自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我岩岩讀完hd, 入左大學 (非八大) 讀year 3 (accounting), 開左學幾日已經覺得跟吾上,assignment完全吾識做,完全吾知點算?好驚自己科科考試吾合格,會畢吾到業,屋企人好希望我畢到業,讀吾上覺得好對吾住佢地。
由其我hd 岩岩畢業果時好辛苦先搵到工,不過屋企人覺得而家周街都系大學生,想我返大學讀埋個degree,所以惟有辭左份做左幾個月既工。萬一真系讀吾黎要退學,到時cv會花曬,空白期變到超長,我都吾知以後可以點算?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ssym 發表於 20-10-8 11:30
我岩岩讀完hd, 入左大學 (非八大) 讀year 3 (accounting), 開左學幾日已經覺得跟吾上,assignment完全吾識 ...

睇下邊part 唔明,問下同學或professor, 要不恥下問,當然,要自己預備左先,再去問,而唔係走去同人講,我唔識,但又唔知咩唔識,咁就叫人好難教你。

大宅

回覆樓主:

自己揾多d額外參考,做多d練習,不停問人。想合格就要搏盡d.

男爵府

我岩岩讀完hd, 入左大學 (非八大) 讀year 3 (accounting), 開左學幾日已經覺得跟吾上,assignment完全吾識 ...

搵professor 問

大宅

回覆樓主:

上到大學要自己主動積極d, 因為大學的教學模式唔會好似以前咁餵埋食,你要自己找資料,同同學討論下,再唔識就找tutor問!

wcpcelia    發表於 20-10-9 10:31

用戶要求終止服務

牛年勳章

搵私補教你跟唔上嘅科,可以搵吓師兄師姐
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

識多 d 同學仔,問多 d
未經許可,請勿轉載

侯爵府

加油啊!

由hd 上大學year 3 那班人,我覺得好叻。好像GPA 要很高的?

不要怕問人。

大宅

回覆樓主:

睇清楚原來係year 3
見真章無得食老本
最後依年係睇到適唔適合做依行

珍珠宮

搵同學問,搵professor問,一定讀到的,自己要俾多d時間去睇書睇筆記,一定搞得掂的

大宅

回覆 ssym 的帖子

我都諗住下一堂問professor, 覺得條題目睇完ppt同textbook,都無物頭緒,e兩條題目各佔成30-40份嫁,吾識做份assignment肯定吾合格,而家用zoom上堂搞到好難識同學,想同人討論下都吾得, 超多功課但做得好慢

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

大學畢業好基本,你一定要完成學位,搵人補習。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

以前有同學都係中學讀理科,上大學讀會計都係一頭霧水

你有冇BASIC ACCOUNTING 的NOTES...

無NOTE,就要睇書。一步一步咁跟,做多幾次先,打好基礎先!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Accounting Degree 其實都應該有texbook, 自己刨下本書, 唔明即刻問老師, 佢都有責任幫你. 另外, 可以問同學. 再上網搵片睇. 要儘快解決, 千祈唔好拖.

心態上唔好咁驚, Degree野, 其實唔會好深.

大宅

ssym 發表於 20-10-8 11:58
回覆 ssym 的帖子

我都諗住下一堂問professor, 覺得條題目睇完ppt同textbook,都無物頭緒,e兩條題目各佔 ...

好多時大學課程唔可以只靠ppt同textbook就可以完成功課,要搵更多額外參考support, 建議你要去學校圖書館看看!

大宅

回覆 ssym 的帖子

多謝大家肯答我,其實我覺得今個sem黎講, business law, company law果d系多野記,但都吾算最難,我覺得最難讀果科系company accounting,系讀IFRS會計準则果d,有無jm讀過,有無心得可以分享下點讀?

琥珀宮

你可能太大壓力

禁止訪問

男爵府

呢個我真係有經驗,我三年都係渾水摸魚,畢業後連debit credit都分唔到,成績當然lower 啦,不過兜兜轉轉都係同當年first hon班人同一公司(個四間),後尾參加補習班,又考到牌,出來做野同大學書本知識好唔同,畢到業就得~

侯爵府

加油!

首頁

尾頁

跳至