0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB13日大,因為母嬰健康院醫生話bb有黐脷筋,比較難吸食母乳,每次埋身餵大約10-20分鐘左右,就唔再吸,有時只吸一邊就唔食,所以一直都有補奶粉,所以諗緊好唔好唔埋身,直接泵人奶出黎餵會好啲,家人話我埋身後,又要餵奶粉,又要泵奶,太辛苦,但我怕唔埋身無人奶,雖然我都無咩人奶,每次泵得10ML左右或者再少啲,😭😭我其實有諗過直接餵奶粉就算,但又怕BB抵抗力唔好
大家可唔可以俾d意見我呀🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♀️

禁止訪問

別墅

我個B之前由全人奶
到半人奶,半奶粉
到全奶粉, 一路都無咩病痛, 可能本身飲緊既ENFINITAS既乳鐵蛋白對免疫力有幫助

男爵府

回覆樓主:

埋到身十幾分鐘都好過無,埋身有親密感覺,掀起衫就餵,又唔洗洗嘢其實係最輕鬆,你好眼瞓真係瞓住餵都仲得,跟返BB需要密密餵又有助上奶...... 全泵真係覺得自己好似乳牛,又要泵得好密先可以追到奶,又要不停洗嘢其實好煩,狂泵狂洗唔見得有輕鬆到...

我係半人奶半奶粉,BB如果啜完唔嘈,但好快喊餓,我就個零兩個鐘左右埋身餵,如果啜完立即喊餓就補奶粉,家人幫手睇幾個鐘都係奶粉,至於儲奶就真係有餘先儲

別墅

母乳/奶粉都無問題, 最緊要自己舒服
如果想母乳, 你可以試下比多D機會埋身, 都係一種母子既溝通/交流
餵奶粉可以搵屋企人幫手分擔
既然你擔心抵抗力, 搵奶粉就搵返對抵抗力好既奶粉

禁止訪問

複式洋房

回覆 luixchang 的帖子

我無搵陪月呀,係屋企人幫我坐月,都有飲上奶湯,媽媽奶粉,但好似無咩幫助

複式洋房

回覆 eey0re 的帖子

請問你幾時開始轉全奶粉既?返工之後?我而家飲緊雅培心美力

複式洋房

回覆 uckukuku 的帖子

埋身餵之後,如果唔補奶粉,一定會喊,所以由醫院開始,已經一直補奶粉,BB埋身之後啜幾下就會停左,點整都唔再啜,我要用手幫手先再啜幾下,所以唔知點好

複式洋房

回覆 kik.S 的帖子

請問你地既BB喊個陣,或眼訓個陣,會唔會想啜奶黎飲?我BB而家就係甘,正常既嗎?

禁止訪問

複式洋房

Ghostjung 發表於 20-10-6 13:04
BB13日大,因為母嬰健康院醫生話bb有黐脷筋,比較難吸食母乳,每次埋身餵大約10-20分鐘左右,就唔再吸,有 ...

好多食物都上奶,如麥皮,oatmilk, coconut water, barley, brown rice...你可以慢慢追奶

禁止訪問

別墅

Geisha 發表於 20-10-6 17:26
呢隻我識個媽媽係幫小朋友揀佢,佢話比較淡口
係呀, 我比BB飲之前自己都試左啖, 係幾淡口無咩味

別墅

brit.mum 發表於 20-10-7 06:49
好多食物都上奶,如麥皮,oatmilk, coconut water, barley, brown rice...你可以慢慢追奶
...
我見有D人話麥既野會收奶? 其實唔太識呢D, 有D又話呢個上奶, 有D就話呢個收奶, 真係唔敢亂試, 個陣都係陪月煲湯水飲

別墅

Ghostjung 發表於 20-10-6 17:34

請問你幾時開始轉全奶粉既?返工之後?我而家飲緊雅培心美力 ...
返工無耐就已經全奶粉, 公司又比較忙, 可能因為有壓力, 奶量越來越少, 見佢飲ENFINITAS後增重都幾好, 生長線keep到, 又無咩病痛, 就轉左全奶粉

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我阿大係埋身餵人奶加奶樽餵奶粉,阿二係全人奶埋身,到生阿三時要返工,原本諗住全人奶,先埋身再轉樽餵,但佢係都啜唔好,搞到要照燈,照燈時我立即轉陣提早泵奶,最後用樽餵人奶10個月左右掛泵。

生咗13日仲有得追奶,最緊要補充足夠水份,唔好等口渴先飲水,同埋要夠休息,有其他人幫手湊B時就俾自己好好休息番一陣,同埋可以試吓用POWER PUMPING方式泵奶。

都係個句,母乳係好,但唔好俾自己太大壓力

複式洋房

原來係甘,我都怕返工之後會無奶,本身泵都唔多

複式洋房

回覆 親親小孩子 的帖子

請問你係咪泵得好密?我而家埋身之後,餵完奶粉,換埋片,再泵奶,但奶唔多,10ml都無,而且甘,搞到無咩時間休息,好似越嚟越無奶,草埋一日都唔夠一餐食...

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Ghostjung 發表於 20-10-7 18:54
回覆 親親小孩子 的帖子

請問你係咪泵得好密?我而家埋身之後,餵完奶粉,換埋片,再泵奶,但奶唔多,10ml ...

如果佢啜得差,不如轉全泵用樽餵。最初上奶後泵到30ml,加埋事前用暖毛巾敷同按摩,慢慢愈泵愈多,同埋有時泵泵唔到嘅位,我會用手擠。

埋身唔係唔得,不過我係留番夜晚,瞓喺度餵,唔使咁攰,可以邊休息邊餵到奶,當然要肯定佢啜奶嘴型係咪正確,唔啱嘴型就死啜爛啜都冇用,出唔到奶。

另外泵奶要留意個喇叭size 係咪合適,唔啱size 都會影響泵奶奶量。

首頁

尾頁

跳至