自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

小四copy book有寫,小五開始用。

大宅

回覆樓主:

小朋友係小四時,我自己教同買copybook 做練習,但學校冇要求寫撩草。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

住外國,改左一學寫字就要寫,4歲開始。。。
其實唔明點解要。。。

珍珠宮

好媽媽勳章

我愛Corina 發表於 20-10-4 17:07
其實唔明點解要。。。

請問外國的學校,是否規定要寫 cursive?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jaycee_mami 發表於 20-10-4 09:37
請問外國的學校,是否規定要寫 cursive?

本身3~4年級先開始學,之後都可以唔寫。。。

男爵府

我小朋友學校小三開始教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔小學四年班開始教,強制英文科功課、測考要寫潦草,到中學發覺好多同學都唔用/唔識寫,我仔就習慣咗而且寫潦草佢寫得好快,但中學有啲老師應該唔太識睇,所以部份科老師有叫佢哋唔好用潦草(除了英文科),我仔而家高中英文科仍然繼續用緊,測考佢可以寫得快過同學,同學已經冇乜人仲记得點寫潦草,我仔話佢算係極少數仲識得用潦草書寫嘅人。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-4 19:09
我仔小學四年班開始教,強制英文科功課、測考要寫潦草,到中學發覺好多同學都唔用/唔識寫,我仔就習慣咗而 ...

其實真係有好多中學老師,都唔記得潦草點寫

大宅

2018復活節勳章

我仔女嘅小學完全冇教撩草
毛筆亦都冇教

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

大宅

五年級開始學

翡翠宮

減齡達人勳章

x00_00x 發表於 20-10-4 12:55
小四下學期開始有學。我小朋友嗰間考試都係字返正階,功課先要寫潦草

我地小三上學期已經學啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 20-10-4 17:41

我大仔只係識寫潦草, 簡直係惡夢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小飛亞 發表於 20-10-4 19:15
其實真係有好多中學老師,都唔記得潦草點寫

唔係教英文科嘅老師真係會唔識,高中英文作文字數多寫都寫到手軟,懂潦草其實係有優勢。

珍珠宮

好媽媽勳章

我愛Corina 發表於 20-10-4 17:41

thanks

男爵府

我愛Corina 發表於 20-10-4 17:07
其實唔明點解要。。。

你住邊度?我哋省份係joint letters開始先,然後speed loops. 每個省份有自己一套的handwriting,所以唔同省份寫的cursive 是有少少不同。

侯爵府

由初小起,規定要寫幾年的話,根本已成習慣.

高小先學,大多數學完便算.

瑪瑙宮

bosch 發表於 20-10-4 11:29
我大仔只係識寫潦草, 簡直係惡夢!

我大女都係,仲要唔靚我叫佢寫返正階,過幾年考會考,我怕老師唔知佢寫咩

瑪瑙宮

lastpass 發表於 20-10-4 12:09
你住邊度?我哋省份係joint letters開始先,然後speed loops. 每個省份有自己一套的handwriting,所以唔同 ...

我國家好細,以我所知某一個county 都係寫curly letter ,其他唔識人就唔知,同埋要求我地唔好讀ABC,要用phonic 教讀。。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 20-10-4 20:22
我大女都係,仲要唔靚我叫佢寫返正階,過幾年考會考,我怕老師唔知佢寫咩
...

你大女肯唔肯寫返正階? 我大仔d 字肉酸過醫生字, 唔識寫正楷字又唔肯學寫, 佢而家太多功課考試, 所以我唔敢迫佢太多, 唯有成日哦佢寫好d. 潦草字母有d 係字體一樣但size 唔同 (例如a 字, c 字) , 佢測驗已經因為寫大楷字寫得細粒而俾阿sir 誤會左而扣分, 而家已經真係冇眼睇.

瑪瑙宮

bosch 發表於 20-10-4 13:00
你大女肯唔肯寫返正階? 我大仔d 字肉酸過醫生字, 唔識寫正楷字又唔肯學寫, 佢而家太多功課考試, 所以我 ...

佢話已經唔識寫,我近排睇佢功課,見佢努力緊,但仍然係潦草大部分。。。係呀,我個女果d 都真係潦過醫生

首頁

尾頁

跳至