婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

任何節日都要做正日,叫佢同女家一齊食,因為加埋都係12個度,人多d咪開心d囉,硬係要自家一家食,得四五個又要對住佢,好唔通氣,老鬼土

大宅

mimi987 發表於 20-10-1 17:15
任何節日都要做正日,叫佢同女家一齊食,因為加埋都係12個度,人多d咪開心d囉,硬係要自家一家食,得四五個 ...

我99
一年到尾 所有節都正日

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

任何節日都要做正日,叫佢同女家一齊食,因為加埋都係12個度,人多d咪開心d囉,硬係要自家一家食,得四五個 ...

我99係。。結婚差唔多20年都一定要正日。。話唔洗講大家自動到位。好似得佢一個要做節。
剛剛的端午節, 剛好我爸新曆生日, 我唔理佢的反對, 我照同我爸食生日飯。忍左咁多年, 無理由阿爸生日都要同99食節日飯。
後來佢都迫於無奈妥協。

大宅

Sis
You are not alone

伯爵府

AWma 發表於 20-10-3 21:54
我99係。。結婚差唔多20年都一定要正日。。話唔洗講大家自動到位。好似得佢一個要做節。
剛剛的端午節, 剛 ...

唔到佢唔妥協㗎!如果佢擺架子,你no show,佢冇你符㗎!

侯爵府

calbeexcalbee 發表於 20-10-3 23:49
Sis
You are not alone

我覺得勁老土囉

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章

AWma 發表於 20-10-3 21:54
剛剛的端午節, 剛 ...

端午都要做節?
可能個節太無關痛癢,所以唔計較。
但如果我係你
一定無你咁就得人

Life must go on

子爵府

wln 發表於 20-10-22 02:04
端午都要做節?
可能個節太無關痛癢,所以唔計較。
但如果我係你

我聽過有人七月十四都做

李咩咩    發表於 20-10-22 13:14

大宅

奶奶成日都想做正日,咁啱我娘家果邊又係正日做節,撞到應一應,但因為奶奶煮嘢太難食同埋嚟嚟去去都係煮果啲然後又係得老爺奶奶同我哋兩公婆食,反而我老公返我娘家果邊食得開心好多一大班人一齊食飯做節,加上姑媽同阿叔煮嘢超好食,所以好多時都揀返外家做節,好彩嘅係有時正日奶奶要幫老公細妹湊仔所以做唔到節,我哋就可以返娘家食好嘢
啱啱過去嘅中秋奶奶煮,但全部都係炸嘢,炸蓮藕餅、炸魚、炸南瓜對於懷孕中無得飲涼茶清熱嘅我嚟講實在係唔敢掂,所以果晚淨係食咗兩條烚菜

大宅

1201Lemon 發表於 20-10-23 07:10
奶奶成日都想做正日,咁啱我娘家果邊又係正日做節,撞到應一應,但因為奶奶煮嘢太難食同埋嚟嚟去去都係煮果 ...

奇實做節年年都有?如果吾肯將就係要企硬嘅話?未一年男家一年女家都吾得,就各有各食係咁話啦?不過最緊要吾洗麻煩我煮就得啦!

公爵府

咁正日當日你係咪唔得閒或撞左其他約會?如果係,咪唔去奶奶嗰邊囉。其實不難解決

侯爵府

1201Lemon 發表於 20-10-23 07:10
奶奶成日都想做正日,咁啱我娘家果邊又係正日做節,撞到應一應,但因為奶奶煮嘢太難食同埋嚟嚟去去都係煮果 ...

見字都膩

侯爵府

alicego62 發表於 20-10-23 10:26
咁正日當日你係咪唔得閒或撞左其他約會?如果係,咪唔去奶奶嗰邊囉。其實不難解決
...

如果咁易解決應該無婆媳版既出現

公爵府

mimi987 發表於 20-10-23 11:43

如果咁易解決應該無婆媳版既出現

你啱。

子爵府

breadcheung 發表於 20-10-22 08:40
我聽過有人七月十四都做

你講中左, 初初七月十四都話返去食飯。我都唔明咩意思點解連七月十四都要一齊食飯。不過後來先無左咋。

琥珀宮

唔出奇,傳統中國人覺得新抱跟男家做正日好正常架

男爵府

本來係,但佢自己啲仔女成日正日唔得閒所以放棄左

男爵府

siuwongyanminni 發表於 20-10-6 20:27
男家永遠做正日

係喎,上次我正日返左外家食,結果之後返男家,比人話應該正日返男家囉……對我黎講,返邊日其實我肯就……問題係正日你男家唔齊人,我女家齊,就第日比你男家齊人,點解夾硬要做正日姐,唔齊人做咩節,食咩飯!

首頁

尾頁

跳至