自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

whywhite22 發表於 20-10-7 23:15
我都淘咗華為AX3pro,我裝1000M寬頻,用手機測試有700幾M,算唔錯。

網上話呢隻塊晶片好勁所以穿牆能力咁好,但就散熱麻麻,你用過覺得隻router熱嗎?我都考慮緊換唔換好。

珍珠宮

emt1314 發表於 20-10-8 09:13
我淘咋, 48元人仔

細細個黑色有2支天線嗰款?
係咪放喺接收得唔好嗰間房?唔好意思我唔識野 唔知係擺router隔離定係點

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-10-8 11:08
暫時用住……幾日啦 ,得閒買過個支援1000M嘅,呢個賣畀100M寬頻用家。
...

冇咩人要,幾十蚊好過掉堆田區

珍珠宮

cheukyingmama 發表於 20-10-8 10:56
我買咗orbi ,聲稱可以覆蓋千幾呎,怎至兩層樓,但係我屋企只係八百幾呎,廳房各放一個,但係其他嘅房/廚 ...

擺位都有影響的

珍珠宮

tjbb168 發表於 20-10-8 10:42
多謝各位幫忙!暫時用住先

1000m 當100m 用,浪費咗d, 月費又貴

男爵府

lawiskcyu 發表於 20-10-8 11:12
有話 orbi mesh router 可解決死角問题! 原來吾得!!! 重要貴好多出來!!!

我用 小米 wifi 2.4G extender, ...

極失望!仲諗住貴啲會好啲

男爵府

babytt2 發表於 20-10-8 12:24
擺位都有影響的

我已經打電話去問Technician,佢哋話唔好擺角落位,亦都教我改咗啲setting。但都係唔得。兩部機之間隔咗三幅牆,其中一間房收得好差。

珍珠宮

cheukyingmama 發表於 20-10-8 12:36
我已經打電話去問Technician,佢哋話唔好擺角落位,亦都教我改咗啲setting。但都係唔得。兩部機之間隔咗三 ...

有時要睇下是否主力牆,真係唔得,唯有用三個

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

cheukyingmama 發表於 20-10-8 10:56
我買咗orbi ,聲稱可以覆蓋千幾呎,怎至兩層樓,但係我屋企只係八百幾呎,廳房各放一個,但係其他嘅房/廚房都係收得好差,常斷線,請問你所講嘅小米wifi擴大器會有幫助嗎?請推介,謝謝

我屋企就可以, 閂房門都收得好好. 48元人仔, 買隻試吓囉, 插電就可以用了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

creambb 發表於 20-10-8 11:33

細細個黑色有2支天線嗰款?
係咪放喺接收得唔好嗰間房?唔好意思我唔識野 唔知係擺router隔離定係點

係咪放喺接收得唔好嗰間房 <<< 係, 插電就可以了

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tjbb168 發表於 20-10-7 11:52
在吉x島買了D-link AC1200 Wi-Fi Router, upgrade your home network to 802.11ac wireless
想問速度係幾多 ...
淘寶...........小米都唔使一佰元..........快速,新貨

wcpcelia    發表於 20-10-9 11:02

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Anka 發表於 20-10-8 09:23
太慢了, 你肯定選用5G, 不是2.4G

不過D-link DIR-822 100Mbps 網路 ...

即係100mbps 寛頻 就要買番100mbps既router?

男爵府

emt1314 發表於 20-10-8 13:02
我屋企就可以, 閂房門都收得好好. 48元人仔, 買隻試吓囉, 插電就可以用了.
...

Thx

水晶宮

joey1001_1001 發表於 20-10-8 11:13
網上話呢隻塊晶片好勁所以穿牆能力咁好,但就散熱麻麻,你用過覺得隻router熱嗎?我都考慮緊換唔換好。
...

我冇摸過唔知熱唔熱,但見淘寶評價有人話熱,你去淘寶睇下

男爵府

我買咗orbi ,聲稱可以覆蓋千幾呎,怎至兩層樓,但係我屋企只係八百幾呎,廳房各放一個,但係其他嘅房/廚 ...

我都用緊orbi rbk43,有三隻機,屋企三房600幾呎,主機放廳,另外兩間房各放一個衛星,我房沒有,接收沒有問題,但速度與預期有落差,我家1000m寛頻,但用手機check平均3,400m,我房冇衛星,通常收2.4g得幾十m。

男爵府

B哩baba 發表於 20-10-8 18:11
我都用緊orbi rbk43,有三隻機,屋企三房600幾呎,主機放廳,另外兩間房各放一個衛星,我房沒有,接收沒有 ...

對呢個牌子已經失去信心,所以唔會再配多一個。唯有考慮加個加強器,希望有改善。

男爵府

我都用咗Orbi一拖二兩個月到,買番嚟嗰兩個星期內主機short short 地,成日no power 又reboot,我打去代理投訴,要求換過套,套新嘅而家好正(emoji)(emoji)

你屋企咩型狀?我係主在廳,拖在仔房(仔房凹了入去),我在主人房check上下載有700幾至900幾

我家住有飛機飛上空的地方,我地三個一齊上zoom都no problem。之前用單機TPlink 1900都唔掂

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

瀟灑走一回 發表於 20-10-8 14:32
即係100mbps 寛頻 就要買番100mbps既router?

好少router 個LAN係100M, 基本1000M.

男爵府

happybobobaby 發表於 20-10-8 18:56
我都用咗Orbi一拖二兩個月到,買番嚟嗰兩個星期內主機short short 地,成日no power 又reboot,我打去代理 ...

其實我都有懷疑過佢壞,因每次sync都over 10mins(我睇YouTube 應該好快)。3房成一直線,係近廳嗰間房常斷線(主機放㕔),其餘兩間收得好好。

首頁

尾頁

跳至