懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完BB 4個月,肚同腳妊娠紋完全冇少到同淡左,我之前陀b都有盡量日日搽野,但都係爆左紋,d紋係咪會跟一世架?

別墅

elliechau715 發表於 20-10-7 12:32
生完BB 4個月,肚同腳妊娠紋完全冇少到同淡左,我之前陀b都有盡量日日搽野,但都係爆左紋,d紋係咪會跟一世 ...

唔會消失,不過會變淡

別墅

回覆樓主:

要搽野啲紋先會淡,我嗰陣都搽咗兩三個月bio oil先淡好多,唔會完全無晒,但會淡色好多

複式洋房

Kimig 發表於 20-10-7 14:10
唔會消失,不過會變淡

原來真係會留一世

複式洋房

陳圓朗 發表於 20-10-7 17:44
要搽野啲紋先會淡,我嗰陣都搽咗兩三個月bio oil先淡好多,唔會完全清欣,但會淡色好多
...

我之前都係搽bio oil,但都係爆左,係咪睇人

大宅

elliechau715 發表於 20-10-7 12:32
生完BB 4個月,肚同腳妊娠紋完全冇少到同淡左,我之前陀b都有盡量日日搽野,但都係爆左紋,d紋係咪會跟一世 ...

好似係唔會消失架

大宅

我諗住遲啲生埋第二胎之後去做激光

大宅

除左塗油之外,我都會控制個肚唔好一下子大得太快先無紋

複式洋房

其實得一隻Clarxxx 果隻有較淡妊娠紋的成份, 其實只是保濕, 靠自己按摩去令血液循環好D來減紋.

HK01 "妊娠紋都可以預防?一文教你保養方式 天價療程效果未必最好"

目前實證可能有效的預防妊娠紋保養方式
幾乎每個孕婦都在追求預防或緩解妊娠紋的保養品,商人們當然是嗅到相關商機,廣告多到爆炸,效果一個寫得比一個神奇。非常遺憾的是,截至目前為止,因為缺乏大規模實證研究,加上改善的效果量測不易,所以目前的產品有效性的證據都是「不足」的。但我們的堅持是,有一分證據,說一分話。目前證據上看起來有可能會有效的幾項成分,給大家參考:
1.崩大碗(centella asciatica):目前有兩篇隨機、雙盲、有安慰劑對照組的臨床實驗報告。兩篇都認為可改善已經形成的妊娠紋嚴重度。但有關預防方面,一篇認為可以,一篇認為無顯著差異。所以這個成分,是否對預防或改善妊娠紋確實有效?在機轉跟證據上都還處於「不足」的狀態。但看起來算是比較像有機會的成分。所以我仍然不會主動推薦這個成分,但你要嘗試,我不反對。
2.用苦杏仁油按摩:在 2012 年發表過一篇研究,把 141 位初產婦分三組。一組擦苦杏仁油加按摩、一組只擦苦杏仁油,第三組則是放生她們什麼都不做。結果發現第一組的發生率跟嚴重程度比其他兩組低。
But,研究最重要的就是這個 But,那我怎麼知道是因為苦杏仁油有用,還是按摩有用,還是兩個要加在一起才有用啊?目前也有許多其他研究認為用乳液按摩就會有效。所以綜合這些研究,我們大概可以說,按摩可能會有幫助。加上苦杏仁油或乳液按也可能有幫助。但證據不夠明確。
3.外用玻尿酸:有兩個小規模的實驗認為外用玻尿酸會降低妊娠紋發生率。
但研究規模太小,而且玻尿酸產品成分規格不明確(要用大、中、小哪一種分子?用膠狀的還是顆粒狀的玻尿酸?濃度要多高?用什麼劑量?都不夠清楚⋯⋯)然後其中一個實驗,有同時併用按摩⋯⋯那問題又來了,我哪知道是玻尿酸有效?按摩有效?還是玻尿酸加按摩有效?
所以個人的建議是,可能有效,但證據不明確。如果預算很多,可以試試看。如果不想花大錢,那乳液按摩就可以了。但是大家不用太絕望,按摩加上一些上面的成分還是可以試試看啦。更絕望的要來了。大家超喜歡用的「橄欖油」跟「可可脂」這兩個成分保養品,已經被證實「沒有幫助」。
所以看完上面的保養品成份分析,你覺得有沒有需要買呢?我的建議是,按摩會有除了預防紋路以外的好處,值得做。如果真的起了預防作用那就賺到。至於產品,有錢就買貴一點,沒錢就買便宜的乳液,但貴的不一定真的比較好。(至少目前證據是不足的)

洋房

回覆 elliechau715 的帖子

我阿嫂話照爆

複式洋房

爆左紋可以試下呢2隻,是但1隻都得。。。長果枝 有bb野賣嘅萬寧 有得買但比較難搵,黃色果盒泰國野網上有得買。。。。我自己用緊,呢2樣都係媽媽Group嘅人介紹。。。。如果真係用嘅越早用越快見效,條紋出現越耐就要搽耐啲先見效

我唔係打手!希望可以幫到大家!不喜勿插

複式洋房

PM左你,我搽緊隻台灣既,我用黎預防。但見佢寫可以淡化。

大宅

真係唔會消失架
就算我打左laser都只會淡8成
但好好多

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

一胎永留全
生完幾年都重係度呀

禁止訪問

複式洋房

回覆 tspe 的帖子

我都想知點樣先可以唔好爆咁多依家用緊朋友介紹 Clarins枝body oil & lotion
bio oil係咪真係有用?

男爵府

feimui5599 發表於 20-11-3 14:04
回覆 tspe 的帖子

我都想知點樣先可以唔好爆咁多依家用緊朋友介紹 Clarins枝body oil & lotion

其實個重點就係保持皮膚濕潤有彈性,沖涼後/覺得乾就查油查cream,肚皮痕即是想爆 即刻再補查,我覺得clarins支cream查完好舒服同埋真係補到濕... bio oil雖然平 但見過唔少人話無用,我用過幾隻牌子organic oil 比較下唔鐘意bio oil個質感

複式洋房

回覆 uckukuku 的帖子

我都覺得Clarins用緊嗰set幾好保到濕得黎又唔太笠
你仲有無其他牌子推薦?
同埋想問你地一般茶咩位?肚+patpat+大腿?

禁止訪問

男爵府

feimui5599 發表於 20-11-3 16:21
我都覺得Clarins用緊嗰set幾好保到濕得黎又唔太笠
你仲有無其他牌子推薦?
同埋想問你地一般茶咩位?肚+patpat+大腿?

兩年前搵防妊娠紋資料係好多人推薦 PRIMAVERA 的
sales 教查肚 pat pat 大腿 同埋胸(有說胸都有機會出妊娠紋)

首頁

尾頁

跳至