自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好多人都建議學phonics, 對串字有幫助

但有冇小朋友學極都唔識?原因?

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

doraemonfifi 發表於 20-10-10 22:39

太細個?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 doraemonfifi 的帖子

有㗎,唔係懶,有D人係學極都學唔到或者用唔到。正如有啲人係左右不分,有啲人睇3D圖較弱,有啲人邏輯推理較弱。

wcpcelia    發表於 20-10-12 15:01

男爵府

要配合閱讀。

水晶宮

回覆樓主:

因為平時唔睇書。講真拼音自然拼讀睇得多英文都識,都會慢慢get都個系統,學phonics只係早d將個糸統話你知唔使等你自己領會。但如果平時少接觸英文,冇機會實習如何blending, 學左都唔會識用。我識好多小朋友都冇出去學phonics, 但自小多睇英文書,都識自己拼讀。我女都冇出去學,K1喺學校教哂26個letter sound, 自己再買套Oxford Phonics World, 只係得閒玩下隻CD 啲Games,5個level完成了3個,之後都自己睇英文書了 (4歲睇bridging books),我亦冇再叫佢學phonics。
反而升小後多左查字典,我再教佢phonetics 睇音標,會發音準d。

子爵府

doraemonfifi 發表於 20-10-10 22:39

一定有,我眼見唔少。好多小朋友學咗年幾2年,所有音識讀,m a f a 咁,但就係唔識併,讀個mat 佢聽 佢只係寫到m 之後就唔識串。 因為少併,要成曰併先得

伯爵府

音唔難學,blending 先難,真係要等佢開竅果下先得

男爵府

回覆樓主:

利申:我教phonics的
有學生出面學左2年cvc都未學識。。
原因是一對幾,唔識老師又唔理,一直教,個小朋友一直陪太子讀書。。
我教d學生,有人快到一年多d學曬。。
有人慢到時間長兩倍。。
好睇小朋友專注力,吸收力同記憶力

別墅

返屋企要操,讀生字時要重覆練習。

侯爵府

eledak 發表於 20-10-10 23:27
原因是一對幾,唔識老師又唔理,一直教,個小朋友一 ...

想請教一下,如果係專注力不足,吸收力和記憶力都差,有咩方法可以幫到依啲小朋友呢?

或者有咩技巧容易啲比依類小朋友去掌握到呢?

子爵府

eledak 發表於 20-10-10 23:27
原因是一對幾,唔識老師又唔理,一直教,個小朋友一 ...

講到尾學英文都要多講多練習, 以前邊有禁多野學又點讀筆禁, 米自己看書, 查字典

男爵府

doraemonfifi 發表於 20-10-10 23:44
想請教一下,如果係專注力不足,吸收力和記憶力都差,有咩方法可以幫到依啲小朋友呢?

或者有咩技巧容易 ...

別講請教,大家交流下
基本上什麼類型的小孩我也遇過,除非是非常難搞有學習障礙的孩子(已評估爲sen),否則任何小孩也可教,衹是進度快慢而已.而且個人化服務非常重要, 一般小朋友如果能融入大圍學習氣氛,則上小班或外面小組也沒問題
但有一些小朋友特別需要關注,則私人授教會較合適,因爲個人服務可針對性對準小朋友優缺點,取長補短,方有成效
怕悶的小孩導師便要用有趣的方式授教,記憶較弱的便採用各式各樣的方式增強其記憶。例如我有個學生常常讀個"O"字做"Oh",我說笑話話係"痾笨笨"個"痾"呀,咁佢一諗起就笑,以後也唔會唔記得了
所以導師係要各適其式,不能墨守成規.

侯爵府

eledak 發表於 20-10-10 23:57
別講請教,大家交流下
基本上什麼類型的小孩我也遇過,除非是非常難搞有學習障礙的孩子(已評估爲sen),否則 ...

多謝你嘅意見

咁如果小朋友聽同講都無問題,但係讀係有困難,係咪屬於有讀寫障礙呢?即見到個字唔識併嚟讀,咁又可以用咩方法?

男爵府

doraemonfifi 發表於 20-10-11 00:06
多謝你嘅意見

咁如果小朋友聽同講都無問題,但係讀係有困難,係咪屬於有讀寫障礙呢?即見到個字 ...

聽講冇問題,但讀唔識,是正常不過的事。
所有語言都係聽同講,之後是讀,再之後是寫。
好多工人姐姐識聽識講廣東話,但就唔識讀和寫。
因爲讀係由文字轉化語言而出口,不同聽直接不經文字入耳,講不經文字而道出

男爵府

doraemonfifi 發表於 20-10-11 00:06
多謝你嘅意見

咁如果小朋友聽同講都無問題,但係讀係有困難,係咪屬於有讀寫障礙呢?即見到個字 ...

見到個字唔識讀因為未學識拼讀而巳。。
見到A識係A,見到b和d識分那個是b那個是d,見到p如q,識分那個是p那個是q,則應該冇乜問題的了

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

eledak 發表於 20-10-11 00:31

聽講冇問題,但讀唔識,是正常不過的事。

你又講得好啱喎!

用姐姐嚟做比喻

侯爵府

eledak 發表於 20-10-11 00:34
見到個字唔識讀因為未學識拼讀而巳。。
見到A識係A,見到b和d識分那個是b那個是d,見到p如q,識分那個是p ...

K3-小一時小朋友真係分唔到,會調轉,有時都會將j字調轉寫,依家大咗就分到

好似默書咁,明明係屋企已經默啱晒,但係返到學校默,都係會默錯先頭痕

珍珠宮

我自己吾識phonics但拆音節同小朋友讀故事書,其實如果讀左好多,都異曲同工,基本上默書會軽鬆d⋯⋯睇得多故事書可以順便講吓Grammar,同埋敎埋佢作文.....

首頁

尾頁

跳至