自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港有老人病重,加籍親戚現在可以入境嗎?在酒店隔離14天?睇咗政府網頁都係唔確定,請問有冇人知道?thx

伯爵府

有香港身份証可以入境,無就唔得

男爵府

PacoMum 發表於 20-10-9 16:44
有香港身份証可以入境,無就唔得

原來要ID,兩公婆一個有一個冇,但想一齊返香港。thx

子爵府

回覆 chai 的帖子

如他/她的陪伴有香港身分證就可以入境!我哥之前要返香港看醫生,我嫂馬來西亞籍可入境

男爵府

ccss115 發表於 20-10-9 17:00
回覆 chai 的帖子

如他/她的陪伴有香港身分證就可以入境!我哥之前要返香港看醫生,我嫂馬來西亞籍可入境

咁就好啦,唔該晒你!

伯爵府

我個客4月個時,老婆是香港人,老公是美國人。

航空公司唔俾佢哋買票,因為話香港唔俾外籍人士入境。

唔知係咪高危地方,有限制。

男爵府

leopak 發表於 20-10-9 17:50
我個客4月個時,老婆是香港人,老公是美國人。

航空公司唔俾佢哋買票,因為話香港唔俾外籍人士入境。

明白,買機票就可以知道得唔得,唔該晒,多咗資訊俾佢哋。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

chai 發表於 20-10-9 16:17
香港有老人病重,加籍親戚現在可以入境嗎?在酒店隔離14天?睇咗政府網頁都係唔確定,請問有冇人知道?thx
...

你要直接問政府同埋airline.

我記得見過有人話港人配偶家人可以入境 (我響官網搵唔番資料, 可能係聽人講或新聞講...) , 同埋airline 網頁可能有講.

加國版 cx: https://www.cathaypacific.com/cx ... l-restrictions.html

我住地方既airline 響d 人登機時會check 身份證, 所以我覺得你家人問齊政府同埋佢地要坐既airline 穩陣d.

佢地返到香港都要隔離, 不過都係果樣....官網冇講家有急事可以豁免豁免但有人話可以豁免囉. 早幾日有jm 上黎問完再問政府, 原來有齊3個部門批淮就可以豁免隔離之類, 你搵下舊post或直接問政府.

男爵府

bosch 發表於 20-10-9 18:00
你要直接問政府同埋airline.

我記得見過有人話港人配偶家人可以入境 (我響官網搵唔番資料, 可能係聽人講 ...

唔該晒,我搵咗好耐舊post, 可惜未搵到,所以又開post 問。我會叫佢哋問清楚。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

chai 發表於 20-10-9 18:32
唔該晒,我搵咗好耐舊post, 可惜未搵到,所以又開post 問。我會叫佢哋問清楚。
...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23379760&page=1&pid=360029596#pid360029596

男爵府

回覆樓主:

e個疫情真係引起好多不便,希望快d回復正常

伯爵府

畀面勳章

各機場執法不同,有機會買左機票出示唔到Id 都上唔到機

男爵府

bosch 發表於 20-10-9 19:21
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23379760&page=1&pid=360029596#pid3600295 ...

Thx (emoji)

男爵府

tikman321 發表於 20-10-9 19:44
e個疫情真係引起好多不便,希望快d回復正常

多謝各位,真係希望快d回復正常。

wcpcelia    發表於 20-10-12 16:07

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至