自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mlcbb 發表於 20-10-7 18:22
送契一樣要交稅

遺產先係免稅

問題係唔洗重稅ma

伯爵府

喧嘩 發表於 20-10-7 18:40
用自己名買層細d自住,可以扣稅,大嘅出租用亞女名,佢都冇收入,扣扣埋埋米唔洗交出租稅囉,我覺得係咁炸 ...

首先要你層樓只值200萬咁上下,唔係印花稅都幾萬起跳,仲要律師費。。。

男爵府

mlcbb 發表於 20-10-7 18:41
首先要你層樓只值200萬咁上下,唔係印花稅都幾萬起跳,仲要律師費。。。
...

層樓值幾錢,唔係我話事架咩,平時買賣都可以蝕讓架

伯爵府

喧嘩 發表於 20-10-7 18:43
層樓值幾錢,唔係我話事架咩,平時買賣都可以蝕讓架

你可以蝕讓,稅局用市價估值計稅

侯爵府

mlcbb 發表於 20-10-7 18:36
送契可以做乜都得,但六年內唔會有人買,做唔到按揭

長命契可以全部業主聯名做按揭,單名應該銀行唔會做

即是老豆長命契同一個仔做按揭, 除非老豆過身就仔單名?

伯爵府

agee 發表於 20-10-7 18:50
即是老豆長命契同一個仔做按揭, 除非老豆過身就仔單名?

長命契銀行按揭會要所有業主做申請人/借款人。

財仔就會當半層樓借。

侯爵府

agee 發表於 20-10-7 18:15
轉讓契, 唔駛實錢交易, 請問是自已定價? 按揭無變嗎? 謝謝

A業主轉贈B業主,你有按揭要還清先啦

子爵府

agee 發表於 20-10-7 18:15
轉讓契, 唔駛實錢交易, 請問是自已定價? 按揭無變嗎? 謝謝

定價睇銀行估價,可以減少5%咁上下。
要先贖咗層樓,重新做按揭。

子爵府

虎到金來勳章

星仔媽媽 發表於 20-10-7 19:09

即如2公婆聯名, 有按揭, 係未下面咁做。

老公賣50%比老婆甩名, 要比第2標準稅
+ 枱舊錢續樓
+ 老婆名做新按揭

子爵府

虎到金來勳章

mlcbb 發表於 20-10-7 18:15
https://www.ird.gov.hk/chi/faq/avdexample.htm

第廿四

即係
1) 老豆首置身份買樓, 第2標準稅。
2) 然後近親轉讓比個仔(本身已有物業),第2標準稅 ( 當中可唔需要實際比錢, 但如有按揭, 要先還錢續樓。
3) 老豆又可首置以第2標準稅買樓。

但想問, 每次買賣樓,如果近親轉讓, 係未都要鎖3年SSD?

伯爵府

princessgw 發表於 20-10-7 19:36

唔駛枱錢,只要俾稅同律師費

理論上買方(老婆)做新按揭,成交日會有舊錢找俾賣方(老公+老婆)舊按揭。

伯爵府

princessgw 發表於 20-10-7 19:42
即係
1) 老豆首置身份買樓, 第2標準稅。
2) 然後近親轉讓比個仔(本身已有物業),第2標準稅 ( 當中可唔需要 ...

近親豁免SSD

其實俾緊雙倍印花 (兩次第2標準稅),但都平過15% 既。

子爵府

虎到金來勳章

mlcbb 發表於 20-10-7 19:47
唔駛枱錢,只要俾稅同律師費

理論上買方(老婆)做新按揭,成交日會有舊錢找俾賣方(老公+老婆)舊按揭。 ...

但本身層樓做按揭有老婆+老公名, 如果做新按揭時未還錢比銀行, 未計佢有1.5層樓既按揭, 可能過唔到壓測 (老婆本身人工只夠1層樓壓測)?

子爵府

虎到金來勳章

星仔媽媽 發表於 20-10-7 19:09

即2公婆聯名樓甩老公名, 要自己枱舊錢還比銀行。
然後老婆重做按揭?

定簽臨約時無實際錢經律師樓,老婆以臨約去銀行做按揭, 成交日新按揭找數比舊按揭 (唔駛自己枱錢?

子爵府

princessgw 發表於 20-10-7 19:36

1、係
2、簽咗買賣合約後,在同一間銀行申請按揭,如果批咗,果筆錢會找咗舊按揭

子爵府

princessgw 發表於 20-10-7 20:18
即2公婆聯名樓甩老公名, 要自己枱舊錢還比銀行。
然後老婆重做按揭?

新按揭找數俾舊按揭

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

princessgw 發表於 20-10-7 20:09
但本身層樓做按揭有老婆+老公名, 如果做新按揭時未還錢比銀行, 未計佢有1.5層樓既按揭, 可能過唔到壓測 ( ...
過唔到壓測,就唯有降低借貸額。

男爵府

想問依家層樓得老公名, 佢無立遺囑,我哋有一仔一女, 如果佢不幸突然間走咗,咁層樓係唔係100%歸我, 使唔使再做過樓契同俾遺產稅?

伯爵府

wealth 發表於 20-10-7 21:55
想問依家層樓得老公名, 佢無立遺囑,我哋有一仔一女, 如果佢不幸突然間走咗,咁層樓係唔係100%歸我, 使 ...

遺產頭50萬係你,之後對分,包括層樓

承辦遺產會係樓契轉名
香港無遺產稅

男爵府

咁如果佢有立遺囑俾晒層樓俾我, 係唔係唔使同仔女對分? 只係需要改樓契?

首頁

尾頁

跳至