自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

想係bk博上報,經東西追討? 2年前計埋利息追幾多?

JD930    發表於 20-10-8 09:11

珍珠宮

darenbaby 發表於 20-10-8 06:46
我2018年係煌府酒樓擺酒結婚,我同老公朋友同事當中,竟然有一位可以比得出$500人情,公價起碼$600啦,連平 ...

同意朋友是雙向的

你到現在仍記著她給你的人情是$500,你有真心當她是好朋友嗎?

水晶宮

搏上報Post

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我2018年係煌府酒樓擺酒結婚,我同老公朋友同事當中,竟然有一位可以比得出$500人情,公價起碼$600啦,連平 ...

宜家先講??

男爵府

唉,爭100蚊算啦, 可能人地經濟有困難, 為咗少少事吾開心, 同埋人地可能當你普通朋友呢
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得你請人飲 ,人哋又要嘥時間過嚟,其實唔應該收人情,畀500都畀面,冇錢就唔好擺酒。 嗰啲計較嘅人,唔該喺張請帖度寫明要畀幾錢,講到明冇嘅就唔好嚟,咁我一定唔嚟

水晶宮

友誼唔係用錢計的,佢可能有困難,大方d, 請飲唔係夾錢食飯。

大宅

回覆樓主:

對方封幾錢其實無咩所謂,反正請飲來講的原意是你們有開心事請大家吃飯,但是對方不好意思封翻少少錢比主人家。 唔知由幾時開始變左質,好似要比翻餐飯的成本價。

我覺得對方結婚無請翻你們比較在意d,除非他們擺好少或者衹是請親戚,這樣就比較容易釋懷

男爵府

同好多人傾開大家嘅想法都一樣。
家下好多時請飲都唔想去,要比給幾百元食啲同一樣嘅嘢,又要浪費咁多個鐘。只係為咗同枱其他朋友仔敘舊先出席。

佢肯出席,冇甩底影算係咁啦。聽過有好多人收咗帖最後嗰日突然話唔得閒出現,又冇俾返人情。

Club one擺酒問開大部份只係比$500人情,何況係王府次一檔嘅酒樓,酒樓擺酒其實興趣不大,都係只係為咗朋友朋友敘舊。

如果想收多啲錢,點解唔考慮喺酒店擺酒。又有面。

girlbear    發表於 20-10-8 12:15

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

幾年前普通同事結婚,我坐嗰圍檯,同事大多數都是比500元人情!比面出席姐,你問我,其實我都唔想出席!

男爵府

回覆樓主:

點解成日都會有帖話朋友親戚封左幾少錢,結婚擺酒不是想親戚朋友相聚開心同祝福自己,而是要賺錢埋酒席錢,如果係咁當初就要係帖寫明最少封幾錢,睇下親戚朋友自己衡量嚟唔嚟祝福你,如果因為封少個一百蚊令你放係心咁多年都要攞出嚟數,不如你直接搵朋友攞返一百蚊了左件心事啦!我角度只會想無論幾錢都好,都係對自己嘅祝賀,如朋友真係有困難,就算佢唔比人情,照嚟飲我餐喜酒,我都一樣咁開心

girlbear    發表於 20-10-8 12:16

侯爵府

真心唔明點解而家啲友情、親情係會用錢嚟衡量,如果我請飲,朋友可以出席已經好開心,份心意已經好難得,點解係都要用$嚟掩蓋別人對你的祝福呢!

男爵府

為100蚊記到而家?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

darenbaby 發表於 20-10-7 22:46

你擺幾錢一圍?

男爵府

我結婚時都收過$200人情,但我無四圍同人講,我諗佢可能有經濟問題,人哋都來算俾面

如果佢結婚無請你,我覺得佢反而會覺得,同你唔係好熟,咁都請我飲?到自己結婚就唔請你囉

水晶宮

湘 發表於 20-10-8 07:03
我覺得你請人飲 ,人哋又要嘥時間過嚟,其實唔應該收人情,畀500都畀面,冇錢就唔好擺酒。 嗰啲計較嘅人, ...

對,除非熟到2翼插刀,不然你估人地想嚟,睇大龍鳳,講一大乍野都未有得食,仲要好夜先有得走,仲要比錢自費嚟睇,仲要特別留1日時間比你!
大家樂當年食1餐30蚊有找,食你個餐500蚊!

擺酒是真心高興,好想同人分享這喜悅,不知何時,變晒質!你知外國仲係好興送禮物唔送現金架,咁你咪蝕到入肉

男爵府

ycmami 發表於 20-10-8 07:13
真心唔明點解而家啲友情、親情係會用錢嚟衡量,如果我請飲,朋友可以出席已經好開心,份心意已經好難得,點 ...

又要人贈興比佢威,仲要收人入場費。 個嫂子又無野好睇,現代人結婚,隨時只得幾年貨仔,擺酒其實幾無謂,唉!

侯爵府

牛年勳章

你話人核突,你為100蚊事隔兩年攞嚟講,用100蚊衡量友誼,真心你更核突

dearbearbear    發表於 20-10-8 08:35

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你夾錢食飯定請飲呢?請飲有個請字你知唔知咩意思?

JD930    發表於 20-10-8 09:12

首頁
12345...6

尾頁

跳至