同……一定要教佢都跟你既要求,自己媽媽奶奶都未必滿意,更何況姐姐

大宅

...

咁似我之前in過的斷約工人個agent仲係咁sale話佢凑過bb

如果佢有心學,你試下教下啦。我舊工人當初都差不多情況,我一邊坐月一邊教,後來上手就輕鬆好多,但都係要mon住。

別墅

honeybid2 發表於 20-9-30 20:18
你如果諗住姐姐唔使教就識湊BB 既話我怕你換十個都唔掂。
工人係要教,所以好多人請陪月就係咁既原因。而 ...

佢話有10年湊初生bb經驗,但我發現係唔識,自問已經教過佢,但都湊唔掂,氣餒中……

別墅

anperbaby 發表於 20-10-1 09:11
咁似我之前in過的斷約工人個agent仲係咁sale話佢凑過bb

如果佢有心學,你試下教下啦 ...

我依個姐姐有d黑心,佢間唔中同我大囝沖涼,我大囝就好抗拒,早幾日沖涼中大喊,我一入到廁所見佢用盒仔倒水落大囝頭,d水入眼,佢用35度水,仲要開凍水嗰邊同我大囝沖涼,佢黎左一個月我個囝就打足一個月噴嚏,今早一開大囝房門又見佢開住冷氣比短褲大囝著用毛巾當被,咁啫係成晚都係咁。

別墅

birdbird 發表於 20-9-30 21:07
似乎你冇監察工人湊B的手勢, 冇即時糾正佢錯誤。
工人係要教的。千祈不要以為可以唔洗教工人而佢又會做得合 ...

我係信佢湊得掂bb,佢平時講佢自己幾掂幾掂,見過佢湊真係怕了,自問對佢好好,人工+food allowance+bouns 有$6000一個月,我仲唔洗佢煮飯,每晚煮飯都預佢一份,公仔麵,餅乾都有買比佢,我有兩個小朋友喺佢手,都唔敢話佢咁多……

侯爵府

ChanChanAgnes 發表於 20-10-2 13:38
我係信佢湊得掂bb,佢平時講佢自己幾掂幾掂,見過佢湊真係怕了,自問對佢好好,人工+food allowance+bouns ...

對佢好同能力係兩回事,比得錢多唔等於姐姐一定能力好,你只可以慢慢糾正佢……不過菲一般較有性格

別墅

ming1020 發表於 20-10-2 22:52
對佢好同能力係兩回事,比得錢多唔等於姐姐一定能力好,你只可以慢慢糾正佢……不過菲一般較有性格
...

我都知道,好姐姐難求。唯有自己湊返。

大宅

ChanChanAgnes 發表於 20-10-2 13:38
我係信佢湊得掂bb,佢平時講佢自己幾掂幾掂,見過佢湊真係怕了,自問對佢好好,人工+food allowance+bouns ...

我覺得你一開始唔使比多人工佢,市價就得,佢會覺得老馮,宜家你比多咗佢但佢又達唔到你要求,搞到自己一肚氣

大宅

ChanChanAgnes 發表於 20-10-2 13:32
我依個姐姐有d黑心,佢間唔中同我大囝沖涼,我大囝就好抗拒,早幾日沖涼中大喊,我一入到廁所見佢用盒仔倒 ...

黑心姐姐真心唔好留,你一定要cap曬啲證據。以後佢同任何一個小朋友沖涼,你都一定要係旁邊睇住,千萬唔好信佢。我朋友個ex公主都係日日用凍水+洗潔精幫佢個女沖涼,搞到bb皮膚敏感+感冒一個月都唔好,最後俾我朋友發現之後,個公主玩嘢屈我朋友打佢,然後仲借埋大耳窿著草返菲。而我朋友因為報案人不在香港無法銷案,keep住每個星期要去差館報到。(朋友屋企無裝cam,無證據證明自己清白)

別墅

anperbaby 發表於 20-10-5 14:31
黑心姐姐真心唔好留,你一定要cap曬啲證據。以後佢同任何一個小朋友沖涼,你都一定要係旁邊睇住,千萬唔好 ...

而嫁坐月中,要睇住大囝又要睇住個初生bb,仲要睇住姐姐,真係好辛苦。

大宅

ChanChanAgnes 發表於 20-10-5 14:35
而嫁坐月中,要睇住大囝又要睇住個初生bb,仲要睇住姐姐,真係好辛苦。
...

我明吖~
如果自己應付到兩個小朋友或者有屋企人幫下手,一係你考慮即炒。 起碼唔洗對住佢繼續受氣,心情都會靓好多。啱啱生完bb仲要顧咁多,好易產後抑鬱

大宅

ChanChanAgnes 發表於 20-10-5 14:35
...

家務可以試下搵鐘點幫手

別墅

anperbaby 發表於 20-10-6 01:15
我明吖~
如果自己應付到兩個小朋友或者有屋企人幫下手,一係你考慮即炒。 起碼唔洗對住佢繼續受氣,心情 ...

今日炒左姐姐,輕鬆晒,佢係黑心到危害小朋友,連bb都唔放過,只幫bb掃風3分鐘,仲要係輕力求其掃風,我個bb兩星期人仔攪到口鼻噴奶。早餐比大人零食我大囝做早餐,話完佢,到中午飯包大人零食又出現喺大囝餐枱,佢話係我個囝自己攞,我睇cam見到佢放喺大囝餐枱,大囝食飯時我喺房睇cam先知佢食緊零食,姐姐無出聲。

禁止訪問

大宅

ChanChanAgnes 發表於 20-10-7 23:07

今日炒左姐姐,輕鬆晒,佢係黑心到危害小朋友,連bb ...

心地唔好就點都唔可以留,無謂貼錢買難受,仲要終日擔心佢害屋企人。呢個時勢雖然好難請人,但好過等到佢害死人先後悔。我以前識得有人,佢請工人凑個仔,個公主偷懶、打斧頭、放假出去蒲+食煙飲酒,僱主都係話佢only,但公主懷恨在心,有次bb發燒,佢特登唔同僱主講又唔理個b,最後吖b因為高燒影響左聽力,咁就一世了。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

...

工人只係幫頭幫尾,唔好指意可以靠哂佢,我嗰時頭幾個月都係搵屋企人幫手,嚟香港嘅工人係一種好奇特嘅生物,連好簡單嘅嘢都唔識,煎蛋都唔識又點會識湊B,去街買餸都帶佢行左三個月先可以自己去買,湊B都係唔好咁快放手,起碼最少跟半年。

首頁

尾頁

跳至