自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-10-7 22:30
你父母點睇?

如果係我就會出聲表明自己意見,會死人嘅會考慮自己環境後去幫,呢d

我爸爸佢地就係為面子,人地開到口好難拒絕

侯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-7 22:03
其實我唔知點同爸媽講,我覺得有d錢唔值得借!10幾萬人民幣唔係多,但我爸媽已經50幾歲人了,戶口都唔係多 ...

呢啲人唔會借,記住唔好借,借咗唔會有得攞番,佢哋連自己亞媽都唔理點解要借錢比佢哋,佢哋跟本唔當你哋係家人,想要錢就問你哋借,叫佢行開啦,直接同你爸媽講唔好借呀。

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-10-7 22:30
你父母點睇?

如果係我就會出聲表明自己意見,會死人嘅會考慮自己環境後去幫,呢d

我有,講完了,表達曬所有意見,醜人我做。接唔接受佢地自己唸,但若干年後,我無悔

水晶宮

一借冇回頭

公爵府

回覆樓主:

我屋企2老好鐘意借,唔係,係俾錢人洗。講就講到口臭,D錢係佢哋,咁佢哋鐘意俾人都冇辦法……。

最經典,係有個親戚生癌,佢自己老婆都唔肯拎錢救個老公,2公婆成個乞兒咁上黎我屋企叫我老頭救佢,我都唔想再講了

禁止訪問

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-7 22:59
我有,講完了,表達曬所有意見,醜人我做。接唔接受佢地自己唸,但若干年後,我無悔
...

係借不如你借咗佢先
講真

咩原因都好
迫切過換樓嘅
作個出黎
過幾年連息“還”返俾父母

珍珠宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-7 22:03
其實我唔知點同爸媽講,我覺得有d錢唔值得借!10幾萬人民幣唔係多,但我爸媽已經50幾歲人了,戶口都唔係多 ...

自己父母咪直接講囉, 你父母唔掂, 個負擔係你到, 即係隔山打牛,打中你乍

食餐飯都可以神隠, 催還錢? 笑話黎?

熱啫唔死得, 唔借, 唔洗原因

而家d 人求人幫手, 唔幫,點解? 要比原因,好似欠左佢咁

諗定點應對, 唔鬆動, 無錢, 股票輸好多, 綁死晒

珍珠宮

yurijm 發表於 20-10-7 22:15
睇到你表弟未結婚就知乜事
我有大陸親戚又係問我借錢買樓
借乜丫,講就好好聽

哇,你好犀利,仲點醒人地添。我就唔敢咁多事了,最多都係夠膽提我爸媽,第個唔熟既都費事講了

珍珠宮

BKsquare 發表於 20-10-7 23:21
係借不如你借咗佢先
講真

我都同阿媽講,大把理由唔借。細佬未結婚,我地兩個都無樓,點解唔幫自己仔女,要幫人地買樓。佢話:香港閒閒地幾百萬,點幫
即係佢覺得親仔女難幫就唔幫,人地容易幫就幫;我地做仔女無錢買樓,老公之前無工開,幾困難我都自己扮無事。但人地就咁輕易

珍珠宮

sjnl43 發表於 20-10-7 23:27
自己父母咪直接講囉, 你父母唔掂, 個負擔係你到, 即係隔山打牛,打中你乍

食餐飯都可以神隠, 催還錢? 笑話 ...

我媽仲話:唔借俾佢,又話我地蝦佢
咩理論啊?姑姐早幾年已經話想買邊度邊度樓,又係話爭幾多幾多錢,而家話大陸疫情,d樓價平佐。所以買,但唔夠錢
早幾年已經聽聞話蝦佢,七情上面咁。痴線

洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-7 22:52
我爸爸佢地就係為面子,人地開到口好難拒絕

回你姑姐一句,其實我地一早想換樓,而家住緊既又細又舊,仲諗住揾你幫下手
唔好意思開口講,便用微信,whatapp通知佢

珍珠宮

shelley315 發表於 20-10-7 23:13
都唔係小數目,層樓又無你地份,借十萬好似多咗d喎,短期內都無可能攞得番
...

我都有講,佢地唔後生了,做按揭借幾十萬,供完層樓都講退休了。姑姐都45歲左右了,又無錢。姑丈就好d,每個月有6000-7000,我媽話佢地有住房公積金(2000-3000)用黎供樓。即係姑丈7000+姑姐2000,都有1萬蚊架每月。佢覺得人地唔洗食,用,消遣,養車等等。仲有果筆住房公積金係咪夠供樓阿

珍珠宮

妹妹爸爸 發表於 20-10-7 23:48
回你姑姐一句,其實我地一早想換樓,而家住緊既又細又舊,仲諗住揾你幫下手
唔好意思開口講,便用微信,wh ...

幫咩手,姑姐佢地係大陸,爸爸點都講唔出口,愛面子既佢,唔充大頭都已經好收斂了

珍珠宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-7 23:38
哇,你好犀利,仲點醒人地添。我就唔敢咁多事了,最多都係夠膽提我爸媽,第個唔熟既都費事講了
...

唔想害一個無辜家庭
我呢個大陸親戚真心作惡多端
我當年同你一樣
佢係借我父母錢
後來連我大伯父既帛金都騙走哂
有啲jm 話上一代既事唔好理
講係咁講,但唔通睇住自己父母被人呃錢咩
其實老人家雖然要面子,但好多都有自尊
佢地知自己被親人呃
心裡仲痛苦過被外人打劫
所以我唔會唔理

珍珠宮

loolooloo 發表於 20-10-7 22:59
一借冇回頭

同佢講佐,要有心理準備。佢就話寫欠條。我講到口臭,人地認既,唔寫都會還。唔認帳既,寫欠條都無用。電話換佐,老死不相往來,你拎住帳欠條又有咩用
同埋所謂欠條,都係塞住我把口姐

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-7 23:43
我都同阿媽講,大把理由唔借。細佬未結婚,我地兩個都無樓,點解唔幫自己仔女,要幫人地買樓。佢話:香港 ...
咁你同你媽講香港買唔到,不如啲錢比你買大陸樓,當然係拖住先。啲錢用係自己到好過送比人,睇你所講,都唔洗預你姑姐會還

男爵府

回覆樓主:

與其叫借,不如叫眾籌!換咗電話號碼都唔出聲你覺得佢會還錢咩?

好心啦,一萬幾千都借,無錢唔好學人買樓

珍珠宮

yurijm 發表於 20-10-7 23:54
唔想害一個無辜家庭
我呢個大陸親戚真心作惡多端
我當年同你一樣

係,所以我呢度打完一大段嘢,我就忍唔住同阿媽講了,所有嘢都講埋,唔想佢地受傷。但似乎無咩用

珍珠宮

Sebastian@ 發表於 20-10-7 23:56
與其叫借,不如叫眾籌!換咗電話號碼都唔出聲你覺得佢會還錢咩?

好心啦,一萬幾千都借,無錢唔好學人買樓

係啊,我都有同阿媽講埋阿嘛生日食飯單野,佢自己都識講姑姐無人情味,我咪話:一個無人情味唔念情既人,佢借你錢唔還幾咁出奇,到時你追佢還錢就難過登天,你仲衰過問人借錢啊
但佢聽唔入,成日都話:你估我好想借俾佢咩?唔借又好衰,人地開到口,點拒絕

首頁
12345...11

尾頁

跳至