自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有位老親戚已不太清醒一两年了,因某病經急症入了醫院. 因她不太清醒,唔知發生緊咩事,亦不能表達自己,留手機俾佢都冇用.

因covid不可探病,上了病房,仲未斷症,護士已告訴家人,不但不可以探病,亦不可以打電話去問病况,醫院(忙到九彩)也不會打電話通知家人是甚麼病及怎樣醫.

worst case如果有咩冬瓜豆腐,最後一面都冇得見.

老人家好驚、好可憐,
家人也好無奈...

伯爵府

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

對於不能自理的病人實在好慘!!

大宅

newinewi 發表於 20-10-6 00:03
咁如果需要做手術, 都唔駛通知家人?

即係入咗院, 就隔絕對外溝通, 無家人跟進, 佢地對病人可能好好, 亦可 ...

我家人嘅同事爸爸今年過年後因病在醫院走了,係真係一路冇得探病、見最後一面 (但有冇得問病情就唔清楚了)要到領遗體果日至見到。相信對在世嘅人係會遺憾一生

alice0606    發表於 20-10-6 21:16

大宅

回覆樓主:

而家咁嚴?係咪某種醫院,某些病房先係咁咋!

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 20-10-5 23:45
有位老親戚已不太清醒一两年了,因某病經急症入了醫院. 因她不太清醒,唔知發生緊咩事,亦不能表達自己,留手機 ...

唔会,一定可以打去問,我奶奶前陣子入院!佢唔会主动打电话俾你,但你講得出边層,床號果D同名,佢地会揾醫生講你知個病况

珍珠宮

newinewi 發表於 20-10-6 00:03
咁如果需要做手術, 都唔駛通知家人?

即係入咗院, 就隔絕對外溝通, 無家人跟進, 佢地對病人可能好好, 亦可 ...

手術点会唔通知

但探病就唔得,我奶奶之前入院,可以安排拎野去醫院,由佢地安排送俾病人!

但入得院就身体唔好,宜家俾探病,萬一病染病咁点算?你都唔想自己家人冒呢個風险

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Happy8861 發表於 20-10-6 00:36
我家人嘅同事爸爸今年過年後因病在醫院走了,係真係一路冇得探病、見最後一面 (但有冇得問病情就 ...

冇乜可能。

大宅

Fishqqma 發表於 20-10-6 06:28
冇乜可能。

你係醫護定識人住緊醫院比探病?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Happy8861 發表於 20-10-6 06:31
你係醫護定識人住緊醫院比探病?

朋友媽媽前排cancer就唔得果幾日,醫院比佢日日可以探。

大宅

紫翹 發表於 20-10-6 06:08
唔会,一定可以打去問,我奶奶前陣子入院!佢唔会主动打电话俾你,但你講得出边層,床號果D同名,佢地会揾 ...

我都覺得醫院會講病情、做手術唔會唔講,但探病就真係未必得

大宅

Fishqqma 發表於 20-10-6 06:33
朋友媽媽前排cancer就唔得果幾日,醫院比佢日日可以探。

ic,咁我唔知係病因唔比探定係点,但家人話佢同事講番時都喊喊 。

珍珠宮

Happy8861 發表於 20-10-6 06:33
我都覺得醫院會講病情、做手術唔會唔講,但探病就真係未必得

探病一定唔得啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

點會無得探?
朋友 6 月時因為癌而入院,而當時係發現已屬晚期 + 漸差,醫院安排親人可探,而非親人就每次 2 個名額入內探病。朋友响7 月尾走了

男爵府

Jasmine-4711 發表於 20-10-5 23:45
有位老親戚已不太清醒一两年了,因某病經急症入了醫院. 因她不太清醒,唔知發生緊咩事,亦不能表達自己,留手機 ...

一定可以打電話問病情,但當然未必會即時覆到
某d醫院有得refer社工安排video call,可以問下姑娘
合理要求病房都會盡量配合,不過有d真係好命,隔幾個鐘打次黎,問病人一餐食幾多,柯左幾多督屎,電話有幾多電,總之真係乜人都有

利申:急症醫院醫護

伯爵府

Happy8861 發表於 20-10-6 00:36
我家人嘅同事爸爸今年過年後因病在醫院走了,係真係一路冇得探病、見最後一面 (但有冇得問病情就 ...

唔信!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

冇得探係岩,但唔會冇得問病情囉!我舅父依大半年斷斷續續入院,醫院隔幾
日打黎簡單交代病情,到佢臨走前個二日,每個親人可以輪流入去見佢十分鐘

我爸五月做左二個手術,醫院比我地去到門口見面同交收物資,我哋打去醫院問病情佢哋亦會找醫生回覆

公爵府

你放心有事最後一面一定有得,至於打電話不可以在交更時段,其它時間絕對冇問題

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

我朋友係瑪嘉烈啱啱走咗
走之前都可以分批探喎
臨走之前叫哂屋企人去見最後一面

首頁

尾頁

跳至