夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

離婚呢個決定真係好難,想識下同路人,可以傾下計,點樣行前面既路

男爵府

Sister20 發表於 20-10-12 16:37
離婚呢個決定真係好難,想識下同路人,可以傾下計,點樣行前面既路

需然我未到,但非常明白這可以是很痛苦的,你有孩子嗎?就算有,咪慢慢解釋給他們聽。放開些,care 自己多啲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

男爵府

回覆樓主:

加油啊

複式洋房

回覆 Rich5 的帖子

冇小朋友

子爵府

Sister20 發表於 20-10-12 21:52
回覆 Rich5 的帖子

冇小朋友

冇小朋友易決定好多,我有都係用一晚決定,因為對方出軌

男爵府

cupid0627 發表於 20-10-12 22:32
冇小朋友易決定好多,我有都係用一晚決定,因為對方出軌

果斷

複式洋房

回覆 cupid0627 的帖子

可以講下點抽離?過返正常生活我日日都喊,一靜落黎就喊

子爵府

Sister20 發表於 20-10-12 23:59

可以講下點抽離?過返正常生活我日日都喊,一靜落黎就喊

我有小朋友,照顧佢哋就係我嘅寄託
你都一樣要有寄托
同時,我自己搵社工輔導,效果良好
話時話,短時間嘅傷痛係一定的,你不要迫自己去抽離,容許自己傷心憤怒難過,慢慢就會平復下來,很多同路人都這樣走過這條路,你並不孤單
祝福你

複式洋房

寄托?我搵唔到有咩我可以寄托,每日只係為返工放工,我已經去學返鋼琴,但情況都冇咩改善。連發夢都發到同佢去旅行。每一日都覺得時間好長

男爵府

Sister20 發表於 20-10-13 09:32

寄托?我搵唔到有咩我可以寄托,每日只係為返工放工,我已經去學返鋼琴,但情況都 ...

你有家人嗎?放時間在他們身上吧

男爵府

回覆樓主:

做下義工,返返教會搵弟兄姊妹傾下

男爵府

Rich5 發表於 20-10-13 10:49
你有家人嗎?放時間在他們身上吧

我也有類似經驗,好似個心穿左咁,但是否自己性格太執着,死都要個爛咗嘅嘢,而沒有出賣過自己的人又唔緊張呢?例如好友,兄弟姊妹,父母........。我常告訴自己不要想太長遠怕孤獨,想現在你能再真心愛他嗎?不要欺騙自己

子爵府

Rich5 發表於 20-10-13 11:22
我也有類似經驗,好似個心穿左咁,但是否自己性格太執着,死都要個爛咗嘅嘢,而沒有出賣過自己的人又唔緊 ...

世界好大,將來分分鐘遇到更好的,好多姊妹都係咁,放心

大宅

Rich5 發表於 20-10-12 23:48
果斷

勁!

男爵府

Sister20

我是同路人,我是2017年離婚的...
我當時都是寄情於工作,
閒時去學一門手藝,例如:煮野食⋯⋯插花
研究心理學,盡力分散自己的情緒...

可惜,當時一時間,無意識
自己搬出去住?我既惡夢便開始上演,
我阿媽喜歡鍾意奚落我,
也會在我傷口灑鹽...
至今,我媽每天仍繼續係度講,
成日說我失禮街坊..所以,離婚後d生活一d
都不好受

我覺得其實是要睇個人心態既問題?
人生只要懷著關關難過,關關過...
就一定走到前面的路,加油

大宅

Pm me

複式洋房

回覆 Youngherry 的帖子

已pm

民房

回覆 Sister20 的帖子

頭一年最難捱, 無想過自己可以跳出困局, 但事在人為, 如果婚姻已經無得挽救時, 最緊要想一想自己將來想要變成怎樣的人及生活。例如帶住小朋友過單親生活後, 你想係小朋友心目中成為怎樣的媽媽/爸爸。定了目標再計劃怎樣做, 人生中大家都有唔同的困難要面對和解決, 只要保持正面, 有需要時同朋友及家人傾下, 一定可以解決的。
我以前最痛苦的時候會覺得自己好慘, 但現在回想我覺得係人生其中一個經歷, 不算什麼, 而且社會上發生另一半有外遇而離婚的事都很多, 所以要對自己好啲。
可以pm我

大宅

BK Milk勳章 +4熱血勳章

樓主,我也將會離婚,現在也很困擾,也解唔開自己的心結,覺得人生好悲觀,覺得前路好難行。

首頁
12345...9

尾頁

跳至