自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

mowaiyan11 發表於 20-10-9 18:44
題外話,大家年輕時有無咁反叛?我同我眼見嘅朋友都無喎,點解呢一代咁普遍? ...

其實我覺得樓主遇到嘅情況其實並不是關於”反叛期”,係啲細路慣咗被愛,被大人時刻捧在手掌心裡呵護,唔識得去愛人、去關心人、照顧人...

珍珠宮

tessy1217 發表於 20-10-9 16:58
對住個中二女心都淡,今日難得收早回到家,同佢前後腳,之後到佢回來,叫都唔叫一聲,除鞋入房換衫,我同佢 ...

我呢幾日諗...如果個仔唔係我親生我即幫佢揾番生母交番比佢

我係屋企對住個仔好辛苦。大家關係咁一齊生活無乜意思。我好想走!

大宅

okgoodla 發表於 20-10-9 23:01
其實親子關係係要雙方㗎! 我會放下媽媽高高在上嘅姿態, 孩子回家我在廚房忙, 佢初初吾主動打招呼叫我, ...

認同,樓主要分清楚什麼是’錯’,不叫人是錯,但沒有主動不是錯,你需要幫手應該自己主動提出,你仲要鬧佢,又講錢又講酒店,你個女點會服你,傷左感情你會係唔開心嗰個,不是她

建議樓主看看和青春期相處的書,因為明顯你有媽媽老一輩的思想,唔好介意我咁講

伯爵府

littlecar 發表於 20-10-13 14:43
我個仔比樓主個女嚴重10倍, 可以唔食唔瞓, 校服隨地掉, 功課唔交, zoom 唔上, 我又癲過但最後發覺浪 ...

我想聽下你現在點對阿仔,我想學下嘢,因我仔現在又係咁,昨日先嘈過,係未真係如果佢做得吾正確都吾出聲?佢係吾想睇解釋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

coffeeling 發表於 20-10-14 19:09
我想聽下你現在點對阿仔,我想學下嘢,因我仔現在又係咁,昨日先嘈過,係未真係如果佢做得吾正確都吾出聲 ...

分享下可以, 但我未見成効,真係好難。

只可以不停引導, 要佢用自己把口講咩係岩咩係唔岩, 再問佢知唔知後果係咩, 俾多d現實中行錯路既人下塲係點。 之後又成日問佢想将來過咩生活, 好多時答唔知, 又要將一d唔悶既例子講佢知,例如 Fyy立志讀營養學因為細佬多病, 叫佢諗下有咩可以幫下身邊既人!

我仔迷失得好緊要!

男爵府

歌莉亞 發表於 20-10-9 17:24
反叛期係咁
好似鬼上身咁,一時正常一時唔正常

我想問,如果佢發咁脾氣應該,
同佢正面衝突?我也控制不了我把火
定係等佢冷靜下,我都冷靜下
之後再不了了之,我又唔想
好快又發生下次

伯爵府

Apple_Orange_T 發表於 20-10-14 21:57

我想問,如果佢發咁脾氣應該,

正常當然係大家都冷靜吓,減少衝突。
但父母都有脾氣,如果遇着父母生活也大壓力,疾病,繁忙,心情佳,更年期,咪就係火星撞地球,一觸即發。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

廢話少講 發表於 20-10-12 21:57
成日都話好忙,忙學校忙朋友忙拍拖忙pt,有權利但冇義務,越大越自我中心,話佢就話你管佢,話已經係大人 ...

你講出我心聲(emoji)

首頁

尾頁

跳至