自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

mickeywinnie3 發表於 20-10-9 18:21
反叛期好恐佈的,要忍耐一下,過左會好!人生必經的過程!加油

幾時先反叛完

男爵府

回覆樓主:

我都不明宜家的青春期係咁樣,我地以前邊有咁誇張,宜家獨生子女問題較多,教育都係有問題 ,以前好尊師重道的

大宅

回覆 tessy1217 的帖子

l尼

禁止訪問

複式洋房

歌莉亞 發表於 20-10-9 17:24
反叛期係咁
好似鬼上身咁,一時正常一時唔正常

我我鍾意呢句鬼上身一樣(emoji)

子爵府

我阿仔都係中二,我講一句佢搏十句,郁d就黑面發脾氣,叫佢刷牙冲涼食飯起碼叫五次先郁身,激死

大宅

回覆 tessy1217 的帖子

尼段時期唔好太認真佢地態度千其冇硬碰硬,都係過渡期但有時都要以傾解方式灌輸正確信息佢地,大約中三四過反叛期,如果我放工返仔女冇叫我,我會大大聲笑笑下講仲咩媽咪返來冇人叫我嘅,咁佢地都會叫返嘅

男爵府

mowaiyan11 發表於 20-10-9 18:44
題外話,大家年輕時有無咁反叛?我同我眼見嘅朋友都無喎,點解呢一代咁普遍? ...

我91年既,反叛期時頂心頂肺過樓主個女好多試過幾次激到我媽喊到慢慢人愈大就明白屋企人係最好,孝順返佢

大宅

yan801022 發表於 20-10-9 21:10
幾時先反叛完

我个大女16歲才開始反叛期,而家21歲大学二年級,隻鬼仲係度,真係好難頂,我一日的心情要視乎她那天心情好不好,若不好,又黑口黑面,一言九鼎,做人阿媽真係好慘,出到街正常有礼,回家後直情鬼上身!天啊!究竟儿時才完呢!

水晶宮

回覆樓主:

其實樓主亞女唔係好過份,係無自動自覺叫人和幫手。你開心見誠講你想佢點做,佢未必唔肯wor。

伯爵府

joeyjoey223 發表於 20-10-9 18:00
我姑奶個仔都係咁,佢16歲
已經2年係咁,有野買就會跟埋出街講多2句,冇要求就踩你都傻。
...

我個仔就係咁!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

水晶宮

tessy1217 發表於 20-10-9 16:58
對住個中二女心都淡,今日難得收早回到家,同佢前後腳,之後到佢回來,叫都唔叫一聲,除鞋入房換衫,我同佢 ...

細個時都係咁?

伯爵府

回覆樓主:

我仔 F. 3 有時黑面,同佢出街我想分開行,放學回家功課唔到最 last day都唔做,10尾U.T 叫他溫書都唔温。
F. 2下學期開始反叛期, 我唯………忍,睇唔到…… 希望盡快過去。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

SAMLAU 發表於 20-10-9 22:26
我仔 F. 3 有時黑面,同佢出街我想分開行,放學回家功課唔到最 last day都唔做,10尾U.T 叫他溫書都唔温。
...

除左忍........對住D少爺脾氣真係無辦法

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我覺得唔做暴徒就OK已經好好啦, 仲有得教, 慢慢來

伯爵府

歌莉亞 發表於 20-10-9 17:24
反叛期係咁
好似鬼上身咁,一時正常一時唔正常

鬼上身

伯爵府

ding111 發表於 20-10-9 18:07
中三下學期會好d

吓,我個囡中四仍然係咁喎⋯⋯

侯爵府

我覺得⋯⋯想同仔女做朋友好多時係父母一廂情願 做到梗係好 做唔到 都唔需要強求

最怕嘅就係因為人哋話做父母要好似做朋友咁 然後夾硬去撩你個女講嘢 但其實佢都唔想講嘢 你咪尊重佢唔好同佢講嘢囉

同埋唔好期望咁多 重?咪分兩次買 個女有份食 係你自己買嫁喎 又唔係佢叫你買 佢叫你買 又唔拎咪唔好買 唔好一邊怪佢覺得自己慘又做埋d吃力不討好嘅事

大家都係個體 誰都不欠誰 佢大個女了 有啲距離感會更美

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個仔都係咁, 心情好就會主動講下, 心情唔好采你都傻, 都費事勞氣, 同我講嘢咪講下, 唔講咪各顧各, 咁樣諗, 條命都長啲

侯爵府

2024年龍年勳章

其實親子關係係要雙方㗎! 我會放下媽媽高高在上嘅姿態, 孩子回家我在廚房忙, 佢初初吾主動打招呼叫我, 我會笑住大聲講, 番嚟嗱! 佢會回我: 番嚟啦!我回家佢在廳, 會望下我我又笑住迎面講, 我番嚟啦! 久而久之, 孩子都會主動講: 我番嚟啦!

幫忙拎嘢: 入到門如果我拎住好重, 我會叫: 快啲幫拖我頂吾順啦! 佢會九秒九飛來幫我!但絕對吾會話佢:、喂你睇吾到我需要幫手? 你當我工人呀4?

出街而家佢大左, 竟然會主動拎購物嘅大袋分擔!

你越係板起面孔想佢自覺幫忙, 只會惹佢吾合作!

首頁
23456...10

尾頁

跳至