自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

梗係大陸啦!有咩嘢即返港又得

男爵府

大笨鐘 發表於 20-10-1 22:35
我暫時對國內嘅醫療未係好有信心,仲係停留喺入醫院係唔係都要吊鹽水,有錢有得醫,以前試過喺鄉鎮地方睇過 ...

你知唔知道深圳南山,有間香港大學深圳醫院?
可以用香港長者醫療券,遲吓香港人可以喺呢度複診攞藥,

中國嘅中醫學好出名,尤其是北京上海廣州三地中醫院,我有一個做教師朋友,辭咗職去咗廣州讀中醫。

大宅

basketboy 發表於 20-10-1 10:17
唔係講政治因素,只係想退休生活得好D,香港使費太貴⋯

大陸,深圳,廣東,又可講白話

琥珀宮

gogogodee 發表於 20-10-1 21:48
似足我地諗法,大灣區香港兩邊住,

大江南北任我行,住落準備買架車周邊去玩,遠程坐飛機高鐵,落 ...

大陸好多靚景,香港夠細,台灣都只係一忽丁點地,點可以同幅員廣闊嘅內地比?以景色相比,台灣景氣勢輸到尾啦!

中山近香港,係慢活好地方,其實鍾意北京,多歷史文物,北方人國民質素有水準,退休後會住吓京城。

吖,係,我都係少數唔鍾意食零食嘅女人,習慣食三主餐。

用戶要求終止服務

牛年勳章

gogogodee 發表於 20-10-1 22:41
你知唔知道深圳南山,有間香港大學深圳醫院?
可以用香港長者醫療券,遲吓香港人可以喺呢度複診攞藥,

知,不過未了解詳情,可能仲有好多年先退休,未認真了解。中醫我有信心,希望老人病可以靠中醫舒緩。其實我對國內認識唔多,刻意申請咗國內戶口,之後只係返過去一次,遲 d 通關之後,多 d 返去,認識多 d ,先計劃退休。睇其他 jm 嘅留言,南山區算係比較高消費 d 嘅區。
未經許可,請勿轉載

男爵府

SandyKL 發表於 20-10-1 22:49
大陸好多靚景,香港夠細,台灣都只係一忽丁點地,點可以同幅員廣闊嘅內地比?以景色相比,台灣景氣勢輸到尾 ...

Yeah,
三餐主食,我都鍾意食白飯,
前世應是,韓國人日本人

子爵府

gogogodee 發表於 20-10-1 18:55
冇記錯,600萬台幣,再要開公司,請當地人。
咪係, 人生路不熟, 做生意, 本身台灣經濟好差, 可能連本都無埋, 里個錢已經可以在大灣區買層好靚嘅樓啦。

子爵府

香港而家好多廣東菜都唔係好正中, 廣州就有好多正中廣東菜食, 有啲老店都想上去食下玩下。

大宅

回覆樓主:

大陸,有親人係上面!
台灣台南個邊係物價低,但都好落後下

男爵府

MICLOH168 發表於 20-10-1 23:16
香港而家好多廣東菜都唔係好正中, 廣州就有好多正中廣東菜食, 有啲老店都想上去食下玩下。 ...

品誠記

MICLOH168    發表於 20-10-2 01:33

大宅

回覆樓主:

我去完深圳 唔想再去台灣 我只係鐘意飲食 娛樂 台灣夜市來去幾樣野吸引

琥珀宮

畀面勳章

0q.cathy 發表於 20-10-1 15:13
雖然我都覺大陸大,但佢地既景點我麻麻,食野又唔啱食,好像好hit 既海底撈,喜茶等,試左一次就夠,唔會 ...

我睇相,新疆內蒙西藏都好靚,海底撈其實服務好,食物貴味道好一般,大陸好多火鍋比佢好食,試其他,大把野食

琥珀宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 20-10-1 15:37
台灣絕不考慮,落後過大陸。已部署退休後中港兩邊住,大陸大江南北美食多,喜歡寧靜可選在鄉間,到想繁華 ...

我完全唔識欣賞台灣,去只係貪平,但發現深圳進步左咁多後,已經唔會再考慮台灣,食物得個平字,唔覺好食

男爵府

basketboy 發表於 20-10-1 10:17
唔係講政治因素,只係想退休生活得好D,香港使費太貴⋯

我會揀大陸,台灣周街爛地,去到西門町都係,啲嘢又唔係特別好食,食嘢依家野好個人嘅不過我就唔鍾意囉,天氣又唔係特別好,想買自己鍾意嘅嘢又冇,重要喎我哋平時生活係冇地震嘅地方,退休先來去有地震嘅地方點生活啊點生存啊,可能我實在太唔鍾意台灣所以點都唔會揀台灣,什麼人情味唔岩我

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

大陸

而家大陸好先進

水晶宮

我都唔知廿年後嘅大陸會點,物價是否會高過香港?香港又會否變成2線城市?香港會否是大陸人眼中的2線退休地方

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

littlesister 發表於 20-10-2 01:14

我睇相,新疆內蒙西藏都好靚,海底撈其實服務好,食物 ...

我最近睇雲南個邊,話風景好,又多物產,又有小數民族,迷上u tuber 既片,想去睇。生活在城市,其實唔太鍾意好先進,反而想去睇下農村既簡單,但其實又怕蛇蟲鼠蟻。
我好少返去,都係睇人講邊d好就跟試。

子爵府

gogogodee 發表於 20-10-1 22:22
我同幾個朋友,都試過深圳d醫院,
照頸椎,照子宮,查三高, 超聲波照胸,

可唔可以講下去醫院個流程?有興趣返去做檢驗, thanks

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 gogogodee 的帖子

請問是否收國內人價錢?大概咩價錢?價錢

水晶宮

回覆樓主:

大陸