自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你屋企人岩架,hd差一步緊係要拎埋degree,唔係出黎揾工真係被比下去,入場卷都難。

唯有唔識邊度周圍問下同學或professor。記得以前有個同事話佢去外國讀top-up,但有d科目之前真係冇接觸過。佢話落住雪都要出去敲同學們求教,不恥下問頂硬上,最後畢到業。我真心佩服佢。

樓主加油!

水晶宮

ssym 發表於 20-10-8 11:30
我岩岩讀完hd, 入左大學 (非八大) 讀year 3 (accounting), 開左學幾日已經覺得跟吾上,assignment完全吾識 ...

hd去year 3確實有個頗大的gap, 你hd都是讀accounting嗎?

大宅

回覆 taptap83 的帖子

我都明白e個社會有degree點都好d,所以e排日日努力溫書,希望點都捱到畢業,可能系因為一入u就year 3 所以未適應,個人好緊張,成日驚自己吾識做最後無assignment交,直程晚晚失眠添。加上,我一直有長期病,控制吾好要做手術果種,嚴重起黎試過要住一兩個月醫院,以前讀書曾經defer過,所以而家年紀都就黎 20中,好心急畢業,就更大壓力

大宅

回覆 bbbusy 的帖子

我系hd讀商科,然後主修accounting,GPA就中挺 (3.3幾/4),吾算好好

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

剛剛返咗幾日,唔好咁快下定論話自己讀唔上,二十中仲好後生,一年真空期無咩大不了

放鬆點,你越急就越唔識,其實你HD 上到去讀YEAR THREE 已經好叻,收得你即係你有能力,努力加油

複式洋房

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 ssym 的帖子

應該唔會難, 我PART TIME 都讀到個DEGREE.....(中五程度上), 仲考到專業資格.....
你唔明边一科呀? 因為英文唔明定因為CONCEPT唔明?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

ssym 發表於 20-10-8 12:08
回覆 ssym 的帖子

多謝大家肯答我,其實我覺得今個sem黎講, business law, company law果d系多野記 ...

有IFRS應該唔太難, 你去找相關的綱址....

以下是IFRS 32的WEB-SITE, 有示範好易, 唔聰明都跟到.

https://www.ifrsbox.com/how-to-account-compound-financial-instruments-ias-32/

wcpcelia    發表於 20-10-9 10:32
i_jdg    發表於 20-10-9 08:57

子爵府

Manwah 發表於 20-10-8 13:58
有IFRS應該唔太難, 你去找相關的綱址....

以下是IFRS 32的WEB-SITE, 有示範好易, 唔聰明都跟到.

如果想做會計, 入吓D會, 有CPD (STUDENT 都可以上), 有人教你點去理解IFRS, 但問題不是全部, 而係某幾條難或新的IFRS...

你去參加ADF....一堂好平....

仲有一個叫NELSON LAM的人, 行頭幾出名, 專教新STANDARD之類, 你可以FACEBOOK加佢, 佢有時會肯答你.

侯爵府

萬事起頭難, 開頭係未適應加未有底
大學能夠比offer你, 代表你係qualify入去讀的, 唔會同人差太遠
主動D識多D同學, 唔明就問professor, tutor, 或者上網搵

20中仲好後生啫, 唔好比年齡框死自己, 一個人工作閒閒地去到65
我當你而家24, 仲有41年時間工作, 遲一年咪做40年嘢囉, 唔急架
有信心D, 主動D, 樂觀D, 加油~

大宅

回覆 Manwah 的帖子

我系吾識company accounting,li科系讀會計準則,conceptual framework, impairment of asset, tangible non-current asset果d,英文系有dd難對我黎講,但都仲勉強頂到下,系吾理解點 adjust d數,好似impairment就吾識top and bottom test

大宅

回覆 ssym 的帖子

top down test 先岩,手快打錯

子爵府

ssym 發表於 20-10-8 13:38
回覆 taptap83 的帖子

我都明白e個社會有degree點都好d,所以e排日日努力溫書,希望點都捱到畢業,可能系 ...

唔好俾咁大壓力自己,賠上健康就唔值得了。而家進修比以前多渠道,彈性大左,盡力去做就可以,就算真係唔得總有第二條路繼續。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ssym 發表於 20-10-8 12:08
回覆 ssym 的帖子

多謝大家肯答我,其實我覺得今個sem黎講, business law, company law果d系多野記 ...

如係技術性科目,不妨搵人補一補個底
俾你入得year three,相信你有一定底子同努力,一時追唔上唔好氣餒,始終你唔係原校上,大家學過嘅野可能唔同
去fb補習谷出個ad, 搵人補返好個底先,ok左再靠自己努力

子爵府

回覆 ssym 的帖子

你上網查, 好多資料, 有時我唔記得點做(或轉左新例)都係上網揾, 有好多好人做左好多資料....
但至於能否明白, 要看個人理解能力.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

hker 發表於 20-10-8 11:55
加油啊!

由hd 上大學year 3 那班人,我覺得好叻。好像GPA 要很高的?

問題係 HD 嘅程度同 degree, 所以讀HD 有 3.8-3.9, 但一入 year 3 就追唔上。 因為其他同學已讀2年degree, 再加上 根基 (DSE) 比較扎實,所以要好努力才可以。

禁止訪問

侯爵府

2023年兔年勳章

你有信心去克服已很好,肯問肯學一定得架!忌急進,新環境難一步到位!早起步都不會一定可以到終點,學習是一場耐力持久賽。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

我仔 degree而家yr 3 佢都話難左好多,我聽佢講會上網搵及問,再吾係去問 professor

首頁

尾頁

跳至