夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

wbowbo 發表於 20-10-25 19:23
我覺得所有第三者都好勝, 終有一日會想坐正, 到時問題又係要面對。

可能大家都唔想上身。不過,一不離二,始終個缺口唔係咁易修補,有得一個,趕得走,亦可能好快有第二個...

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ufufucafe 發表於 20-10-11 10:55
最新update,我同佢攤咗牌
佢話都唔想頭家散,可以唔離婚
但想我接受佢有第個 ...

你老公有冇病呀,不試你問吓佢接唔接你出面同第二男人一齊!!!

大宅

ppsfung 發表於 20-10-26 14:33
唔計佢出面有第二個, 佢對你和仔女好唔好?
分享一件真人真事, 我表姐幾年前老公都有第二個, (近四十歲, 有 ...

岩呀,除左有番經濟能力同埋擴闊返社交圈子都好重要呀!

侯爵府

StellaLou0608 發表於 20-10-20 08:32
你老公就係睇準你走唔到,所以出去搵食都唔驚,佢唔想頭家散只係借口,因為佢預咗有呢一日嫁la, 重叫你接受 ...
呢位媽媽講得好...我個EX那時睇死我唔夠膽,好似死狗甘,個時我有工作的,但我依然好快決定離了...我走去揾社工,律師,申請公屋等...

終於二年搞好離婚,屋己取了好耐...好快好安定...EX而家好似仲同小三一圯,不過仲欠下好多責...抵佢死...我個女仲話最好快D死...

子爵府

858D 發表於 20-10-9 07:36
因老公係乜嘢資質,對家庭有咩嘢貢獻而定。
如果畀著係我現任先生,我都會如你朋友咁爭翻佢返來。
如果畀著 ...

我記得你的故事。
其實我唔明點解你覺得養你前夫係你嘅責任?
你若決定唔養佢,唔明點解仲有責任去幫佢搵個人養佢?

大宅

睇下自己有幾多斤兩再決定

公爵府

2020勳章

aidan08 發表於 20-10-31 00:29
我記得你的故事。
其實我唔明點解你覺得養你前夫係你嘅責任?
你若決定唔養佢,唔明點解仲有責任去幫佢搵 ...
我也曾經花腦根分析過自己,點解我不斷選擇養佢?
我的關鍵思維不在於「責任」。而是在於我的「惻隱之心」。
假設:他做了犯法的事,即使是偷稅漏稅的事,我有證據,我會毫不保留地交給稅務局審查部,而且做證人。為何我要指證他?不是我不喜歡他,而是在於我的「羞惡之心」。
他的 仁義禮智 還是夠我用的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 20-10-31 04:51
我也曾經花腦根分析過自己,點解我不斷選擇養佢?
我的關鍵思維不在於「責任」。而是在於我的「惻隱之心」 ...

算了吧,我發現我完全唔知你講乜。

我諗我哋係屬於溝通唔到的類別。

公爵府

2020勳章

aidan08 發表於 20-10-31 23:18

感謝你善意嘗試與我溝通。 我知我這屬於自閉症的亞氏保加症類別,與許多類別的人都溝通唔到。是我個人的問題,我仍在學習中。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

aidan08 發表於 20-10-31 23:18

858D的意思應是他會照顧前夫是因為同情他,不想看到他生活潦倒。

若他的前夫犯法,她會毫不猶疑舉報他,因為是基於黑白是非對錯,而不是個人喜惡。

以上的選擇完全是基於價值觀而作出。

如有誤解,就請858D更正。

男爵府

難怪有咁多女人都忍
其實為仔女都值得忍
冇能力唯有接受

知道左都好嘅
唔會比人當傻仔

子爵府

chinsnow 發表於 20-11-1 00:07
858D的意思應是他會照顧前夫是因為同情他,不想看到他生活潦倒。

若他的前夫犯法,她會毫不猶疑舉報他, ...

我最唔明呢句:他的仁義禮智,還是夠我用的。

呢位jm的post 好喜歡用「夠我用」呢個term, 每次我都好唔明個意思。

大宅

2020勳章

peggykwan 發表於 20-11-1 00:22
難怪有咁多女人都忍
其實為仔女都值得忍
冇能力唯有接受

知咗仲要忍,女人真係好忍得痛,生仔如是,忍老公個心唔響自己度亦如是。做女人好慘!

珍珠宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

aidan08 發表於 20-11-1 00:54

呢位jm的post 好喜歡用「夠我用」呢個term, 每次我都好唔明 ...

我成日覺得呢位jm嘅文字係英譯中
所以有時會嘗試翻譯,我估佢呢句係話「欣賞/滿意他的仁義禮智(道德)」

大宅

aidan08 發表於 20-11-1 00:54

呢位jm的post 好喜歡用「夠我用」呢個term, 每次我都好唔明 ...

相信858D是基督徒,基督徒常把天父的恩典夠我用掛在嘴邊,恩典夠我用」我理解為恩典已足夠給予我了。

大宅

2020勳章

ufufucafe 發表於 20-10-13 20:28
回覆 Bianca_shalala 的帖子

攤咗呀,而家老公就係叫我接受佢有第個唔係就離婚

佢好賤格,咁都講得出,咩都佢贏曬

複式洋房

接受佢有第二個冇可能,點解要俾個賤男咁著數?!佢都要為佢第二春的愛情而付出及犧牲架。
離婚、仔女要晒、攞贍養費。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊