自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Benkat 的帖子

我有問題想問,如果骨灰位之後無人去續期,啲骨灰會點處理呢? 食環會撒咗去骨灰花園?

大宅

熊豆沙 發表於 20-10-28 15:57

我有問題想問,如果骨灰位之後無人去續期,啲骨灰會點處理呢? 食環會撒咗去骨灰花園 ...

是的,現在骨灰龕位不是永久,20年後需續期,如沒有續,申請時有1項,話如果無人續如何處理的,一係紀念花園或海撒

大宅

johnmamama 發表於 20-10-28 15:21
食環署有得借

唔該哂!

大宅

如果喺咁,揾個心儀地方撒灰,安個牌,起碼永久,唔喺驚無人續期,唔知撒去邊,我唔寄望我啲仔女會幫外公外婆續期

大宅

熊豆沙 發表於 20-10-28 16:31

如果喺咁,揾個心儀地方撒灰,安個牌,起碼永久,唔喺驚無人續期,唔知撒去邊,我唔寄 ...

都可以咁講,無人續,遲早撒灰

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JSSW 發表於 20-10-28 14:33
請問如果係最高位,咁現場會唔會有梯提供㗎?謝謝!

我上星期日都去咗和合石幫老豆媽咪睇環境,佢哋抽到最高第10行, 雖然高啲,但係環境及各樣設施都好好, 景觀開揚, 通爽, 本人感覺上覺得比5期還要好,因為5期設計上有木條擋住,但6期沒有的。
我也有問過食環署d姐姐, 佢哋話唔會有梯或凳可以借用。

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tommyxsarah 發表於 20-10-25 19:11
今日睇左和合石環境好好呀

我星期日都去睇咗,環境好好,開揚,通爽,雖然抽到最高,但都會要,相信先人會住得舒服

大宅

KwanKwanMammy 發表於 20-10-29 00:23
我上星期日都去咗和合石幫老豆媽咪睇環境,佢哋抽到最高第10行, 雖然高啲,但係環境及各樣設施都好好, 景觀 ...

謝謝回覆,咁只好帶定凳仔去!

子爵府

KwanKwanMammy 發表於 20-10-29 00:23
我上星期日都去咗和合石幫老豆媽咪睇環境,佢哋抽到最高第10行, 雖然高啲,但係環境及各樣設施都好好, 景觀 ...

係woo .. 無左d 一條條 更通爽
希望大家先人都住得舒服

男爵府

回覆 JSSW 的帖子

上次問石廠話和合石凳仔借, 以後唔信石廠講的事. 今日問了和合石辦事處無凳仔借

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

想問下,和合石骨灰場如冇私家車,除了的士,搭咩車方便,粉嶺火車站有冇專車去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

johnmamama 發表於 20-10-29 12:29
回覆 JSSW 的帖子

上次問石廠話和合石有凳仔借, 以後唔信石廠講的事. 今日問了和合石辦事處無凳仔借:think ...

我問過,佢話無凳借,但有棍借,高的位可用棍伸上去抹。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

JSSW 發表於 20-10-28 14:33
請問如果係最高位,咁現場會唔會有梯提供㗎?謝謝!

如果係和合石,無梯/凳借,但有棍借。

大宅

回覆樓主:

唔知下次幾時再抽位?我另外再申請將軍澳重用骨灰位都係抽唔中

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

想問下你點去(如自己塔公車)

男爵府

回覆 apollosmile 的帖子

2019年4至5月份,2020年5至6月份,估計下年4至5月份申請

珍珠宮

qq媽媽咪 發表於 20-10-29 16:21
想問下,和合石骨灰場如冇私家車,除了的士,搭咩車方便,粉嶺火車站有冇專車去
...

粉嶺火車站搭273係‘和興村’落再行上去

或聽聞清明及重陽係粉嶺火車站有專車上去

男爵府

行路30分鐘,的士大約30元

大宅

cecelc 發表於 20-10-29 16:24
我問過,佢話無凳借,但有棍借,高的位可用棍伸上去抹。

哦!咁上位時都要帶定張凳,不過agent 會知啩!

珊瑚宮

cecelc 發表於 20-10-29 17:14
粉嶺火車站搭273係‘和興村’落再行上去

或聽聞清明及重陽係粉嶺火車站有專車上去

(emoji)(emoji)thx

首頁

尾頁

跳至