在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

已經日日OT, 復課後兩個好多評估默書,大果個仲要今年呈分。兩個測考又同月同星期,真係好辛苦!
這個星期细果個中默、英默、數評估;大果個quiz, 還要準備月中測驗!

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

補習老師都唔跟得好多。每日補,一日2小時,都只是跟到功課。温習也要靠我跟。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我大嗰個同你個一樣,細嘅小一,我已經唔理大嗰個,叫佢自己搞掂,不過唔係一朝一夕,我自細已經唔理佢乜濟,佢都可以自己搞掂我就算
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

我上年一個小六; 另一個小一。 當然攪左小六果位先, 今年大嘅升左中, 咪全力跟小二果位囉。

男爵府

vickymok717 發表於 20-10-15 08:53
我大嗰個同你個一樣,細嘅小一,我已經唔理大嗰個,叫佢自己搞掂,不過唔係一朝一夕,我自細已經唔理佢乜濟 ...

自己搞得掂就係

男爵府

小J媽媽 發表於 20-10-22 11:18
我上年一個小六; 另一個小一。 當然攪左小六果位先, 今年大嘅升左中, 咪全力跟小二果位囉。 ...

我也是優先睇大嘅,但細嘅又投訴我只顧大。你有無呢個情況?

男爵府

dearbearbear 發表於 20-10-11 19:23
請補習老師?

X2
外判

大宅

首先有冇屋企人可以幫忙?

子爵府

little_kid 發表於 20-10-11 16:44
已經日日OT, 復課後兩個好多評估默書,大果個仲要今年呈分。兩個測考又同月同星期,真係好辛苦!
這個星期细 ...

我3個小學。。大嗰個又係今年呈分, 最細小一,直頭仲係BB...一星期對我基本3評3默。。大女上兩星期係基本日日都有評估~ 老師又講明會計考試分, 由開學到而家真係好累~

男爵府

fcu 發表於 20-10-26 00:27
首先有冇屋企人可以幫忙?

學業方面自己跟。

男爵府

carly.c 發表於 20-10-26 10:48
我3個小學。。大嗰個又係今年呈分, 最細小一,直頭仲係BB...一星期對我基本3評3 ...

我對住2個都癲咗,好難想像3個小學,仲要一個呈分點搞。呢個重陽節3日假期,要跟大果頭2科,細嘅温4科,温到反枱,一路温一路鬧! 大嘅温到發脾氣唔肯温,細嘅唔專心。又停互相投訴,搞到我好煩好忟!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 little_kid 的帖子

完全明白你感受!我細嗰個仲細,暫時唔洗温書住,但就不停搞住我同大嗰個,大嗰個又唔專心,樣樣都慢樣樣都拖,要陪做功課又要陪温書,三日假期我三日都發火,最後嗰日頂唔順喊左出黎。考慮請補習老師幫大嗰個,但唔知好唔好。

男爵府

Liuvyn 發表於 20-10-27 09:46
回覆 little_kid 的帖子

完全明白你感受!我細嗰個仲細,暫時唔洗温書住,但就不停搞住我同大嗰個,大嗰個 ...

我經常沖入廁所喊,温到抑鬱發作。
我返工時間,兩個有去補習社,有少許幫助。但星期六日也要自己。

禁止訪問

複式洋房

little_kid 發表於 20-10-27 15:56
我經常沖入廁所喊,温到抑鬱發作。
我返工時間,兩個有去補習社,有少許幫助。但星期六日也要自己。
...

我都係, 只係我無喊,會發洩落小朋友度
補習社只係幫左一部份,點都要自己跟,老公又無幫手,大果個成績唔好,細果個小一又唔識自己溫書,我真係好大壓力

男爵府

chanbbma 發表於 20-11-15 14:38
我都係, 只係我無喊,會發洩落小朋友度
補習社只係幫左一部份,點都要自己跟,老公又無幫手,大果個成績 ...

我成日温書温到喊。阿大有心温,但温極都低分。阿細成日當玩,仲係幼稚園心態。我愈心急想快快完成,佢一路當你玩,激到我好忟!

複式洋房

little_kid 發表於 20-11-15 15:31
我成日温書温到喊。阿大有心温,但温極都低分。阿細成日當玩,仲係幼稚園心態。我愈心急想快快完成,佢一 ...

有心溫已經好好,低分起碼有盡力。我細果個都係玩咁,一鬧就唔溫書。
我都成日激到噴火,好在唔係同一時間測驗,我諗我會激死

男爵府

chanbbma 發表於 20-11-15 15:39
有心溫已經好好,低分起碼有盡力。我細果個都係玩咁,一鬧就唔溫書。
我都成日激到噴火,好在唔係同一時間 ...

阿大之前幾年都拖泥帶水,激心㗎。係今年呈分先知知哋驚,稍微上心啲。但因為底打得唔好,所以也温得辛苦!

我阿大阿細同日考試,我都温到癲~

首頁

尾頁

跳至