自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

借左就唔洗諗住還

珍珠宮

mcs74 發表於 20-10-8 00:28
老實講,錢雖然係佢地,但佢地唔夠錢退休要急用時咪又搵著仔女黎搞

所以你唔洗咁好脾 ...

十五萬人民幣都17萬港幣有多啦
我爸都週不時搵我地黎搞㗎啦,成日以為我同C6日子好好過,其實我地唔講咋

水晶宮

2024勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-8 00:32
我爸話問鄉里借住先,10幾萬應該有掛,佢真係以為人地同佢好好感情,十幾萬喔,人地自己買樓拎黎做首期, ...

咁你放心,應該沒有鄉里肯借呢十幾萬出來

珍珠宮

czl115 發表於 20-10-8 00:38
咁你放心,應該沒有鄉里肯借呢十幾萬出來

我梗係放心啦,阿媽都有叫住老豆,唔好借上借
嘛嘛果陣都同阿媽講唔好問鄉里借,一陣俾鄉里唱到街知巷聞,你知啦,愛面子既老豆,一聽到話俾人唱,即刻收到啦。點敢輕舉妄動

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

借錢如搶錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-8 00:01
係啊,我都有同阿媽講埋阿嘛生日食飯單野,佢自己都識講姑姐無人情味,我咪話:一個無人情味唔念情既人, ...

咁你叫佢咁多錢借俾人,不如借俾你啦

珍珠宮

囍 發表於 20-10-8 00:44
借錢如搶錢

咪係囉,一開口就10幾20萬。借俾你,我不如自己供返間,有時真係覺得老豆媽子好on居,面子真係咁重要咩?拒絕又有幾難啊?都50幾歲人了,又有幾多收入可言啊,香港地生活就唔艱難?人地大陸住得舒適,夏天熱d要開全屋冷氣,就話要買過間新屋,難為我地。

珍珠宮

李豆豆 發表於 20-10-8 00:47
咁你叫佢咁多錢借俾人,不如借俾你啦

係喔,無講。不嬲都報喜不報憂,一陣佢地反問我,乜你好困難咩?

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁大個人各自都有家庭,有家庭負擔。

要換就自己換,無錢學咩人買樓,唔係咗大個都要問個亞哥借下話,買左的話一邊一供一邊要還喎,得咩?等到佢地供完都唔知幾多歲,即係夾錢比佢地買樓囉

子爵府

啲老人家真的好奇怪,面子大於一切,就算心裡明知俾人呃仲要中個頭埋去。衰左之後暗啞底唔敢出聲,隔一排唔記得左又再俾人呃過,簡直樂此不疲

你父母覺得面子緊要過自己辛辛苦苦儲下的養老金,可惜面子係不能當飯食的,到時唔夠錢吃飯醫病的事候就連累子女。係我就問佢地,當佢地有事時個姑姐會否幫返佢地?唔係唔幫人,但都要睇自己能力,唔通自己都唔多掂時仲去幫?樓主再継續諗吓辦法,總唔可以睇住父母跳入火坑都由得佢地。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

既然你嫲嫲都用D$做左定期來做藉口,
擺到明佢老人家都唔係好信得過個女會還錢!
如果你父親真係信個妹會還,佢又話上邊搵到
人借住先,咁點算?真係送十幾廿萬俾人?
試吓同父親大人講:
萬一姑姐還唔到,到時一哭二鬧三上吊,
你揸住張欠單,係咪去人民法院告佢?
不過知道一個仙唔借實俾姑姐煩,不如只係借幾萬俾佢 ,
話個仔打算買樓,跟住梗係話媳婦要啲錢留俾個仔⋯⋯

跟住落藥,叫阿爸阿媽夾好口供,同埋萬一姑姐唔還$
都只係輸幾萬!

到時就睇吓姑姐係咪幾萬都照殺,定係堅持要條大數,
最緊要同父親大人講:
面子緊要定係棺材本緊要

珍珠宮

michelle071180 發表於 20-10-8 00:58
咁大個人各自都有家庭,有家庭負擔。

要換就自己換,無錢學咩人買樓,唔係咗大個都要問個亞哥借下話,買左 ...

我媽成日話佢地用住房公積金供樓,人工6-7000係自己洗用。即係可以儲到好多錢,真系比佢激死

珍珠宮

Tuscany 發表於 20-10-8 01:02
啲老人家真的好奇怪,面子大於一切,就算心裡明知俾人呃仲要中個頭埋去。衰左之後暗啞底唔敢出聲,隔一排唔 ...

我真係唔知可以點講了啱啱我返到屋企都係咁whatsapp同佢講,語音都講到口臭,佢地聽日又要返工

珍珠宮

observer 發表於 20-10-8 01:09
如果你父親真係信個妹會 ...

我唔知嘛嘛係真咪真係定期,但佢話有筆定期未到期,好似下個月先。唔知姑姐佢地有無落訂,後來再問,落佐2000蚊,我心唸,2000蚊就算啦,自己無咁多錢,就落訂買樓?錢都未到帳喔。點知阿媽鬼咁認真,以為2000蚊好大,真系代入得好緊要啊佢,仲緊張過自己買樓

珍珠宮

記得好耐以前,姑姐係問過嘛嘛借錢,當時我仲細,但仍然記得姑姐好厚面皮話唔還啦,反正我結婚果陣你都無俾咩嫁妝我,嘛嘛當時有苦難言個樣,我仲記得

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-8 01:09
我媽成日話佢地用住房公積金供樓,人工6-7000係自己洗用。即係可以儲到好多錢,真系比佢激死
...

你同二老講:
冇錯,正常有責任心既,梗係可以,前提係:
佢肯做上等人:有借有還,
若果佢哋諗住香港親戚唔憂米,大把閑錢借人嘅,
你睇一開口就借到咁多錢,
咁嗰筆數可以慢慢還,或者劉備借荊州⋯⋯

到時同你講:
唔係唔還,不過而家出咗意外(跟住講一咋藉口,扮慘)
又話遲啲一定還,萬一二老急用錢嗰陣時,邊個打救?

珍珠宮

姑丈話10萬蚊唔夠,一定要15萬,老豆話:點解一定要,佢好似話:要裝修果d;老豆話,你供住先囉,等通關後我再帶幾萬蚊俾你咪得囉。

珍珠宮

observer 發表於 20-10-8 01:22
你同二老講:
冇錯,正常有責任心既,梗係可以,前提係:
佢肯做上等人:有借有還,

咪係囉,我都話,細佬第時結婚,要用錢,咁點,細佬買樓想借少少幫下,咁點?我搬細佬出黎,阿媽都可以繼續佢既所有理由
其實細佬都唔細了,佢地唔為自己唸,唔為我地唸,成日催我谷我買樓,都從來唔會唸我地係咪有困難,係咪唔夠錢先買唔到,佢天真以為我地有錢唔肯買 親戚開句聲,佢地唸盡辦法,借十幾二十萬俾人。 有時真係好想咩都唔理,呢d唔聰明既父母真係令人覺得好攰

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-8 00:49
咪係囉,一開口就10幾20萬。借俾你,我不如自己供返間,有時真係覺得老豆媽子好on居,面子真係咁重要咩? ...
未必關面子事,我覺得父母個輩同D兄弟姐妹之間,有人開口借錢,佢哋會覺得人哋開到口,好急切好有需要先開口,所以唔忍心拒絕,因為佢哋重感情

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-8 01:20
記得好耐以前,姑姐係問過嘛嘛借錢,當時我仲細,但仍然記得姑姐好厚面皮話唔還啦,反正我結婚果陣你都無 ...

嗱嗱嗱,記得同二老講返姑姐呢個光榮歷史(黑科)
話佢有前科,可以搵個咁嘅藉口頼阿嘛條數!
傷嫲嫲個心,佢到時分分鐘會搵個藉口唔還錢俾你哋,
輪到我哋一家人傷心⋯

首頁
23456...11

尾頁

跳至