自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

守觸過去做難民要小心被人爆缸

禁止訪問

大宅

Acaciacacia 發表於 20-10-11 13:12
不管是中國人、星加坡人、韓國人或日本人⋯⋯,在外國人眼中都係亞洲人,種族歧視一直都存在,唔明yc 仲係 ...

我之前去泰國旅行,有個外國人嘴藐藐咁望住我地講Chinese,嘩,我嗰下真心嬲,而家咩事呀!Chinese就要比你歧視呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

最衰係個腫桶帶頭歧視華人!

公爵府

慘,日本仲快d出嚟遣責佢大佬

大宅

畀面勳章

syyysc 發表於 20-10-11 13:23
外國很自由,可以歧視,可以雙重標準

呢句好

珍珠宮

Gniw 發表於 20-10-11 20:45
我之前去泰國旅行,有個外國人嘴藐藐咁望住我地講Chinese,嘩,我嗰下真心嬲,而家咩事呀!Chinese就要比 ...

珍珠宮

viton 發表於 20-10-11 13:48

佢地最好啲走,我朋友話都想移民,

叫佢好行夾唔送

子爵府

雲卷雲舒 發表於 20-10-11 15:19
我係facebook見到有個住歐洲香港人話比人叫佢滾回中國,有人回覆叫佢同對方講「我係香港人」

...

你同佢講我係九龍人,旺角我睇晒添

侯爵府

patekp 發表於 20-10-11 13:08
有好多人認為外國人識分中國人同香港人添!

仲認為香港人高尚啲、受歡迎啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

patekp 發表於 20-10-11 13:08
有好多人認為外國人識分中國人同香港人添!

係呀,隔離EK啱啱有個post話小朋友起英國留學被人歧視為中國人,居然有幾個人叫樓主小朋友澄清佢係香港人喎,其實香港人咪又係中國人,好多香港人以為外國人眼中香港同內地有分別。

水晶宮

回覆樓主:

咁有名的人冇積蓄架咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Acaciacacia 發表於 20-10-11 13:12
不管是中國人、星加坡人、韓國人或日本人⋯⋯,在外國人眼中都係亞洲人,種族歧視一直都存在,唔明yc 仲係 ...

外國人分唔到亞洲人好正常,正如我地分唔到歐洲人一樣,
YC仲要認為外國人可以分到大陸人、香港人、台灣人、澳門人?等同叫你分俄羅斯人定烏克蘭人一樣。

水晶宮

SEPS 發表於 20-10-11 21:38
最衰係個腫桶帶頭歧視華人!

日本同臺灣都成日抺黑中國人,所以其實我唔同情日本人。

男爵府

而家COVID-19,勁多傻嘅YC日日武漢肺炎咁叫,係外國班亞洲人真係多得佢哋唔小。

男爵府

yuyueng 發表於 20-10-12 00:29
日本同臺灣都成日抺黑中國人,所以其實我唔同情日本人。

佢哋都傻傻哋
正如前面有JM講,外國人鬼識分你咩人
到時自己攞嚟衰

男爵府

littlesister 發表於 20-10-11 20:00
守觸過去做難民要小心被人爆缸

佢哋會覺得比人爆都係光榮嘅

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-10-12 00:14
係呀,隔離EK啱啱有個post話小朋友起英國留學被人歧視為中國人,居然有幾個人叫樓主小朋友澄清佢係香港人 ...

當佢講I am Hong Kong 都未完,已經比人一拳打低滿地揾牙

邊有英國小朋友地理知識咁高,知道連世界地圖都搵唔到嘅城市香港?

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-10-12 00:14
係呀,隔離EK啱啱有個post話小朋友起英國留學被人歧視為中國人,居然有幾個人叫樓主小朋友澄清佢係香港人 ...

接返個仔返, 唔係怨死父母,送我走被人恰!

移左民個班重慘, 賣晒樓係果邊買左樓, 進退維谷

大宅

鴨鴨比 發表於 20-10-12 00:36
當佢講I am Hong Kong 都未完,已經比人一拳打低滿地揾牙

邊有英國小朋友地理知識咁高,知道連世界地圖都 ...

講得太好,太好笑了。

:-?

首頁

尾頁

跳至