1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大女兩歲妹妹啱啱一個月,大女初初好鍾意錫細妹,近呢兩日成日都打佢,講咗好多次都重複做!唔知有咩方法可以解釋比佢聽唔好咁樣做呢?

大宅

車厘子芒果 發表於 20-10-5 20:23
大女兩歲妹妹啱啱一個月,大女初初好鍾意錫細妹,近呢兩日成日都打佢,講咗好多次都重複做!唔知有咩方法可 ...

係咪忽略左大女導致佢有咁既行為?如果可以將時間盡量放落大個個,令佢覺得妹妹無搶走媽咪

複式洋房

回覆 Apple__ng 的帖子

我會嘗試吓,唔該晒

禁止訪問

別墅

媽咪照顧妹妹時唔好叫姐姐走開,叫下姐姐幫手,然後讚佢錫下佢,同佢傾下計話你細個嗰陣時都係咁樣。
尤其如果多抱妹妹,可以的話另一手都攬下大女(如果坐響度抱),比佢知媽咪2個都錫,唔會只顧妹妹唔顧姐姐。

複式洋房

我同你情況一樣...大仔就2歲,細仔就2個月,前排佢每日都幾巴幾巴咁打細佬塊面,哼哼聲咁作落佢個頭到,軟功硬功咁同大仔教育過都唔得. 但發現其實大仔係想叫細佬而已並唔係有心,慢慢每次細佬瞓醒我地都比佢同哥哥相處,錫下,試下哥哥抱下,叫哥哥一齊讀書比細佬聽,又或者叫哥哥幫手推bb床,幫手照顧細佬,之後情況好轉左...而家幾日先一巴

大宅

二女2歲, 3女7個月, 佢地好OK, 由妹妹出世開始, 我咩都顧咗大嘅先, 佢喊我都抱咗個大先, 之後同家姐講"你睇, 妹妹好慘呀, 係咁喊, 一定係唔舒服喇, 我可唔可以抱妹妹呀?" 佢話唔得的話, 我都係由得妹妹喊, 同佢講"好啦, 唔抱妹妹喇, 錫咗你先, 同你玩咗先", 過多幾次, 家姐仔就會同意我抱妹妹, 而家我仲係咩都以個大行先, 趁個細咩都唔知, 好快家姐就唔抗拒妹妹, 妹妹一喊就搶住抱, 最鐘意幫妹妹掃風, 仲要每晚都錫咗妹妹先瞓, 出街冇妹妹都成日叫住妹妹添

首頁

尾頁

跳至