自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mukawong 發表於 20-10-1 20:57
請問,以往申請書簿津貼時 順便申請, 現在是否更改方法,要再填表?
另上年度好似10月出,更改方法好似起 ...

上年有申請的,學校已派預印表格,對左資料交回學校等收錢。

大宅

bb31hk 發表於 20-10-2 20:37
咁係咪會出兩次$2500,定一次$2500?

我都想知,因為第一年申請,睇下係未會出書津+關愛$2500+全港學生用表申請的$2500

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mukawong 發表於 20-10-2 00:14
原來上年11月份出過一次$2500,這次是要申請書簿津貼才有,而今年的$3500係每個學生都有,不經審查,謝謝 ...

不是, 要資產審查的學生書簿津貼在2019年出了兩次.由學資處負責.

而由教育局出的$2500恆常化學生津貼, 係冇資產審查. 本應2019年11月派第一次, 但因立法會拉布唔批, 結果2020年1月才有申請表派, 接着就停課了.因此有些家長六月復課才有申請表簽.
只係2019-2020年度加多一千變$3500(第一批簽妥的家長2020年3月已收了), 以後逢11月收$2500.即係冇資產審查的$3500(本屬2019年度)同$2500都是2020年收.

子爵府

yuyuyumami 發表於 20-10-20 17:48
我都想知,因為第一年申請,睇下係未會出書津+關愛$2500+全港學生用表申請的$2500
...

關愛基金既$2500忘記佢啦,以後只係書津(入息審查)+恆常既$2500(全港學生)

公爵府

BABYPURPLE 發表於 20-10-20 20:50
關愛基金既$2500忘記佢啦,以後只係書津(入息審查)+恆常既$2500(全港學生)

我都冇留意, 因為乜資助都冇我份但jm講呢個係恆常, 人人都可申請同即年年都有

用戶要求終止服務

牛年勳章

幸福黃太太 發表於 20-10-20 23:27

我都冇留意, 因為乜資助都冇我份但jm講呢個 ...

我都係,所以見到 $2500 就諗恆常全港學生,經教育局申請嗰個。係恆常呀!由 2019 至 2020 年度開始,每年都有,唔使資產審查。
未經許可,請勿轉載

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Q爸 發表於 20-10-20 16:03
回覆 kwokkakafamily 的帖子

今年$2500 填份好簡單0既表學生資料本身已經印好哂

要填戶口咩?我只是簽名only

子爵府

Yingying607 發表於 20-10-20 23:49
要填戶口咩?我只是簽名only

如果你上年已經填過收過錢,今年無轉校或唔係新生,就只是簽名同加剔無改資料果格

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:16

大宅

BABYPURPLE 發表於 20-10-20 20:50

謝回覆

首頁

尾頁

跳至