自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mother904 發表於 20-10-6 08:34
我理解APL是由校外機構提供的,教育局有機構資料,不過當然是要問清楚學校先。
...

呢個我就唔太清楚, 因為我兩個仔學校都冇, 實際情況係點最好問清楚學校。

翡翠宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-6 08:36
呢個我就唔太清楚, 因為我兩個仔學校都冇, 實際情況係點最好問清楚學校。
...

學校通常唔會開辦APL的,相信校內老師不可能兼顧到,所以亦不會大力宣傳,我女學校都只係放左一個易拉架俾學生自己睇,亦冇老師提過有APL呢個選擇。所以一定要問清楚學校有關安排,而且越早越好。

karenlyk    發表於 20-10-6 13:21
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 20-10-6 08:32
APL不是由學校提供的,教育局網頁有APL資訊,入面有課程概覽同提供課程認可機構,
https://www.edb.gov.hk ...

thx for sharing

珍珠宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 20-10-6 08:40
學校通常唔會開辦APL的,相信校內老師不可能兼顧到,所以亦不會大力宣傳,我女學校都只係放左一個易拉架俾 ...

原來如此
你覺得讀APL好唔好? 一邊讀一邊考DSE? 對將來出路係咪好d? 還是考完DSE再揀IVE等繼續讀

珍珠宮

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-6 08:30
如果完全冇興趣嘅科目要勉強讀三年係一件好痛苦嘅事,我覺得又唔需要為咗修兩科而要勉強自己,返正唔打算 ...

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

珍珠宮

mother904 發表於 20-10-6 08:24
話雖如此,但我覺得都要留條後路俾自己,APL都當一科,4+2點都比4+1好,而且唔入大學可能都想讀文憑課程之 ...

我都係咁諗,點都考好個Dse,將來有個選擇可考政府工

珍珠宮

waic 發表於 20-10-6 08:21
大多數學校係可以drop科的,學校都唔想你拉全校個科的成績,叫亞仔辛苦啲捱一年吧,無興趣真係好難頂的。
...

無興趣既科目好難捱3年

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

雖然離題,但覺得必修通識太浪費學生時間,必修科太多,以前會考8科必修中英數都只系3科,A Level 考4科必修英文一科亦唔多。

翡翠宮

畀面勳章

小ice 發表於 20-10-6 08:48
原來如此
你覺得讀APL好唔好? 一邊讀一邊考DSE? 對將來出路係咪好d? 還是考完DSE再揀IVE等繼續讀
...

APL只係DSE其中一科,如果揀APL,當然要考DSE。
如果是我的話,會考慮年青人而家搵到目標出路未,如果佢而家都未知自己想點,好難計劃揀科。
APL有很多科目的,西餐、剪片、動漫設計與製作,美容,酒店,機場客運大樓營運等等,如果揀得到,我個人覺得4+1+APL是好的,始終牌面上都係4+2,唔駛迫自己讀冇興趣既科目,又唔會封死自己條路。今日話完全不考慮讀大學,點知3年後點諗呢?
日日是好日

公爵府

牛年勳章

mother904 發表於 20-10-6 08:09
理論上可以,但好多時學校為左方便安排時間表同考慮老師人手,會設計好幾個package俾學生揀,咁就要睇學校 ...

哦~~ 原來而家咁玩嘅 thank you (emoji)
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 20-10-6 09:06
APL只係DSE其中一科,如果揀APL,當然要考DSE。
如果是我的話,會考慮年青人而家搵到目標出路未,如果佢而 ...

嗯,同意你觀點

翡翠宮

畀面勳章

yuyueng 發表於 20-10-6 09:04
雖然離題,但覺得必修通識太浪費學生時間,必修科太多,以前會考8科必修中英數都只系3科,A Level 考4科必 ...

同意,通識完全可以取消
日日是好日

用戶要求終止服務

牛年勳章

Amy1974 發表於 20-10-6 08:49
其實邊度有咁多飛機俾你維修。就算學技能都爭崩頭。

有好多務實課程嘅,飛機維修只係例子
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

yiu_mimi 發表於 20-10-6 08:56
我都係咁諗,點都考好個Dse,將來有個選擇可考政府工

又唔使為政府工而擔心 DSE 嘅語文科,唔達標可以考政府嘅語文考試,容易過 DSE 嘅中文好多好多!
未經許可,請勿轉載

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 20-10-6 09:13
同意,通識完全可以取消

唔講政治,只系如果我重文科既可以多修一科中史或世史/地理,理科既讀多科數/物理/化學或生物好過啦。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-10-6 09:16
又唔使為政府工而擔心 DSE 嘅語文科,唔達標可以考政府嘅語文考試,容易過 DSE 嘅中文好多好多!
...

原來係咁架

謝謝資訊

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-10-6 09:18
唔講政治,只系如果我重文科既可以多修一科中史或世史/地理,理科既讀多科數/物理/化學或生物好過啦。

...

其實我覺得身為中國人,真係好應該讀好中史!

水晶宮

yiu_mimi 發表於 20-10-6 09:29
其實我覺得身為中國人,真係好應該讀好中史!

甘都要有正確歷史老師至得架,教埋果D鴉片戰爭是英國人為了消滅鴉片而發動既戰爭,甘唔教好過教。

珍珠宮

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 20-10-6 09:16
...

首頁

尾頁

跳至