自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔少人已有不少庫存, 今年都唔駛再買口罩。

疫情初期, 大家瘋搶口罩, 質素差既都比人搶晒。
timing 很重要。有一堆唔係做開口罩既人沖出黎做, 如果質素ok自然有人買。

但依100間, 有幾多間質素係ok? 唔係一句香港制造便有人盲撐。之前收到攞左政府資助個d工廠制既口罩, 質素不穩定, 哪人點幫襯

大宅

回覆樓主:

一窩蜂的結果

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我只用wat記同soso

伯爵府

princessgw 發表於 20-10-12 17:56
唔少人已有不少庫存, 今年都唔駛再買口罩。

疫情初期, 大家瘋搶口罩, 質素差既都比人搶晒。

香港口罩及防疫用品協會口罩大測試到目前為止過濾率最高口罩 - 部份高質素口罩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

elbar 發表於 20-10-10 15:27
自疫情爆發,香港人努力自救建立口罩廠,現時香港口罩廠超過 100 間。但近日香港市面口罩供應有過剩情況 ...
回歸到30幾元50隻高品質

侯爵府

naicha 發表於 20-10-10 15:30
正常, 個井有水就一窩蜂去挖
市場穩定咗咪汰弱留強

其實預咗

伯爵府

【疫市營商】香港過百間口罩廠要倒閉一半?LCM:競爭激烈材料成本跌仲有得做

新冠肺炎肆虐,香港口罩廠在近半年如雨後春筍般冒出,要在眾多口罩廠中殺出重圍殊為不易,有口罩廠瞄準兒童市場推出新款兒童口罩外,又以多生產線接觸更多消費者,多線發展力保市場份額。

LifeCare Surgical Mask(LCM)總監朱世忠坦言,香港現時口罩供應非常多,工廠正面對著不同困難:「現在香港估計大約有 100 間口罩廠,早前『香港口罩及防疫設備協會』主席接受訪問時講述未來數月會淘汰近半數香港口罩廠,我都相信這個講法。我們好明白經營口罩廠有非常多的挑戰要解決。初期設廠要解決技術問題改善質量,行家都想盡辦法提升產量盡快服務更多市民。現在不少本地工廠生產成熟、產量穩定,國內國外又有不同口罩供應,零售價的確是下降了的。」

口罩設計比賽至今收到 300 份來自於小朋友的設計。

對於香港市民來說,有更多選擇自然是好事,作為生產商要繼續生存就要針對市場作專門應對。既然市民擇優而選,LCM 工廠便採用了德國熔噴布, BFE、PFE 達 99% 以上,透氣度又極高、佩戴舒適,雖然成本昂貴,但物有所值。朱世忠指出雖然現在口罩零售價下降,但同時物料價格也有下降,LCM 口罩價格有所微調,所以仍可繼續經營。

朱世忠表示不同公司會有不同理念和做法,例如有些以慈善為主,有些則主打海外市場,LCM 則做好本份,主打本土。他強調,口罩廠競爭雖然激烈,但只要一日有香港市民喜歡使用我們 LCM 口罩,我們的口罩工廠仍會繼續工作。」

部份小朋友在設計上用上版權角色,雖然精英但無法商品化。

男爵府

回覆樓主:

講到尾都係為利益,個個都係想趁住個勢搵錢。

伯爵府

YUKISHING 發表於 20-10-13 12:53
講到尾都係為利益,個個都係想趁住個勢搵錢。

冇錢賺邊個會做?前期個班收咁貴,已經賺咗好多。後期呢一兩個月仲見有新廠!

子爵府

虎到金來勳章

elbar 發表於 20-10-12 18:05
香港口罩及防疫用品協會口罩大測試到目前為止過濾率最高口罩 - 部份高質素口罩

唔駛比我睇, 食人血饅頭既, 幾高質都唔會買。

唔係一句香港制造便有人撐, 投資涉及風險

公爵府

畀面勳章

正常

始終口罩唔係貴價野,點會係貴租嘅香港生存到

侯爵府

20150618bb 發表於 20-10-12 18:25
回歸到30幾元50隻高品質

想買, 請問那兒有 30幾元 50隻高品質口罩?我見香港造的, 要差不多2蚊1隻. 謝謝!

伯爵府

ocarebear 發表於 20-10-15 08:39

想買, 請問那兒有 30幾元 50隻高品質口罩?我見香港造的 ...

佢係咪想講之前卓悅售賣中國製造口罩

卓悅的COE一次性防護口罩只售$29/50個。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ocarebear 發表於 20-10-15 08:39

想買, 請問那兒有 30幾元 50隻高品質口罩?我見香港造的 ...
嗱..............唔好閙,當疫情前在醫院附近有賣醫療用品公司買,仲係獨立包裝,可能以前都唔係幾賣得

侯爵府

20150618bb 發表於 20-10-15 13:43
嗱..............唔好閙,當疫情前在醫院附近有賣醫療用品公司買,仲係獨立包裝,可能以前都唔係幾賣得
...

唔會鬧, 斯文人

你講疫情前, no problem

珊瑚宮

ocarebear 發表於 20-10-15 15:51
唔會鬧, 斯文人

你講疫情前, no problem

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

之前申領左政府補貼至開廠啫,賺左頭幾水啦,我自己有買香港出既口罩,百分百唔會買呆灣口罩,黃人太神化左呆灣野,佢地黑心野都唔少,唔使錢都唔會要。

Avenger    發表於 20-10-22 02:22

伯爵府

【附優惠詳情】半價狂劈求售! 盾牌推買一送一優惠 最高級 Noble Level 3 獨立包裝口罩平均售$70/50個

近來盾牌不斷把旗下產品降價求售,早前廠方繼把全系列口罩減價後,剛又推出買一送一優惠。

盾牌指,今次是重陽佳節優惠。只要買家購買一盒 Noble 貴族系列口罩,即可獲得盾牌口罩一盒,包括:
1.P-Class成人/兒童/幼童
2.Comfort舒適系列
3.Noble貴族系列
4.Medical醫學系列

當中最抵當然是 Noble 貴族口罩,即是半價發售。Noble 貴族口罩為 Level 3 獨立包裝設計。原價為 $140 盒,一送一價即為 $70 盒。此優惠在門市和網店同步進行,送完即止。

盾牌Noble Level 3 獨立包裝口罩
盾牌口罩

產品購買連結<<<

門市

1.盾牌防疫產品中心(銅鑼灣店)銅鑼灣羅素街60號

2.盾牌防疫產品中心(旺角店) 豉油街20號總統商場地下4號舖

3.Ashop門市部 新界粉嶺安樂村樂業路8號豐樂工貿中心308室

伯爵府

elbar 發表於 20-10-15 17:16
【附優惠詳情】半價狂劈求售! 盾牌推買一送一優惠 最高級 Noble Level 3 獨立包裝口罩平均售$70/50個

...

MIC?
之前佢賣好貴,連佢都要減價?

伯爵府

Good Mask 賣去加拿大,SPT fb 冇咗。開始走出香港找新市場了。

首頁

尾頁

跳至