在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

最近生左第二胎, 大仔仲細,覺得我應該抽時間照顧佢地,因為好似好多人都話小朋友有大人既關心成長得比較好,加上就算我唔翻工屋企財政都support到,但我有啲唔捨得我份工同一班好好既同事,我應該點算好?
利申: 做緊公司中層

大宅

2020勳章

Angela_yukyuk 發表於 20-10-12 10:05
最近生左第二胎, 大仔仲細,覺得我應該抽時間照顧佢地,因為好似好多人都話小朋友有大人既關心成長得比較 ...

如果前提係財政無問題,一定係家庭仔女行先。雖然唔係話在職媽媽一定不能兼顧得好,但在職的話比仔女時間一定少d, 壓力又大d,體力亦吃力好多。

大宅

回覆樓主:

如果財政冇問題,停幾年, 有你陪佢哋成長, 佢哋都會好開心

洋房

bobo1118 發表於 20-10-12 12:51
如果前提係財政無問題,一定係家庭仔女行先。雖然唔係話在職媽媽一定不能兼顧得好,但在職的話比仔女時間 ...

近排真係心力交瘁

洋房

RlaEla 發表於 20-10-12 21:11
如果財政冇問題,停幾年, 有你陪佢哋成長, 佢哋都會好開心

但又驚出翻黎搵唔到野做...

大宅

2020勳章

Angela_yukyuk 發表於 20-10-15 13:00
近排真係心力交瘁

明白你擔憂呀,我小朋友仲細時,份工都係壓力大and OT 到回家小孩已睡。當時我都係為份糧繼續捱,但久而久之自己心理真係會唔平衡,太累AND 無咩時間同小朋友互動。 最後當咁高壓情況下公司仲壓野落黎做時自己怒QUIT。

所以如果你經濟無問題,都可以衡量下自己心理質素同家庭環境去做決定。

洋房

bobo1118 發表於 20-10-15 13:14
明白你擔憂呀,我小朋友仲細時,份工都係壓力大and OT 到回家小孩已睡。當時我都係為份糧繼續捱,但久而久 ...

但真心想問,有冇全職媽媽係仲大壓力過在職媽媽?因為可能一打二/一打三

大宅

2020勳章 開心吸收勳章

回覆 Angela_yukyuk 的帖子

全職媽媽都辛苦架,你有冇姐姐幫手?如果有的話,姐姐可分擔家務,出去買餸同煮飯,你淨係照顧小朋友。如果冇姐姐的話,有冇其他人可幫手?起碼行開都有個人幫手睇住D小朋友。如果得自己,你真係要諗清楚係咪應付到。

洋房

Liuvyn 發表於 20-10-16 13:51
回覆 Angela_yukyuk 的帖子

全職媽媽都辛苦架,你有冇姐姐幫手?如果有的話,姐姐可分擔家務,出去買餸同 ...

冇請呀,我媽間中會過黎幫手,但因為呀哥啱啱生左個女,所以我呀媽都唔太得閑過黎幫我

依家做在職媽媽係有諗過請工人,但一黎我本身已經冇時間mon住佢或者教佢,其次雖然我唔翻工屋企財政仲負擔到,但我既然做左全職媽媽都唔應該再花錢請多個人掛

大宅

2020勳章 開心吸收勳章

如果冇其他人幫手,咁你真係要諗清楚自己係咪適合做全職媽媽?如果唔怕辛苦就試下。但眼見全職媽媽都有好多家務要做,而且因為長期照顧細路,情緒唔太好,未必係想像中有好多優質時間陪小朋友。所以真係要諗諗,又或者會唔會考慮轉份冇咁辛苦的工?

洋房

Liuvyn 發表於 20-10-17 13:41
如果冇其他人幫手,咁你真係要諗清楚自己係咪適合做全職媽媽?如果唔怕辛苦就試下。但眼見全職媽媽都有好多 ...

我當然希望我可以應付到啦,但如果要keep 住做在職媽媽既話就唔會轉工啦,因為我依家做得幾好,高薪厚職,同同事又相處融洽。要辭職既話除左唔捨得班同事亦都唔捨得個位,雖然同事可以之後再約食飯既,但個位就好難再有得坐翻。話哂大家一齊經歷左好多。

洋房

Angela_yukyuk 發表於 20-10-15 13:01
但又驚出翻黎搵唔到野做...

曾經我99都提議我生完做FTM唔好做野, 當時我堅決唔肯, 到咗而家連老公都話我當時既決定做得啱

無做幾年野再出山, 預咗會對社會有少少脫節, 人工未必搵得番同而家一樣咁多, 如果有晒心理準備, 咁就當然無問題

洋房

chowcaca 發表於 20-10-23 23:01
曾經我99都提議我生完做FTM唔好做野, 當時我堅決唔肯, 到咗而家連老公都話我當時既決定做得啱

無做幾年野 ...

所以仲係糾結緊,雖然老公話無論做咩決定都支持我,但真係驚自己將來與社會脫節,然後咩都做唔到

大宅

真係好好想清楚,我係過來人,與小朋友關係越來越差,全完唔係想像中那回事,又唔係好返倒轉頭。
就算湊都係湊到小一好了

洋房

Angela_yukyuk 發表於 20-10-24 10:59
所以仲係糾結緊,雖然老公話無論做咩決定都支持我,但真係驚自己將來與社會脫節,然後咩都做唔到:thinking ...

如果好想同小朋友相處多啲,經濟上又許可,其實可以試下轉份唔會太忙嘅兼職,一嚟多咗時間相處,二嚟又唔會脫節,最緊要三思

當仔女越嚟越大又會面對另一個問題,佢地同社會越嚟越接近,做家長真係唔可以乜都唔知,世途險惡,家長都要學識點樣教育佢地

家長唔易做,加油呀!

伯爵府

2020勳章

唔好.. 過來人

洋房

唔好呀,同社會脫節之餘,同小朋友接觸得太長時間反而有機會影響關係,而且你自己都會掛住以前工作同外界接觸既日子

洋房

heart456 發表於 20-10-24 12:12
真係好好想清楚,我係過來人,與小朋友關係越來越差,全完唔係想像中那回事,又唔係好返倒轉頭。:pit ...

湊到小一都好喎

洋房

chowcaca 發表於 20-10-24 15:59
如果好想同小朋友相處多啲,經濟上又許可,其實可以試下轉份唔會太忙嘅兼職,一嚟多咗時間相處,二嚟又唔 ...

家長真係唔易做

洋房

Emily521 發表於 20-10-25 11:34
唔好呀,同社會脫節之餘,同小朋友接觸得太長時間反而有機會影響關係,而且你自己都會掛住以前工作同外界接 ...

但唔理佢地,會唔會影響佢地既成長?
最怕係佢地性格發展得唔好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊