自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

billiken 發表於 20-10-3 12:04
情緒病

你長老幾歲?我欣賞你為她尋求解決辦法!我家長老(七十多歲),老伴走時,我也花了不少時間,帶她去參加輔導會,勸她去參加老人中心活動,但佢都無勿興趣。仍然傾向家人陪,但我要返工,沒有太多時間。

大宅

kennwl 發表於 20-10-3 16:12
佢鍾意打麻雀嗎?鍾意就下載兩三個game 比佢,但你要試玩下先!最緊要容易上手!我哋都係教長者玩就愛上了 ...

其實之前都同佢set 左一堆劇係my tv super . 都唔知佢睇完未定冇睇。不過煲劇呢啲好個人口味,其實我自己都冇乜特別興趣,我揾劇俾自己煲都頭痕,不過我又覺得我煲咗覺得好睇個d佢又會啱,因為我見過佢睇再見艷陽天,我想問個一系列仲有咩選擇? 

大宅

芒果布甸 發表於 20-10-3 17:14
你長老幾歲?我欣賞你為她尋求解決辦法!我家長老(七十多歲),老伴走時,我也花了不少時間,帶她去參加輔 ...

都係七十幾呀,佢一向都唔落街,我諗唔肯去社區中心。

咁你之後有冇揾到d咩玩意俾佢?

男爵府

billiken 發表於 20-10-3 17:30
都係七十幾呀,佢一向都唔落街,我諗唔肯去社區中心。

咁你之後有冇揾到d咩玩意俾佢?

樣樣都無興趣,最想就是有人和她傾陳年往事,想當年,點辛苦捱,有人比佢呻。

男爵府

回覆樓主:

我呀媽都係70幾歲,應該76到吧。佢住外國,老豆過身了幾年。佢平日會做下花園,有時鄰居會過嚟講幾句。我呀媽比較好係佢會搵啲野做,如上下網,睇Netflix,也會WhatsApp我同啲兄弟姊妹,屋企也有養小動物,佢還會揸車去買餸。後生時同我老豆做啲嘢,佢老咗繼續做。我諗佢心態係keep busy. 我都好佩服佢!

男爵府

lastpass 發表於 20-10-3 18:30
我呀媽都係70幾歲,應該76到吧。佢住外國,老豆過身了幾年。佢平日會做下花園,有時鄰居會過嚟講幾句。我呀 ...

你媽咪是一個open minded的人,仲識揸車,是兩個世界的人。

大宅

養寵物可以嗎?

大宅

芒果布甸 發表於 20-10-3 17:54
樣樣都無興趣,最想就是有人和她傾陳年往事,想當年,點辛苦捱,有人比佢呻。
...

係,間唔時打去聽一個鐘都算,再密啲都頂唔順,因為真係聽左幾十年,每次真係可以兩三個鐘,不斷重複,真係一個call 重複幾次,個個call內容都一樣,幾十年都係咁,我啲兄弟姊妹嘅另一半s後尾加入都頂唔順。

其實早幾年我同佢講過你唔改變你嘅性格,你嘅人生只會一路重複d 唔開心嘅遭遇同感覺,我話捱左幾十年點解唔享受下,當然佢唔會聽,繼續呻。之前同佢係tv box 搵劇集,佢都係只會揀一啲一睇個名就知係悲劇嚟睇。

大宅

lastpass 發表於 20-10-3 18:30
我呀媽都係70幾歲,應該76到吧。佢住外國,老豆過身了幾年。佢平日會做下花園,有時鄰居會過嚟講幾句。我呀 ...

你阿媽好勁!

子爵府

billiken 發表於 20-10-3 19:33
係,間唔時打去聽一個鐘都算,再密啲都頂唔順,因為真係聽左幾十年,每次真係可以兩三個鐘,不斷重複,真 ...

養貓可以嗎?我諗住自己老咗都係養隻貓陪。
如果未係好接受貓,養兔仔。
你試下話有朋友移民唔要,叫佢幫手睇住先。
我係諗貓大約十幾二十歲命,我自私點,諗住70歲開始養差唔多,唔怕佢早走過我又要傷心一場。哈哈...

男爵府

章太郎 發表於 20-10-3 20:02
你試下話有朋友移民唔要,叫佢幫 ...

我自己退休就一定會養貓,我家長者又怕照顧寵物。所以,我現在已去到做不到野的地步。連佢個妹都話佢思想不變,只有覺得自己孤獨及慘。實情是佢基本生活無憂、有子有孫,如我老了有這樣生話質素,已好滿足。就是思想經常想負面,有抑鬱傾向。

男爵府

billiken 發表於 20-10-3 13:45
咁有冇改善方法?

我都想知。
已經每日好多次電話傾計,啱聽嘅就會同你傾,唔啱傾嘅就差開個話題,唔聽,逃避
面對面又冇嘢講。

大宅

章太郎 發表於 20-10-3 20:02
你試下話有朋友移民唔要,叫佢幫 ...

我上次同佢講電話,一路傾一路度有乜「細藝」,我正諗寵物之際,佢已經話邊個親戚養狗,係得意,但沖涼時頂唔順,情願唔養(係佢老公臨走前剛開始養),同我同醒起佢氣管病,有毛都唔得,不過聽佢咁講,我都係覺得佢真係有興趣就ok , 否則日日打來投訴俾佢煩死!

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

回覆 billiken 的帖子

養魚, 得吾得呀?
大個仔是"華"

首頁

尾頁

跳至