自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我爸差唔多乜都識,煮飯家務園藝養魚急救通渠維修等,不過佢唔會拆電器自己修理,我哋唔會俾佢咁做。
佢最鍾意DIY整小傢具,細個張書檯凳仔茶几書櫃以至韆鞦都係佢自己整。

男爵府

陪月勳章

鴨鴨比 發表於 20-10-9 01:29
識,本身係好事
最慘遇著個當玩具咁玩,拆開再砌返好
廢枕忘餐,呢下最煩,仲要全家一齊玩

比個5你,我老公乜都識,又係會叫全家陪佢一齊玩

前排佢自己整冷氣去水喉塞咗,之後節目係全家陪佢洗冷氣半天

水晶宮

我老公乜都唔識,只識搵錢返嚟。

佢連曱甴都驚

唉!

cattz288    發表於 20-10-9 10:34

侯爵府

tantanmama 發表於 20-10-9 09:01
我爸水電木工都識, 屋企小至換燈膽大至起屋(我住山邊木屋)都係我爸自己整. 所以, 我細個時以為所有男人都識 ...

講起上嚟, 我阿爸咩都唔識...未見佢幫手做過任何嘢....

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

自學成才,識整好多嘢,早前仲油過成間屋,煮飯唔叻,肯做家務,算好好
I 大蚊豬   

公爵府

回覆 pswongaa 的帖子

我老公, 一般家務都識做會做, 佢以前係自己一個人住的, 到有左我後, 咪慢慢由我做多囉, 除此之外, 電腦野佢都識D

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pswongaa 發表於 20-10-9 00:41
我發覺好多人都識裝修居企,修理電器,煮飯,你地個c6係咪都識好多野?
乜都識! 因為佢有A牌, 所以乜叉電器都可以整, 之前部手機爆MON, 自己喺淘寶買MON換埋
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Nbs 發表於 20-10-9 09:59
我爸差唔多乜都識,煮飯家務園藝養魚急救通渠維修等,不過佢唔會拆電器自己修理,我哋唔會俾佢咁做。
佢最 ...
我老豆又係乜都整, 最經典係整電視, 比我媽鬧鬼佢
放下自在

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

屋企粗重野都係佢做, 我覺得好man,哈哈~~~

珍珠宮

cattz288 發表於 20-10-9 10:32
乜都識! 因為佢有A牌, 所以乜叉電器都可以整, 之前部手機爆MON, 自己喺淘寶買MON換埋
...

我老公唔識整水電或電器, 反而我仔都自己換咗個iPhone Mon,但整爛咗指紋位,佢話冇所謂照用....

象牙宮

天貓 發表於 20-10-9 10:39
我老公唔識整水電或電器, 反而我仔都自己換咗個iPhone Mon,但整爛咗指紋位,佢話冇所謂照用....
...
勁喎, 我仔應該都係呢類, 上次個WIFI, 佢部機有D問題, 佢同我講, 唔好意思, 要整少少野, 等一陣先用到, 原來佢RESET部ROUTER機, 我叫佢C FU仔

佢今年小五
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 20-10-9 10:44
勁喎, 我仔應該都係呢類, 上次個WIFI, 佢部機有D問題, 佢同我講, 唔好意思, 要整少少野, 等一陣先用到, 原 ...

我仔成20歲啦,咁你個仔叻好多,咁細都識,真係名副其實嘅師傅仔

珍珠宮

所有hardware嘅都唔識,習慣外包搞掂。但所有煩到嘔嘅paperwork就全部負責,呢樣係佢最自傲嘅成就

子爵府

虎到金來勳章

我老公只識賺錢,屋企咩都唔識估
煮飯、家務、家電小維修全部我一個做晒

象牙宮

回覆樓主:

唔算多,簡單野會識!例如換水喉,做家務!整電就唔識了,佢自己都唔敢

伯爵府

我發覺好多人都識裝修居企,修理電器,煮飯,你地個c6係咪都識好多野?

裝修 - 識少少
整電器 - 唔識
煮飯 - 識

水晶宮

我c6識做但懶得做
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

煮飯,湊仔,跟功課

男爵府

搵錢、洗錢、湊仔、食好野

珍珠宮

文人係佢,粗人係我。
屋企維修一係我嚟一係比錢搵人嚟。

首頁

尾頁

跳至