夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Keung37 發表於 20-10-6 16:09
我真係好羨慕你呀! 起碼你老公願意去見婚姻輔導丫, 我太太連見社工都吾願意出席呀! 我自己都唔知點算
...

以上不是我的故事,我曾經參與過輔導工作和主持過心靈治療的工作坊,所以分享下。雖然我看不到你整體情況,但看完你所有留言,覺得你另一半的表現很不正常,或者你可以修整下你同她傾的方式?

大宅

honeybabyhm 發表於 20-10-6 01:21
可唔可以俾你個婚姻輔導我呀(emoji)

唔好意思,以上不是我的故事,我曾經參與過輔導工作和主持過心靈治療的工作坊,所以分享下,我沒有婚姻輔導員推介。如果挑選婚姻輔導員,我建議:

如果經濟負擔得起,找私人機構或宗教團體比較好,你可以先打電話去傾幾句,你覺得可以信任的就約見。如果你是女性,選擇中年女輔導員好些,因為輔導過程中會談及夫妻生活,容易開口。

大宅

Flower-kid 發表於 20-10-7 11:45
唔好意思,以上不是我的故事,我曾經參與過輔導工作和主持過心靈治療的工作坊,所以分享下,我沒有婚姻輔導 ...

可否pm個電話號碼畀我嗎

大宅

Keung37 發表於 20-10-7 13:41
可否pm個電話號碼畀我嗎
什麼電話號碼呢?

大宅

Flower-kid 發表於 20-10-7 14:58
什麼電話號碼呢?

婚姻輔導的宗教團體電話號碼? 因為我唔知哪個團體比較好, 謝謝

大宅

Keung37 發表於 20-10-7 16:00
婚姻輔導的宗教團體電話號碼? 因為我唔知哪個團體比較好, 謝謝

Google 婚姻輔導,我shortlist以下這些機構:

http://www.cmcg.org.hk

https://cmac.org.hk/services_Marriage_Counseling_Service?gclid=CjwKCAjwzvX7BRAeEiwAsXExo1RCmcHk0Z8M1Iaw26lVC8naqoE4wkOzwYaOoodLlRijHw6ynAPXChoCC-sQAvD_BwE

http://cs.sk####.org.hk/tc/marital

可以試第一間先。全部要收費的。如果免費(或收象徵式),可以找明愛,或家計會。

希望你好快解決問題,回覆幸福生活。

大宅

Flower-kid 發表於 20-10-7 18:49
Google 婚姻輔導,我shortlist以下這些機構:
http://www.cmcg.org.hk
https://cmac.org.hk/services_Marri ...

希望啦!多謝

大宅

肥肥寶 發表於 20-10-2 20:16
我同老公嘈生仔嘈到差啲離婚,去見婚姻輔導同心理學家,後來老公吾再迫我生仔,而家生活美滿,或者你可以係 ...

女方! 懷疑中

大宅

原來她一直不肯好好同我傾, 每次想同佢傾的時候都同我講已經太遲 ,是因為去了搞單方面申請離婚, 昨天我終於收到離婚呈請書, 我完全接受唔到, 她完全沒有為對仔女著想過, 現在的我前路很渺茫, 都唔知點算, 離婚裏面所有問題完全沒有傾, 我覺得她好似一意孤行這樣, 好難受, 究竟仲有冇機會可以同佢傾呢?

複式洋房

回覆 Keung37 的帖子

我見過幾個婚姻輔導,傾好後對方都係打回原形,我如果當事人唔反省自己問題,自己去改,係冇作用,依家發現人係好難改變

大宅

Sister20 發表於 20-10-10 09:05
回覆 Keung37 的帖子

我見過幾個婚姻輔導,傾好後對方都係打回原形,我如果當事人唔反省自己問題,自己去 ...

她就是完全覺得自己冇錯, 所做的行為沒有問題, 沒有好好反省過自己, 所以一意孤行去搞單方面離婚, 佢仲串我你想傾……已經太遲喇

大宅

Keung37 發表於 20-10-10 09:37
她就是完全覺得自己冇錯, 所做的行為沒有問題, 沒有好好反省過自己, 所以一意孤行去搞單方面離婚, 佢 ...

是不是第三者介入?為何去到離婚的地步你都不知原因?

如果她不肯見輔導,長輩可以幫下手嗎?

小朋友是無辜的,8-10已經懂事,建議不要在他們面前講離婚。你打算見輔導嗎?輔導未必可以挽回婚姻,但可以協助雙方理智地處理離婚,減少對兒童的傷害。

大宅

Keung37 發表於 20-10-10 09:37
她就是完全覺得自己冇錯, 所做的行為沒有問題, 沒有好好反省過自己, 所以一意孤行去搞單方面離婚, 佢 ...

女人好少做到咁絕

你諗下有冇做過d咩令佢好嬲

相信你地都唔係第一日鬧交

有冇之前講過會改但你無做到?

首頁

尾頁

跳至