論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我姐姐11月到期,我叫佢續約,2年完約後會比$5000bonus佢走,佢都話唔續,所以我諗住揾local或叫屋企人照顧住小朋友先,突然間佢話想做多一年,要求bonus比$2500,我老公唔多想同佢續,覺得佢揾唔到好僱主先揾我哋,大家jm有乜睇法。同時,佢話我哋第一份contract完約時,比一張去程機票$及續約時比一張回程機票$,我哋是否要比這機票

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

kkyu166 發表於 20-10-9 16:43
我姐姐11月到期,我叫佢續約,2年完約後會比$5000bonus佢走,佢都話唔續,所以我諗住揾local或叫屋企人照顧 ...

續約時使鬼同佢講定比bonus 5000

男爵府

回覆 Yingying607 的帖子

我唔想揾新姐姐,如果佢肯續,便諗住比佢,等佢留低繼續做,佢工作好ok的,完全唔駛我煩

大宅

我姐姐11月到期,我叫佢續約,2年完約後會比$5000bonus佢走,佢都話唔續,所以我諗住揾local或叫屋企人照顧 ...

那bonus續一年才給吧

侯爵府

好現實咁諗,疫情下搵姐姐唔容易,佢肯續就繼續做……起碼疫情期間你唔洗煩搵姐姐

子爵府

BK Milk勳章

我會續,但如果只做一年只會比$1500 bonus, 做晒兩年先會比多D。

你攪續約都有支出/成本,佢只做一年,你都係要比回程機票佢,所以佢唔做足兩年的話,你係洗多左錢,所以我唔會比足一半bonus。

佢完第一個約,你要比一張回程機票,
佢開始新第約,你要比一張去程機票,所以夾埋係 round trip

水晶宮

回覆樓主:

你同工人講, 份合约係兩年期, 冇得只續一年, 如合約期內佢想唔撈, 就要一個月通知. 你開出的條件就係兩年合約, 做滿兩年有 bonus,中途唔撈就冇 bonus. 你叫工人即時做決定。如佢唔續, 叫佢立刻白紙黑字通知你佢唔續約。
你工人應該會續。

子爵府

同你續,两原因:
1 ) 揾唔到更筍嘅工
2 ) 而家疫情回印尼唔方便,同你續,唔返印尼,即賺一套round trip 機票錢落袋,做多一年,又有機票返去

不過,係我都會續,煩少d, 但係好似樓上講做一年,冇咁多bonus
同埋,round trip 機票折現冇可能係而家市價,同佢講吓價

男爵府

如果工作ok都會續,起碼佢話定你知佢做多一年就走,你有足夠時間搵定新工人。我個工人黎左半年就話走,工作同態度一般,第一次出國打工,我老公仲話每月出多一千蚊俾佢都唔肯留。

大宅

細姐姐 發表於 20-10-10 10:43
同你續,两原因:
1 ) 揾唔到更筍嘅工
2 ) 而家疫情回印尼唔方便,同你續,唔返印尼,即賺一套round trip ...

想請教第2點,假設姐姐簽兩年,到期佢又續約都要俾機票?唔係唔再做先俾一次單程?

子爵府

happymina 發表於 20-10-15 17:33
想請教第2點,假設姐姐簽兩年,到期佢又續約都要俾機票?唔係唔再做先俾一次單程?

完两年,要俾單程送佢回鄉,放假,
續約,要俾單程接佢來港,咁即係一套來回機票,
就算工人自願唔回鄉,機票佢係entitle 應得 的,要折現俾返佢,如佢收咗錢後,又話要返去放假,工人自己俾錢買機票

男爵府

第三張約?如果只打算做一年,即係5年,其實佢有心拎埋長服走,亦即代表呢一年嘅代價係$2500 bound+ $18000長服。

侯爵府

Bubeau 發表於 20-10-10 17:48
如果工作ok都會續,起碼佢話定你知佢做多一年就走,你有足夠時間搵定新工人。我個工人黎左半年就話走,工 ...
點解要走?

侯爵府

如果係第三張約, 就算佢做一年你都要畀長服18000

大宅

回覆樓主:

請問長服點計?

大宅

daisyliu625 發表於 20-10-25 18:46
請問長服點計?

想問下續約工人要回鄉14 日
但covid 19 現在是否不用回住
要否向入境處申請

男爵府

dyl 發表於 20-10-25 00:56
點解要走?

第一次出國打工思鄉。

大宅

birdbird 發表於 20-10-9 22:09
你同工人講, 份合约係兩年期, 冇得只續一年, 如合約期內佢想唔撈, 就要一個月通知. 你開出的條件就係兩年合 ...

講得好

珍珠宮

好媽媽勳章

「第一份contract完約時,比一張去程機票$及續約時比一張回程機票$」~
正確來講係第一張約完約要俾一程去程機票,續約時要俾一程來港機票。如果你地續約,就即係1套來回機票。
平時第二張約的第一年內工人會回鄉放假,就是用上面講的一套來回機票。
而家有疫情,如夠1年仍然有隔離要求,到時入境處應該有得申請延期。但你現約11月才滿,1年後未知疫情如何,所以我自己唔prefer將套機票折現,因工人第二張約頭1年內有機會會真係放假回鄉。
不如你同工人講,而家疫情未清楚,如果到1年期滿到時都有得延期佢不用回鄉,到時先再傾那套機票的安排/折現。

珍珠宮

好媽媽勳章

Bubeau 發表於 20-10-10 17:48
如果工作ok都會續,起碼佢話定你知佢做多一年就走,你有足夠時間搵定新工人。我個工人黎左半年就話走,工 ...

你工人走左未?叫佢諗真啲,家鄉的屋企人有收入至好走。
而家因應疫情,我菲傭話家鄉好多人冇/少了工作,收入減少。佢話好在佢在香港繼續有工作和收入。

首頁

尾頁

跳至