夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2020勳章

Rachemama 發表於 20-10-4 21:15
我都係過來人,當初離婚我都係要生要死
最後都振作過來
知你有小朋友更加難做決定,但係如果接受唔到,每日 ...

日日以淚洗面,屈埋屈埋仲影響自己和仔女。應該比返d尊嚴自己, 預備好就同佢攤牌。

複式洋房

mcs74 發表於 20-10-4 21:22
你先生的心已飛走,中秋都可以放低家人同第二個女人滾床單。

此刻攤牌其實最多留到個人,留唔到個心。你有 ...

無錯 中秋節唔會搵sp 佢根本係有情 完全唔俾面屋企

複式洋房

syc7 發表於 20-10-4 22:50
日日以淚洗面,屈埋屈埋仲影響自己和仔女。應該比返d尊嚴自己, 預備好就同佢攤牌。
...

唔需要咁快考慮離婚 小六啦 自己出黎做野啦 完全同社會脫節 為自己 為將來退路

男爵府

2020勳章

我忍唔到,一定爆!睇佢點處理同決定!肯斷就比一次機會,唔肯斷或猶豫不決甚至話斷而冇斷就離婚!其實就算雙方同意都要等一年時間!

所以你現在可在他們上課時間先找份兼職,起碼可當作適應,又可揾$傍身!

盡可能捱多一年等小朋友小六升咗中一先才讓小朋友知道!

因為你有個中四囡,所以要早點決定自己的心意,否則待到囝囝升中一,囡囡又中五,又係麻煩,怕影響學業壓力大的囡囡!

男爵府

2020勳章

坦白講,中秋節應該是同家人一起月圓的日子,但對方選擇了與第三者一起過也不回家,他的心根本不在家!

就算他說會斷求你原諒,但事實上你已對他沒有了信任,對對方的一切也會懷疑,日子實在很不好受!

男爵府

ufufucafe 發表於 20-10-4 17:41
中秋節老公話要開工成晚無返,到佢第日返到嚟我睇佢電話先發現佢同第個女人成晚都喺埋一齊
我諗佢係唔記得 ...

睇字眼似你同佢無乜性生活,佢外求

大宅

開工成晚冇返,咩工要中秋節都開通宵。

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

如果你認為忍到咪忍,如果可以放棄現在嘅生活,就唔忍

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

暫時你都冇能力走
唯有扮唔知
做好準備先
相知相遇相識

大宅

樓主,這是你第一次發現老公有外遇嗎?如果是,未必一下子就講離婚,畢竟建立一頭家不容易,仔女仲讀緊書,你又無經濟能力,不要輕舉妄動。為何不同他傾下?冷靜自己的情緒,問下他中秋之夜做什麼,聽下他解釋。如果他認錯,只是一時迷失方向,個心仲有頭家的,願意回頭的,我覺得未去到離婚的地步。

大宅

中秋節老公話要開工成晚無返,到佢第日返到嚟我睇佢電話先發現佢同第個女人成晚都喺埋一齊
我諗佢係唔記得 ...

返咩工? 無啦啦話要開工?

大宅

回覆樓主:

扮唔知只會痛苦一生。你個心只會每日疑神疑鬼,然後佢又覺得你煩,而你自己又痛苦。除非你可以做到真係當無事發生,咁你仲可以選擇扮唔知。我自己覺得開口問清楚會比較適合。問左你覺得可原諒而佢又有悔意就繼續,原諒唔到就分開無謂拖拉,其實咁對大家都好。不過前題係你首先要諗清楚離婚嘅後路同安排,同埋要冷靜地傾。

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章

首先冷靜想一想,
你有冇能力供養小朋友,有冇錢旁身?
老公平時待你如何?
你自己想點?加油(emoji)(emoji)

大宅

2020勳章

一嚿大番薯 發表於 20-10-5 15:38
扮唔知只會痛苦一生。你個心只會每日疑神疑鬼,然後佢又覺得你煩,而你自己又痛苦。除非你可以做到真係當無 ...

分析得好好

複式洋房

我都有朋友有差唔多的經驗, 結左緍唔 keep 身材, 唔肯同老公做, 要佢個老公求佢先肯, 老公反映左幾年都係咁, 因為覺得自己累/ 自己唔想唔駛成日就老公. 結果四年左右老公出面找個第二個後生女.

佢知道左冇出聲, 一邊修身, 一邊狂扯乾個老公, 滿足佢所有幻想, 最後贏左個後生女. 打左一場聰明的扙.

你知唔知你地之間有咩問題? 冰封三尺都有辦法解決.

大宅

bothelho 發表於 20-10-7 10:33
我都有朋友有差唔多的經驗, 結左緍唔 keep 身材, 唔肯同老公做, 要佢個老公求佢先肯, 老公反映左幾年都係咁 ...

離婚只是其中一個解決方法,也未必是最好的方法。如果想維繫個家庭,辦法總比困難多。呢個老婆幫自己解開困局,讚!

別墅

複式洋房

我諗佢係唔記得 ...

雖然我未結婚 但都知道婚姻既路好難修 特別係呢個充滿誘惑既社會 定力 意志力 價值觀 品格 每樣都好重要 但唔係個個人都係聖人 每個人都會犯錯 都有自己既難關 如果呢個人有悔意 你覺得佢值得你同佢一齊去修一段婚姻 我認為真誠對待 互相尊重會慢慢令關係變好

公爵府

2020勳章

ufufucafe 發表於 20-10-4 18:38
回覆 肥肥寶 的帖子

無能力帶埋仔女...娘家好重男輕女,我一嫁出去已經唔會再expect我返去,淨係交家用 ...
如果娘家仲需要妳交家用嘅,咁妳嘅經濟上嘅負擔冇咗老公份收入,會大咗喔。
我就唔選擇扮唔知。因為我需要有個佢無可指責我唔再畀性佢嘅因由。

至於離婚,若然 我有夠強大嘅內心 對佢只是同屋住嘅生活隊友,子女爸爸,非我老公,咁就要睇下離婚與不離婚,分居不分居,那一個方案對我和子女在經濟生活上多著數啲。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

公爵府

2020勳章

bothelho 發表於 20-10-7 10:33
我都有朋友有差唔多的經驗, 結左緍唔 keep 身材, 唔肯同老公做, 要佢個老公求佢先肯, 老公反映左幾年都係咁 ...
因老公係乜嘢資質,對家庭有咩嘢貢獻而定。
如果畀著係我現任先生,我都會如你朋友咁爭翻佢返來。
如果畀著係我前夫,我就會推動佢氹個後生女搵錢養埋佢,我省翻點身家留畀我啲子女,唔使養佢又唔使畀性佢。我好享受有愛無性嘅平淡穩定家庭生活。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊